Udgivet 06.12.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Bæredygtig griseproduktion - inddrag flere dimensioner, når du måler
Forskellige griseproduktionssystemer varierer i deres evne til at opfylde forskellige vigtige bæredygtighedsmål.
Af Heidi Mai-Lis Andersen
En dansk undersøgelse har set på bæredygtigheden for tre forskellige produktionssystemer, der repræsenterer den danske griseproduktion i forhold til fem bæredygtighedsdimensioner:
- klima
- miljø
- antibiotikaforbrug
- dyrevelfærd
- økonomi
Resultaterne viser, at der ikke er et af produktionssystemerne Økologi, Friland eller Konventionel, der dominerer på alle dimensioner.
Bæredygtighedsmålene er ikke indbyrdes uafhængige, men indeholder synergier. Indsatser rettet mod ét mål kan i nogle tilfælde forbedre muligheden for at nå et andet mål, men det kan også indeholde konflikter, så opfyldelsen af ét mål virker negativt på opfyldelsen af et andet mål.
Synergier og dilemmaer
Ved at inddrage flere dimensioner i bæredygtighedsanalysen, kan den, udover at indikere, hvor de forskellige systemer har brug for at gøre en indsats, være med til at synliggøre dilemmaer mellem forskellige bærdygtighedsmål. F.eks. har økologien en højere fravænningsalder, hvilket ud fra en velfærdsdimension er positivt, men da det samtidig betyder færre producerede smågrise pr. årsso, tæller det negativt i klimabelastningen pr. produceret kg slagtegris. På samme måde giver systemer med søer på friland øget mulighed for naturlig adfærd, men også miljømæssige udfordringer. Synliggøres disse dilemmaer ikke, risikerer man, at beslutninger om én dimension kan have en utilsigtet negativ effekt på et af de andre bæredygtighedsmål.
Klima- og miljødimensionen
Der var meget små forskelle på klimaeffekten af produktionssystemerne i undersøgelsen. De systemer, hvor søerne går udendørs, havde en lidt større klimabelastning pr. produceret kg slagtegris bl.a. forårsaget af færre producerede smågrise pr. årsso og en lavere fodereffektivitet.
Miljøpåvirkningen fra den økologiske produktion er noget større end for de andre produktionssystemer, hvilket ifølge forfatterne skyldes en kombination af lavere fodereffektivitet, højere proteinkoncentration i foderet og en relativt stor miljøbelastning fra foldarealet. Grise på friland havde lidt større miljøbelastninger end de indendørs konventionelle grise, men dog tættere på disse end på økologi.
Dyrevelfærd og antibiotikaforbrug
I forhold til dyrevelfærd scorer både Økologi og Friland højt i forhold til Konventionel, bl.a. pga. bedre mulighed for at udøve naturlig adfærd. Økologi scorer lidt højere end Friland primært på grund af øget pladskrav til smågrise og slagtegrise, samt højere fravænningsalder. Mht. antibiotika scorer Økologi bedst med laveste antibiotikaforbrug, mens Friland har lavere antibiotikaforbrug end Konventionel, men ligger dog stadig tættere på denne end på Økologi.
Produktionsomkostninger
Analysen af produktionsomkostningerne viser, at det er væsentligt dyrere at producere økologisk kød end at producere konventionelt kød. De ekstra omkostninger skyldes, at produktiviteten i den økologiske produktion er lavere end i den konventionelle produktion, og at det økologiske foder er væsentligt dyrere end konventionelt foder. Omkostningerne til produktion af Friland er også højere end indendørs konventionelt, men ikke på samme niveau som Økologi.

Relativ vurdering af bæredygtigheden for produktionssystemer i 5 dimensioner. 100 % er bedste score. Grafik: Olsen et al, 2023
Datakilder
Data i undersøgelsen er baseret på produktivitetstal og dødelighed beregnet for de opstillede produktionstyper ud fra data indsamlet af Danish Crowns i forbindelse med bæredygtighedscertificering. Antibiotikaforbrug er det ordinerede forbrug til hver enkelt besætning fra den officielle indberetning, VetStat. Kvantificering af dyrevelfærdsniveauet blev gjort med et nyligt udviklet benchmarkingsværktøj, hvor fem internationale eksperter i dyrevelfærd har scoret og vægtet 19 spørgsmål om produktionssystemets indflydelse på dyrevelfærden.
I ovennævnte undersøgelse indgik fem bæredygtighedsdimensioner. Flere parameter kan være relevante at inddrage f.eks. biodiversitet. Det kræver dog, at der er konsensus om, hvordan parameteren beregnes, og at den er anvendelig på tværs af produktionssystemer.
Måske er du også interesseret i

30.01.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

09.01.2025
Gøde- og urineringsadfærd hos økologiske grise på stald
Grovfoder er tilsyneladende ikke nok til at afholde grise fra at gøde i de dele af løbegården, som er tiltænkt anden adfærd.
Grise
Staldforhold
Management

30.10.2024
Økologisk griseproduktion kan nu igen give lille overskud
For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet i projektet Bedste økonomiske praksis.
Grise
Management
Driftsøkonomi

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

20.02.2025
En god start for smågrise på friland
Der er et ønske om at øge grisenes fravænningsvægt for at få mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Vi identificerer best practice og vil gerne have input fra praksis.
Fodring
Management

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

09.09.2024
Frisk græs er godt grovfoder til økologiske grise
Grisene sætter pris på det friske græs, det har en god aminosyresammensætning og så er det nemt at håndtere.
Grise
Fodring
Grovfoder