Udgivet 14.08.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Etablering af græs i økologiske grisefolde
Tidspunktet for etablering, gødskning og markens alder har bl.a. betydning for græsmarkens holdbarhed og slidstyrke.
Af Linda Rosager Duve
Etablering af udlæg til græsbevoksning skal ske i dæksæd i foråret forud for det år, hvor marken tages i brug til grisehold. Kløvergræs skal sås separat straks efter såning af dæksæden. Dæksæd er med til at beskytte udlægget, men bliver dæksæden for kraftig, hindrer den lys og luft til udlægget. Derved bliver udlægget ikke hærdet og er meget følsom, når dæksæden fjernes - specielt ved høst af helsæd.
Udlægget bør bestå af slidstærke kulturgræsser som sildig rajgræs, engsvingel og /eller rødsvingel. Græsset kan evt. suppleres med hvidkløver. Ønskes mindst mulig stængelsætning, kan almindelig rajgræs erstattes af miniturf.
Alternativt kan en frøgræsmark bruges til svinehold fra august efter høst af græsfrø. Den bedste udnyttelse af græs sker ved at kombinere slæt og afgræsning. 2. års marken er ofte den højest ydende græsmark.
Valg af frøblanding til udlæg til fare- og drægtighedsfolde
Græsblandingen skal smage godt. Søerne kan godt lide hvidkløver og tetraploid rajgræs, der har et højt indhold af sukker. Slidstyrke og tørkeresistens kan fremmes ved isåning af engsvingel, der har udløbere under jordoverfladen og rødsvingel, der er særlig tørketolerant.
Til farefolde anbefales en frøblanding med følgende arter:
- 30 % Diploid, sildig rajgræs
- 60 % Rødsvingel
- 10 % Hvidkløver, mindrebladet
Til drægtighedsfolde anbefales en frøblanding med følgende arter:
- 50 % Diploid, sildig rajgræs
- 15 % Tetraploid, sildig rajgræs
- 25 % Rødsvingel
- 10 % Hvidkløver, mindrebladet
Blandingerne markedsføres som Ø55 (drægtighedsfolde) og Ø56 (farefolde).
Slæt- og afgræsningsstrategi
På 1. års marker bør du begynde med slæt og afgræsning senere, fordi der anvendes moderate mængder husdyrgødning til opstart af græsvæksten i det tidlige forår, og samtidig er det muligt at ødelægge en række ukrudtsplanter ved et tidligt slæt.
På 2. og 3. års marker bør du begynde med afgræsning, fordi den daglige produktion er størst i 2. års marker, som har eftervirkning af det sidste års kløverproduktion og græssende dyr, og samtidig bør markerne være fri for ukrudt.
Holdbarheden og slidstyrken af græsmarken falder, hvis græsset bliver bidt ned under 6 cm. Det er derfor vigtigt, at du flytter søerne før det sker, og pudser græsmarken af, så der er blade og ikke stængler.
Belægningsgraden halveres fra oktober både på 1-års og 2-års kløvergræsset, og denne belægning holdes indtil foråret, hvor græsvæksten starter op igen. En væsentlig forudsætning for at opretholde græsdækket i foldene er, at der startes med en veletableret bevoksning ved vækstsæsonens start, og at søerne forsynes med næsering.
Måske er du også interesseret i

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

30.01.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

09.01.2025
Gøde- og urineringsadfærd hos økologiske grise på stald
Grovfoder er tilsyneladende ikke nok til at afholde grise fra at gøde i de dele af løbegården, som er tiltænkt anden adfærd.
Grise
Staldforhold
Management

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

30.10.2024
Økologisk griseproduktion kan nu igen give lille overskud
For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet i projektet Bedste økonomiske praksis.
Grise
Management
Driftsøkonomi

09.09.2024
Frisk græs er godt grovfoder til økologiske grise
Grisene sætter pris på det friske græs, det har en god aminosyresammensætning og så er det nemt at håndtere.
Grise
Fodring
Grovfoder