Udgivet 01.02.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Smag og kvalitet af danske bælgfrugter
Sort, jordbund, vækstsæson og lagring betyder mere for smagen og kvaliteten af bælgfrugter, end hvor længe de har ligget på lager, før de bliver spist, og hvilket land de kommer fra.
Af Karen Munk Nielsen, Linda Rosager Duve
Udenlandske bælgfrugter kan have adskillige år på bagen, når de sælges. Det er derfor interessant at undersøge, om der er smagsmæssige og andre gevinster at hente i lokalt producerede bælgfrugter, hvor vejen fra mark til mave er kortere.
Danske bælgfrugter smager lige så godt som udenlandske
I smagstesten, der sammenligner danske og udenlandske bælgfrugter, indgår disse 7 økologiske bælgfrugter. Bælgfrugterne er blevet undersøgt af et sensorisk panel med 6 trænede dommere.
De smagstestede bælgfrugter fra venstre mod højre fra toppen:
- Biogan Puy linser fra Canada (også kaldet kulinariske linser)
- Anicia linser fra DK, (en slags Puy linse)
- Coop grønne linser, ukendt sort, fra USA
- Coop kikærter, ukendt sort, fra Canada
- Cicerone kikærter fra DK
- Coop røde linser, ukendt sort, fra Tyrkiet
- Red Flash linser fra DK
Grundsmag og aroma er testet og sammenlignet for alle bælgsædsprøverne.
Resultaterne fra testen tyder ikke på, at der er nogen forskel mellem danske og udenlandske kikærter og Puy linser. Dog er der små aromaforskelle, når kikærterne og Puy linserne undersøges separat fra de resterende prøver i datasættet. Der er en tendens til, at danske kikærter er mere cremede og søde end de importerede, og at de danske Puy linser har mere løvstikke- og peberaroma.
Røde linser af forskellig sort har komplet forskellige aromaprofiler, ligesom grønne linser af forskellig sort heller ikke kan generaliseres. Der ses dog nogle tendenser, som alligevel binder dem sammen, nemlig at de røde linser er sødere end de grønne, og at de grønne linser er mere bitre end de røde.
For at kunne komme med yderligere konklusioner, skal tendenserne afprøves på flere typer af danske og importerede bælgfrugter.
Rapport - smagstest af danske og udenlandske bælgfrugter (pdf-fil, 25 sider)
Kvaliteten af danske bælgfrugter påvirkes af vækst- og høstforhold
I nærværende smagstest var afgrøderne hhv. 1 og 2 år gamle, og det er udviklingen inden for et år, der er fulgt.
Otte forskellige tørrede bælgfrugter indgår i testen, der er gennemført af sensoriker Agnes Qvortrup, Landbrug & Fødevarer, og rapporten indeholder mange brugbare informationer om den sensoriske kvalitet.
Kvaliteten af bælgfrugterne er undersøgt på 3 områder:
- Friskhed afhængig af tid på lager
- Kvalitet i forhold til høstår
- Forskelle mellem arter
Rapport - smagstest af danskproducerede økologiske bælgfrugter (pdf-fil, 17 sider)
Tørrede danskdyrkede økologiske bælgfrugter, som indgår i analysen: øverst grønne linser, t.h. hestebønner, t.v. gule ærter, nederst kikærter.
Udseende, smag, lugt og tekstur er bedømt på partier fra samme producent i høstårene 2020 og 2021. Her slår særligt hestebønner og kikærter ud med markant kvalitetsforskel mellem årene. Høsten fra 2020 er langt den bedste, hvilket formentlig afspejler gode, tørre forhold før og under høsten.
For de gule Ingrid-ærters vedkommende var der forskel, idet ærterne fra 2020 var mere tørre og havde en mindre frisk lugt end ærterne fra 2021. Det betyder ikke, at kvaliteten er ringere, blot at de skal koge længere.
Bælgfrugter er smagsbindere
Bælgfrugter har generelt ikke megen smag i sig selv. Til gengæld har de en fantastisk evne til at binde smag gennem den væske, de optager under tilberedning. Overordnet indeholder bælgfrugterne smagene sød, bitter og umami. Bitterstofferne sidder primært i skallen, og derfor er det afgørende for smagsoplevelsen, om bælgfrugterne spises med eller uden skal.
Af de testede bælgfrugter er linser og ærter dem, der smager af mest, herunder umami og for ærternes vedkommende en velkendt sødlig smag. Hestebønner og kikærter har mindre egen smag, men uden skal smager hestebønner nøddeagtigt og har en brændt-/tobaksagtig aroma.
Kikærter minder om gule ærter med noter af smør, hassel og kartoffel.
Måske er du også interesseret i
16.12.2025
Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
Kløver som mellemafgrøde kan være en effektiv løsning på ejendomme med begrænset adgang til husdyrgødning.
Læs mere om Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
25.11.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Læs mere om Regler for tilskud til skovlandbrug
09.12.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Læs mere om Økologisk markært - dyrkningsvejledning
16.12.2025
Budgetkalkuler for økologisk landbrug
Brug budgetkalkulerne og få et realistisk billede af produktionsøkonomien.
Læs mere om Budgetkalkuler for økologisk landbrug
07.10.2025
Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
Bælgfrugter rummer et langsigtet potentiale, når det gælder til klima, ernæring og bæredygtighed, men også en højere dyrkningsrisiko og afhængighed af markedets betalingsvillighed. Sammenlignet med vårbyg viser resultater fra en break-even analyse, at dyrkning af økologisk vårbyg er mere økonomisk fordelagtigt end økologiske markærter.
Læs mere om Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
11.11.2025
Forebyggelse af havrecystenematoder
Havrecystenematoder og de forebyggende indsatser imod dem bør have særlig opmærksomhed i økologisk dyrkning.
Læs mere om Forebyggelse af havrecystenematoder
02.09.2025
Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
SortInfo er nu opdateret med data om udbytter fra årets høst i 2025 i de økologiske sortsforsøg.
Læs mere om Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
07.10.2025
Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
Økologiske bælgfrugter til konsum stiller krav.
Læs mere om Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
07.11.2025
Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
Dyrkning af afgrøder – særligt bælgsæd – til konsum vinder frem. Du kan langt hen ad vejen trække på erfaringer med dyrkning af samme eller lignende arter til foder, men der kan være en række forskelle, som betyder en del for økonomien i produktionen, og særlige krav til glutenfri produktion.
Læs mere om Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
12.08.2025
Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
Samdyrkning af bælgsæd med korn øger udbyttet. Sortering er en udfordring, men den bliver løbende både lettere og billigere i takt med ny teknologi og flere udbydere.
Læs mere om Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
06.08.2025
Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
I OrganicXseeds findes økologisk udsæd af både kendte og mindre kendte vinterhvedesorter til høst 2024
Læs mere om Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
07.11.2025
Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
Proteinindholdet i 1. slæt kan øges ved at lægge kløvergræs ud i dæksæd af vintervikke i sensommeren.
Læs mere om Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt