Udgivet 12.12.2024
Læsetid: ca. 5 minutter
Skovlandbrug: Manual om renholdelse og værn mod skadedyr
Sørg for den bedste etablering af træerne i et skovlandbrug ved at vælge de metoder til renhold og værn mod skadedyr, som passer bedst til netop dit system. Ny manual hjælper dig på vej.
Af Laura Attrup Bille
Fundamentet for en succesfuld produktion og økonomi i et skovlandbrug bliver lagt allerede i starten ved at sikre en god etablering af de unge træer. God etablering kræver forskellige handlinger, og her er to vigtige aspekter:
- passende renholdelse for at fjerne ukrudt
- værn mod skadedyr
Ordentlig renholdelse rundt om træerne sikrer træerne et forspring i konkurrencen om vand, plads, næringsstoffer og lys. Værn mod skadedyr forebygger, at de unge træer bliver sat vækstmæssigt tilbage eller går ud.
Den nuværende erfaring med etablering af skovlandbrug er, at der er udfordringer – både med renhold og værn mod skadedyr. Værn mod mus og mosegrise er en særligt stor udfordring for mange, specielt ved plantning af frugt- og bærarter. Nogle typer afdækninger af jorden fremmer problemer med mus og mosegrise, så metoder til renhold og værn skal tænkes sammen.
Manual samler viden
For at samle og styrke den viden, som findes om metoder til renhold og værn mod skadedyr har Innovationscenter for Økologisk Landbrug udarbejdet en manual i samarbejde med Skovdyrkerne. I manualen kan du finde en samlet oversigt over de mest relevante metoder til renholdelse og værn mod skadedyr, og hvad hver metode indebærer. Manualen kobler også metoderne op på, om de umiddelbart er mest anvendelige i et større intensivt skovlandbrugssystem, eller i et mindre ekstensivt skovlandbrugssystem.
Valg af metoder skal være systemspecifikke
Det er vigtigt, at du vælger de bedst egnede metoder til renhold og værn mod skadedyr. Det gælder både ift. effekt, tid og økonomi og også ift. biodiversitets- og klimaeffekter. Valg af de rigtige metoder som f.eks. brug af flis, sand, fræser, ukrudtsdug eller planteplader skal vælges ud fra det individuelle system og kan ikke som sådan sættes på formel. Vi har dog i manualen forsøgt at give et bud på, hvilke metoder der passer til et intensivt system og til et ekstensivt system, men du skal altid tage bestik af dit eget system.
Metoder til renholdelse er inddelt i 4 kategorier i manualen:
- Mekanisk renholdelse
- Manuel renholdelse
- Passiv renholdelse
- Renholdelse ved brug af dyr
Manualen er inddelt i to grupper af skadedyr:
- Gruppe 1: Hjortevildt og harer
- Gruppe 2: Mus, mosegrise og muldvarpe
Download manualen: Renholdelse og værn mod skadedyr i skovlandbrug (pdf, 16 s.)


Måske er du også interesseret i

03.02.2025
Effekter af skovlandbrug på udbytte, kulstofbinding og kvælstofudvaskning
Forskere ved Københavns Universitet har indsamlet og analyseret data fra to økologiske marker, der repræsenterer skovlandbrugslignende systemer.
Skovlandbrug
Kulstoflagring
Udvaskning og emissioner

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

12.12.2024
Case: Regenerativt landbrug hos Søren Jensen, Nyborggaard
Søren Jensen er økologisk planteavler ved Vildbjerg i Midtjylland og bruger mange regenerative dyrkningstiltag.
Skovlandbrug
Regenerativt jordbrug

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

23.10.2024
Skovlandbrug inden for rammerne af økologi – en vidensyntese
Integration af skovlandbrug med økologi kan potentielt blive en dyrkningsmæssig spydspids for, hvor bæredygtig dansk landbrug kan blive, fremgår det af rapport fra Aarhus Universitet.
Skovlandbrug

19.03.2024
Træflis som jorddække i skovlandbrug
Træflis som naturligt jorddække omkring træer har mange gavnlige effekter. Det hæmmer ukrudtsvækst, holder på fugten i jorden og kan reducere vandingsbehovet med omkring 25 %.
Skovlandbrug

03.03.2025
Frugttræer i OrganicXseeds
Efter OrganicXseeds blev introduceret er der sket væsentlige ændringer for de økologiske frugtavlere, idet der er kommet et større udbud af økologiske frugttræer, særligt fra udenlandske leverandører.
Produktionsregler
Planteavl
Skovlandbrug
Udsæd og formeringsmateriale

02.09.2024
Podcastserie: Danske økologiske nødder
Dyrkning af nøddetræer i Danmark er blevet mere udbredt og danske økologiske nødder er en efterspurgt, sund fødevare til plantebaseret kost. Hør om dansk økologisk nøddeproduktion i en ny podcastserie.
Skovlandbrug
Frugt, bær og nødder

20.12.2023
Et karriereskifte skal give nødder i fremtiden
Mila og Lasse Dalby har taget en dristig beslutning. De har købt den 17 hektar store, naturskønne landejendom ”Strandbyhus” blot 300 meter fra vandet ved Storebælt og omdannet de 10 hektar til en nøddeplantage ved navn Danske Nødder.
Skovlandbrug
Frugt, bær og nødder
Cases

20.12.2023
Et regenerativt landbrug med nødder
På Kløverlund bor Signe Hauritz og Mads Bruun Jensen sammen med deres tre døtre og en lillesøster på vej. Her driver de et lille økologisk og regenerativt landbrug på knap fem hektar, hvor nøddeproduktion kombineres med grønsagsdyrkning og afgræsning.
Skovlandbrug
Frugt, bær og nødder