Udgivet 28.02.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Holistisk afgræsning i økologisk mælkeproduktion
Holistisk afgræsning er ikke egnet til malkekøer med en høj mælkeydelse, men kan godt praktiseres med malkekøer med en lav til moderat ydelse.
Af Arne Munk
Holistisk afgræsning er intensiv afgræsning med kvæg i små folde i nogle timer, inden de flyttes til næste fold. Der går typisk 3-4 uger, inden folden bliver afgræsset næste gang. Jo længere tid, der går mellem afgræsningerne, desto mere biomasse bliver der efterladt på marken. Målet med holistisk afgræsning er at undgå at afpudse arealet. Det skal ske ved at have et tilstrækkeligt højt dyretryk i folden til at sikre effektiv nedtrampning af det græs, der ikke bliver ædt.
Holistisk afgræsning kan være en udfordring
Holistisk afgræsning er ikke egnet til malkekøer, hvis du prioriterer en høj mælkeydelse pr. ko. Det skyldes, at det ved holistisk afgræsning med malkekøer er vanskeligt at opretholde et tilstrækkeligt højt dyretryk på arealet til at få nedtrampet den efterladte biomasse effektivt uden, at det påvirker mælkeydelsen negativt.
Holistisk afgræsning kan formentligt godt praktiseres af mælkeproducenter, som har et mål om moderat ydelse under 8.000 – 9.000 kg EKM/ko. Holistisk afgræsning er dog som udgangspunkt mere egnet til ungdyr og kødproduktion end til malkekøer.
Køernes adfærd afslører, hvornår de skal flyttes
Køernes adfærd på græsfolden giver landmanden mulighed for at vurdere, hvornår køerne har brug for et nyt stykke græs. I den første time på et nyt græsareal er ædelysten typisk meget høj, og alle dyr afgræsser samtidigt på arealet. Efter 1–1,5 time begynder køerne at lægge sig ned og tygge drøv eller hvile. Efter 1,5–2 timer vil størstedelen af flokken ligge ned, hvile og tygge drøv samtidig.
Når køerne begynder at rejse sig igen efter at have ligget ned, er det et tegn på, at de er klar til et nyt stykke græs.
Ædelyst og foderoptag kan øges, hvis køerne flyttes på det rigtige tidspunkt. Andelen af køer, der rejser sig efter en hvileperiode, er derfor et godt udtryk for, hvornår køerne har brug for et nyt stykke græs. Det gælder især når afgræsningen udgør langt størstedelen af køernes foderration.
Bruttoudbytte og kulstofindlejring er svært at estimere
Udbyttet af afgræsset græs i markerne ligger på 3.500 – 4.500 FEN pr. ha på to case-bedrifter. Det er vanskeligt at estimere hvor meget græs, der er trådt ned af dyrene, og dermed også at estimere bruttoudbyttet og den potentielle kulstofindlejring i jorden.
Kulstofindlejringen i jorden kan i teorien være større ved holistisk afgræsning end ved traditionel afgræsning, da en stor del af græsset trædes ned, og det kan potentielt øge kulstofbindingen i jorden.
Nogle resultater fra udlandet tyder på, at holistisk afgræsning under bestemte klimatiske forhold er mere klimavenligt end traditionel afgræsning pga. en højere kulstofindlejring. Der er dog ikke tilstrækkeligt med studier under klimatiske forhold, der er sammenlignelige med Danmark til at afgøre, om det er tilfældet under danske forhold.
Læs og lyt
Lyt til holistisk afgræsning i økologisk mælkeproduktion (MP3-fil)

Måske er du også interesseret i

04.04.2025
Goldkøer på græs uden mælkefeber
Fokus på mineralforsyning og på CAB i goldrationen kan være med til at forebygge mælkefeber hos ældre økologiske malkekøer på græs.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Fodring
Udearealer og afgræsning

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

18.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management

03.02.2025
Effekter af skovlandbrug på udbytte, kulstofbinding og kvælstofudvaskning
Forskere ved Københavns Universitet har indsamlet og analyseret data fra to økologiske marker, der repræsenterer skovlandbrugslignende systemer.
Skovlandbrug
Kulstoflagring
Udvaskning og emissioner

16.01.2025
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Kvæg
Sunde og robuste dyr