Udgivet 21.10.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Skovlandbrug inden for rammerne af økologi – en vidensyntese
Integration af skovlandbrug med økologi kan potentielt blive en dyrkningsmæssig spydspids for, hvor bæredygtig dansk landbrug kan blive, fremgår det af rapport fra Aarhus Universitet.
Af Karen Munk Nielsen
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har bidraget til en såkaldt vidensyntese om skovlandbrug, der er bestilt af Ministeriet for Landbrug og Fiskeri. Den giver overblik over den videnskabelige litteratur om emnet og erfaringer fra praksis, og beskriver hvordan skovlandbrug kan spille sammen med øvrige økologiske produktionsformer. Rapporten beskriver og kvantificerer effekterne af skovlandbrug på klima, miljø, biodiversitet og dyrevelfærd.
Synergi mellem økologi og skovlandbrug
- Skovlandbrug og økologi har overlappende mål og interesser. Begge driftsmetoder har fokus på skånsomme produktionsmetoder, som bidrager til at bevare og fremme biodiversitet og bæredygtige løsninger på miljø- og klimaområdet. Skovlandbrug har desuden potentiale til at løse nogle af de udfordringer, der er i den økologiske produktion, siger en af rapportens hovedforfattere Christoffer Grønne fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
Rapporten nævner næringsstofbelastning på husdyrenes udearealer og drivhusgasudledningen fra særligt kvægbruget. Det forudsætter dog, at der bliver mulighed for at inddrage akkumuleret kulstof fra trævækst i beregningen af bedriftens CO2-balance.
Miljø- og klimaeffekter
Det er træernes evne til at vokse hurtigt og binde store mængder af kulstof i biomassen over og under jorden, der gør skovlandbrug interessant i relation til bedriftens CO2-balance. Forskning peger på, at skovlandbrug tilpasset til formålet potentielt kan give markante effekter på både reduktion af N og P fra landbrugsjord via optag i træerne og en bedre håndtering af nedbør. Tilbageholdelse af vand betyder, at jordens indhold af organisk materiale, kvælstof og fosfor ikke tabes så nemt og dermed ikke belaster vandmiljøet.
Skygge og læ giver bedre dyrevelfærd
Skyggen fra træer kan reducere temperaturbelastningen for udegående husdyr og give dem læ efterår og vinter. Træer kan desuden afbøde konsekvenser for afgrøder af fremtidens flere og voldsommere storme.
Potentiale for merproduktion
Skovlandbrugets tredimensionale struktur giver basis for merproduktion på arealet. For at realisere dette potentiale kræves specifik viden om konkurrenceforhold og synergier mellem afgrøder og træer. Ikke alle match giver merproduktion, men nogle systemer og kombinationer af arter tyder på, at det er muligt at opnå en betydelig merproduktion.
Økonomi er vigtigste barriere
Merproduktion er ikke lig med økonomisk merværdi, fastslår rapporten. Skovlandbrugets økonomiske konkurrenceevne i forhold til monokultur-afgrøder er relativt lidt undersøgt. Foreløbige resultater tyder på, at skovlandbrug uden tilskud har svært ved at konkurrere, da der er tale om en stor investering med lang tilbagebetalingstid.
Tilskud i form af grundbetaling eller afgrødetilskud kan forbedre konkurrenceevnen, men først ved betaling for økosystemtjenester som øget biodiversitet, CO2 -reduktion etc., bliver skovlandbrug generelt økonomisk konkurrencedygtig.
Måske er du også interesseret i

03.02.2025
Effekter af skovlandbrug på udbytte, kulstofbinding og kvælstofudvaskning
Forskere ved Københavns Universitet har indsamlet og analyseret data fra to økologiske marker, der repræsenterer skovlandbrugslignende systemer.
Skovlandbrug
Kulstoflagring
Udvaskning og emissioner

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

15.01.2025
Skovlandbrug: Manual om renholdelse og værn mod skadedyr
Sørg for den bedste etablering af træerne i et skovlandbrug ved at vælge de metoder til renhold og værn mod skadedyr, som passer bedst til netop dit system. Ny manual hjælper dig på vej.
Skovlandbrug

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

12.12.2024
Case: Regenerativt landbrug hos Søren Jensen, Nyborggaard
Søren Jensen er økologisk planteavler ved Vildbjerg i Midtjylland og bruger mange regenerative dyrkningstiltag.
Skovlandbrug
Regenerativt jordbrug

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

19.03.2024
Træflis som jorddække i skovlandbrug
Træflis som naturligt jorddække omkring træer har mange gavnlige effekter. Det hæmmer ukrudtsvækst, holder på fugten i jorden og kan reducere vandingsbehovet med omkring 25 %.
Skovlandbrug

03.03.2025
Frugttræer i OrganicXseeds
Efter OrganicXseeds blev introduceret er der sket væsentlige ændringer for de økologiske frugtavlere, idet der er kommet et større udbud af økologiske frugttræer, særligt fra udenlandske leverandører.
Produktionsregler
Planteavl
Skovlandbrug
Udsæd og formeringsmateriale

02.09.2024
Podcastserie: Danske økologiske nødder
Dyrkning af nøddetræer i Danmark er blevet mere udbredt og danske økologiske nødder er en efterspurgt, sund fødevare til plantebaseret kost. Hør om dansk økologisk nøddeproduktion i en ny podcastserie.
Skovlandbrug
Frugt, bær og nødder

20.12.2023
Et karriereskifte skal give nødder i fremtiden
Mila og Lasse Dalby har taget en dristig beslutning. De har købt den 17 hektar store, naturskønne landejendom ”Strandbyhus” blot 300 meter fra vandet ved Storebælt og omdannet de 10 hektar til en nøddeplantage ved navn Danske Nødder.
Skovlandbrug
Frugt, bær og nødder
Cases

20.12.2023
Et regenerativt landbrug med nødder
På Kløverlund bor Signe Hauritz og Mads Bruun Jensen sammen med deres tre døtre og en lillesøster på vej. Her driver de et lille økologisk og regenerativt landbrug på knap fem hektar, hvor nøddeproduktion kombineres med grønsagsdyrkning og afgræsning.
Skovlandbrug
Frugt, bær og nødder