Udgivet 28.02.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Holistisk afgræsning i økologisk mælkeproduktion
Holistisk afgræsning er ikke egnet til malkekøer med en høj mælkeydelse, men kan godt praktiseres med malkekøer med en lav til moderat ydelse.
Af Arne Munk
Holistisk afgræsning er intensiv afgræsning med kvæg i små folde i nogle timer, inden de flyttes til næste fold. Der går typisk 3-4 uger, inden folden bliver afgræsset næste gang. Jo længere tid, der går mellem afgræsningerne, desto mere biomasse bliver der efterladt på marken. Målet med holistisk afgræsning er at undgå at afpudse arealet. Det skal ske ved at have et tilstrækkeligt højt dyretryk i folden til at sikre effektiv nedtrampning af det græs, der ikke bliver ædt.
Holistisk afgræsning kan være en udfordring
Holistisk afgræsning er ikke egnet til malkekøer, hvis du prioriterer en høj mælkeydelse pr. ko. Det skyldes, at det ved holistisk afgræsning med malkekøer er vanskeligt at opretholde et tilstrækkeligt højt dyretryk på arealet til at få nedtrampet den efterladte biomasse effektivt uden, at det påvirker mælkeydelsen negativt.
Holistisk afgræsning kan formentligt godt praktiseres af mælkeproducenter, som har et mål om moderat ydelse under 8.000 – 9.000 kg EKM/ko. Holistisk afgræsning er dog som udgangspunkt mere egnet til ungdyr og kødproduktion end til malkekøer.
Køernes adfærd afslører, hvornår de skal flyttes
Køernes adfærd på græsfolden giver landmanden mulighed for at vurdere, hvornår køerne har brug for et nyt stykke græs. I den første time på et nyt græsareal er ædelysten typisk meget høj, og alle dyr afgræsser samtidigt på arealet. Efter 1–1,5 time begynder køerne at lægge sig ned og tygge drøv eller hvile. Efter 1,5–2 timer vil størstedelen af flokken ligge ned, hvile og tygge drøv samtidig.
Når køerne begynder at rejse sig igen efter at have ligget ned, er det et tegn på, at de er klar til et nyt stykke græs.
Ædelyst og foderoptag kan øges, hvis køerne flyttes på det rigtige tidspunkt. Andelen af køer, der rejser sig efter en hvileperiode, er derfor et godt udtryk for, hvornår køerne har brug for et nyt stykke græs. Det gælder især når afgræsningen udgør langt størstedelen af køernes foderration.
Bruttoudbytte og kulstofindlejring er svært at estimere
Udbyttet af afgræsset græs i markerne ligger på 3.500 – 4.500 FEN pr. ha på to case-bedrifter. Det er vanskeligt at estimere hvor meget græs, der er trådt ned af dyrene, og dermed også at estimere bruttoudbyttet og den potentielle kulstofindlejring i jorden.
Kulstofindlejringen i jorden kan i teorien være større ved holistisk afgræsning end ved traditionel afgræsning, da en stor del af græsset trædes ned, og det kan potentielt øge kulstofbindingen i jorden.
Nogle resultater fra udlandet tyder på, at holistisk afgræsning under bestemte klimatiske forhold er mere klimavenligt end traditionel afgræsning pga. en højere kulstofindlejring. Der er dog ikke tilstrækkeligt med studier under klimatiske forhold, der er sammenlignelige med Danmark til at afgøre, om det er tilfældet under danske forhold.
Læs og lyt
Lyt til holistisk afgræsning i økologisk mælkeproduktion (MP3-fil)

Måske er du også interesseret i

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning

26.05.2025
Måling af græshøjde styrker afgræsningen
Den elektroniske pladeløfter omregner græshøjde til biomasse og giver et godt overblik over udbuddet af græs på afgræsningsmarkerne. Det kræver dog jævnlige gåture hen over arealerne.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Management

16.07.2025
Varmestress hos økologiske køer på græs kan forebygges med vand og skygge
Natafgræsning kan være en fordel på meget varme sommerdage, da det kan være med til at sikre en høj græsoptagelse hos køerne. Samtidig er det afgørende, at køerne har let adgang til vand og skygge.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning
Management

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

03.06.2025
Anbefalinger om kulstoffangst og -lagring i landbrugsjord
Et ekspertudvalg har afleveret en rapport med anbefalinger til tiltag, der kan fremme kulstoflagring i landbruget.
Kulstoflagring
Lagringsmetoder
Sædskifte
Efterafgrøder
Dyrkningssystemer

12.06.2025
Afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologiske marker
Ikke-økologiske dyr kan afgræsse økologiske marker i en begrænset del af året. Dokumentation og erklæring fra ejeren af dyrene skal opbevares på bedriften.
Kvæg
Får
Heste
Geder
Tilskud

16.07.2025
Arealkrav i stalde til økologisk kvæg sammenholdt med ’Hjerteordningen’ og anden lovgivning
Økologer, som leverer mælk eller kød under statens dyrevelfærdsmærkningsordning, skal være opmærksomme på, at der ikke er overensstemmelse mellem vægtgrænser og mindste arealkrav i de forskellige regelsæt
Kvæg
Staldforhold

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring