Udgivet 18.05.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Græs skal spille større rolle i søers fodring
Projekt vil afdække foderværdien af fosfor i kløvergræs til grise. Det kan gavne både miljø og landmandens økonomi, hvis man kan tilsætte mindre mineralsk fosfor til sofoderet.
Af Karen Munk Nielsen
Økologiske grise skal have fri adgang til grovfoder, men indtil for få år siden blev grovfoder til søer mest af alt betragtet som terapi for de diegivende søer og som fylde i maven hos de drægtige. Kløvergræs, frisk eller ensileret, bliver sjældent regnet med i foderplanerne.
Det kan ændre sig de kommende år. Nye undersøgelser viser, at kløvergræs-protein kan erstatte en del af det indkøbte protein til drægtige søer, og de næste 3 år skal samme øvelse gøres for græssets indhold af fosfor. Fordøjeligheden skal undersøges, foderplanerne genberegnes og tilpasses, og endelig skal de så testes i praksis.
Organisk fosfor optages lettere end mineralsk
Økologernes udfordring er, at der ikke må tilsættes fytase til foder, hvilket ellers ville øge fordøjeligheden af den fosfor, der er i foderet. For at dække grisenes fysiologiske behov forsynes de derfor i dag med tilsat fosfor, som de kun kan optage i mindre grad. Overskydende fosfor udskilles med urin og afføring og kan i for store mængder udgøre et miljøproblem.
- Plantefosfor er lettere optageligt end mineralsk fosfor, der dybest set bare er fint formalet fosfatsten, der hentes op af miner i jorden. Hvis få gram plantefosfor kan erstatte mange gram mineralsk fosfor, vil det være til gavn for miljøet, forklarer Simme Eriksen, der er chefkonsulent i Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
Det vil også være til gavn for landmændene.
- Der er måske en lille besparelse på foderet, men mindst lige så vigtigt er det, at de får et større manøvrerum for deres produktion, når miljøbelastningen bliver mindre, tilføjer han.
Fordøjeligheden af græs skal undersøges
Men først skal forskere ved Aarhus Universitet bestemme fordøjeligheden af fosfor i kløvergræs til grise. Der indgår 9 økologiske søer i forsøget. De fodres med hhv. frisk kløvergræs, ensileret kløvergræs og græspulp fra raffinering af græsprotein.
På den baggrund skal sammensættes sommer- og vinterfoder til søerne med henholdsvis frisk og ensileret kløvergræs. I 2026 skal forsøgsfoderet testes i praksis hos Krarup Landbrug og sammenlignes med gårdens nuværende fodringsstrategi.
Landmand ser frem til at spare fosfor
Krarup Landbrug er en bedrift med 350 økologiske søer. Her ser Niels Thing frem til afprøvningen af de nye foderplaner. Han har allerede gjort en stor indsats for at tilpasse foderblandingerne til søernes reelle behov for protein. Nu gælder det fosfor.
- Projektet har potentiale. Kan vi undgå at spilde fosfor, kan vi nedbringe foderforbruget og forureningen og dermed undgå at ramme fosforloftet. Vi var tæt på at ramme det i år. Hvis vi får styr på fosfor i foderet, ser det måske også anderledes ud med arealkravet, fortæller Niels Thing.
Data om so- og kuldydelse, foderforbrug, udsætning og årsagerne til udsætning bliver indsamlet af Innovationscenter for Økologisk Landbrug for at vurdere konsekvensen af reduceret P-indhold på produktivitet, sundhed og levetid.
Stort økologisk potentiale
Simme Eriksen ser store økologiske perspektiver i udviklingsarbejdet med græsfodring af grise. Det kan også medføre behov for at udvikle de fodringstekniske metoder.
- I Tyskland praktiserer en af de største økologiske besætninger TMR-fodring af 500 søer. Det er en udbredt praksis i økologisk kvægbrug at mikse alle fodermidler, men ikke i griseproduktionen. Det ville være interessant at undersøge, om det er en vej til at bruge mere grovfoder i griseproduktionen, siger han.
Det samme gælder det avlsmæssige område. Forskere ved Aarhus Universitet ser tegn på store forskelle mellem søer, når det gælder evnen til at udnytte grovfoder. Disse forskelle gør det muligt at selektere for grovfoderoptagelse, vurderer Simme Eriksen.
Om FORFOS
Projektet gennemføres i 2025-2028 i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Vestjyllands Andel, Krarup Landbrug og Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
Projektet arbejder ud fra to hypoteser:
- Indtag af frisk kløvergræs om sommeren og ensilage om vinteren kan tilskud af P i foderblandinger til drægtige og diegivende økologiske søer reduceres eller helt udelades uden skadelige effekter på produktivitet og levetid.
- Reduceret P-input fra foderblandingerne vil nedsætte risikoen for udvaskning af P.


Måske er du også interesseret i

28.05.2025
Nyt beslutningsstøtteværktøj: Afgræsningsprognose til drægtige søer
Græsmanagement skal på dagsordenen hos de økologiske griseproducenter. Foreløbige afprøvninger viser, at kvæg-prognosen med få modifikationer også kan bruges til drægtige søer.
Fodring
Management
Grise

23.06.2025
Sådan reducerer du halebid hos øko-grise
Udfør daglige tilsyn og reager ved de første tegn på ubalance hos grisene.
Grise
Sunde og robuste dyr
Management

11.06.2025
Strategier til at sænke sodødeligheden
Sodødeligheden i danske, økologiske besætninger ligger på 9,6 procent. Oplever du en høj sodødelighed, er det vigtigt at kende årsagerne, så du kan skrue på de relevante håndtag.
Grise
Sunde og robuste dyr
Management

10.04.2025
Varmestress hos øko-grise og andre grise på friland
Minimer risikoen for varmestress ved at have fokus på sølehuller, skygge, foder og drikkevand.
Grise
Foldsystemer
Management

25.06.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

30.06.2025
Træer kan give foder til grise
Nye undersøgelser viser bl.a., at grøn biomasse fra træer kan ensileres og bruges som grovfoder.
Grise
Skovlandbrug

14.05.2025
En god start for smågrise på friland
Der er et ønske om at øge grisenes fravænningsvægt for at få mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Vi identificerer best practice og vil gerne have input fra praksis.
Management

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

04.03.2025
Vær opmærksom på omlægningsdato på nye marker til foderproduktion
Omlægnings- og sådato er afgørende for, om afgrøder høstet i første omlægningsår kan bruges som foder til økologiske dyr.
Produktionsregler
Fodring
Grovfoder
Fodring
Fodring
Fodring

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion