Udgivet 08.12.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Frankrig: 1-5 pct. af hangrise har problematisk lugt
Et fransk studie har gennem et år fulgt seks økologiske bedrifter, som opdrætter intakte hangrise.
Af Karen Munk Nielsen
Udfordringen med produktion af hangrise er hovedsageligt risikoen for ornelugt i kødet, primært forårsaget af androstenon og skatol i fedtvævet. En fransk undersøgelse i seks økologiske besætninger viste en del variation imellem bedrifter.
Dyrene blev typisk slagtet omkring 178-209 dages alderen, hvor slagtekroppen vejede fra 90-99 kg. Ornelugt blev identificeret ved 'næse-metoden', hvor et stykke fedt opvarmes, og en eller flere personer lugter til prøven. Med denne metode var 94,5 % af prøverne uden spor af ornelugt, 4 % havde en mistænkelig lugt, og 1,4 % lugtede af orne. Der var en sammenhæng imellem forekomsten af androstenon og skatol og mellem slagtevægten og forekomsten af androstenon.
Studiet konkluderer, at produktionen af hangrise er et godt alternativ til kastration i økologisk produktion, men at det er en forudsætning, at forekomsten af ornelugt er kontrolleret. Dette opnås for eksempel igennem
- valg af genotyper med lav risiko for forekomst af androstenon
- at slagte dyrene tidligere (androsternon er et kønshormon og derfor aldersafhængigt)
- at undgå fede dyr ved slagt
- at holde god hygiejne og luftkvalitet i staldbygninger og udearealer.
Det franske studie bekræfter tidligere fund og også de resultater, vi har opnået herhjemme; at jo tungere hangrisene er, jo højere er koncentrationen af androstenon. Der er ikke den samme sammenhæng mellem vægt og skatolindhold. Skatol er mere afhængigt af management, herunder fodring. Såvel skatol som androstenon er genetisk betinget.
I Danmark er der enighed om, at man gerne vil undgå fysisk kastration af grise. Det er tidkrævende, ikke en rar opgave at udføre, og det fysiske indgreb går ikke godt i spænd med den økologiske tankegang. Der er pt. to alternativer til fysisk kastration: Produktion af intakte hanner eller immunokastration. Immunokastration er pt. ikke tilladt i økologisk produktion i Danmark. Landbrugsstyrelsen (dansk kontrolmyndighed) har spurgt i EU-kommissionen, og tolkningen der er, at det pt. ikke er i overensstemmelse med bestemmelserne i økologiforordningen.
Måske er du også interesseret i

30.01.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

09.01.2025
Gøde- og urineringsadfærd hos økologiske grise på stald
Grovfoder er tilsyneladende ikke nok til at afholde grise fra at gøde i de dele af løbegården, som er tiltænkt anden adfærd.
Grise
Staldforhold
Management

30.10.2024
Økologisk griseproduktion kan nu igen give lille overskud
For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet i projektet Bedste økonomiske praksis.
Grise
Management
Driftsøkonomi

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

20.02.2025
En god start for smågrise på friland
Der er et ønske om at øge grisenes fravænningsvægt for at få mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Vi identificerer best practice og vil gerne have input fra praksis.
Fodring
Management

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

09.09.2024
Frisk græs er godt grovfoder til økologiske grise
Grisene sætter pris på det friske græs, det har en god aminosyresammensætning og så er det nemt at håndtere.
Grise
Fodring
Grovfoder