Udgivet 07.10.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
Bælgfrugter rummer et langsigtet potentiale, når det gælder klima, ernæring og bæredygtighed, men også en højere dyrkningsrisiko og afhængighed af markedets betalingsvillighed. Sammenlignet med vårbyg viser resultater fra en break-even analyse, at dyrkning af økologisk vårbyg er mere økonomisk fordelagtigt end økologiske markærter.
Af Anna Borum, Maria Emanuel Werge
Bælgfrugter er populære i fødevaredebatten, særligt set i lyset af deres klima- og ernæringsmæssige fordele. Ifølge Fødevarestyrelsens kostråd fra 2021 anbefales et dagligt indtag på 100 gram tilberedte bælgfrugter, svarende til 30-50 gram tørrede. Dette understøtter et øget fokus på at integrere bælgfrugter som en mere udbredt fødevarekilde i danskernes måltider. Bælgfrugter som linser, kikærter, lupiner, ærter og hestebønner udgør en plantebaseret proteinkilde med et relativt lavt klimaaftryk sammenlignet med animalske produkter.
Markært eller vårbyg?
Markærten er en af de mest lovende bælgafgrøder til konsumformål i dansk kontekst, da den kombinerer god dyrkningssikkerhed med ernærings- og miljømæssige fordele. Spørgsmålet er dog, om det er økonomisk attraktivt for danske landmænd at vælge markært frem for mere udbredte afgrøder som for eksempel vårbyg – især inden for økologisk produktion, hvor vårbyg udgør det største areal.
Bælgfrugtens potentiale i Danmark
Landbrugsarealet i Danmark består stadig af en beskeden andel af bælgfrugter på trods af de nævnte fordele. Ifølge Landbrugsstyrelsens tal for 2024 udgjorde det økologiske areal med markært 3.070 ha, sammenlignet med 24.178 ha økologisk vårbyg. Denne forskel peger på en betydelig underudnyttelse af potentialet for bælgfrugter i dansk primærproduktion. Spørgsmålet er dog om afsætningsprisen hænger sammen med den risiko, der er ved at dyrke bælgfrugter til konsum?
Break-even analyse sammenligner afgrødernes økonomi
Rentabiliteten i de to forskellige afgrøder markært og vårbyg belyses ved at anvende en såkaldt break-even analyse. Break-even er et begreb inden for erhvervsøkonomi, som anvendes til at beregne, hvornår en virksomhed begynder at generere overskud, typisk udtrykt som en mængde eller salgsvolumen.
Break-even punktet er det punkt, hvor virksomhedens indtægter netop dækker dens omkostninger ved produktion eller fremstilling. I break-even punktet er der ”no profit, no loss”, altså hverken overskud eller underskud. Da formålet med en virksomhed er at skabe profit, tilstræbes det at ligge over dette punkt.

Markært til modenhed.
Data i break-even analysen af vårbyg og markært
Data er hentet fra Farmtal Online og baserer sig på budgetkalkuler for to afgrøder: markært og vårbyg, begge i en økologisk produktionsform på jordtype JB5+6 med tal gældende for 2025. Kalkulerne indeholder blandt andet følgende oplysninger:
- Forventet udbytte af den pågældende afgrøde
- Omkostninger til udsæd
- Forventede maskin- og arbejdsomkostninger for dyrkning af afgrøden
Disse data er anvendt i en break-even analyse på henholdsvis markært og vårbyg med salg af halm. Budgetkalkulerne er lavet under antagelse om almindelig driftsledelse og gennemsnitlige forudsætninger og forhold, og kalkulerne er opstillet for ét år.
Dyrkning af bælgsæd til konsum har ofte en række ekstraopgaver tilknyttet, f.eks. skadedyrssikring, mere fra-rens og ekstra rengøring af udstyr for at sikre en glutenfri produktion. Disse meromkostninger er ikke indregnet i de nedenfor beskrevne resultater af break-even analyser af hensyn til simpelhed, og fordi der ikke findes data for 2025.
Forudsætninger og prissætning bag analysen
I break-even analysen er der regnet med en forpagtningsafgift for jord på 5.000 kr. pr. hektar, og der tages udgangspunkt i en modelmark på 50 hektar. Der er indregnet økologitilskud, men ikke generel landbrugsstøtte, ligesom der heller ikke er taget højde for tilskud gennem den etårige bioordning omkring varieret planteproduktion.
Desuden indgår der i analysen forpagtning af jord i stedet for køb af jord, og der skal i så fald ikke indregnes afskrivninger, lånerenter og lignende kapitalomkostninger til faste omkostninger. Der er regnet med en pris på 3,50 kr./kg ært og 2,30 kr./kg for vårbyg med en værdi for halm på 0,85 kr./kg.
Til sammenligning har prisen på markært ligget på 4,95 kr./kg i 2022 og 3,80 kr./kg i 2023, mens vårbyg i samme periode har ligget på henholdsvis 3,0 kr./kg og 2,30 kr./kg. Prissætningen for halm er en beregnet intern værdi og afspejler ikke nødvendigvis markedsprisen, som i høj grad bestemmes af det lokale og regionale udbud og efterspørgsel.
Vårbyg vinder på økonomien
Resultaterne viser, at break-even i de to scenarier nås inden for 50 hektar. For markært nås break-even ved 47 hektar og for vårbyg med salg af halm, ved 38 hektar. Dette viser, at blandt de to alternativer er det umiddelbart mest økonomisk fordelagtigt at dyrke vårbyg med salg af halm.
Bælgfrugter kan have merværdi på sigt
På længere sigt kan bælgfrugter bidrage til et sundere sædskifte, bæredygtigheds- og klimamæssige hensyn med mere. Disse bidrag spiller også ind i vurderingen af, om danske økologiske bælgfrugter til konsum er en fordelagtig afgrøde. Dog er der risici forbundet med skiftet til at dyrke danske bælgfrugter, set i forhold til de mere traditionelle afgrøder som f.eks. vårbyg eller vinterhvede.
Vårbyg har en høj dyrkningssikkerhed i Danmark. Hvis afgrøden slår fejl, er restværdien en ikke-uvæsentlig faktor. Der er formentlig en større dyrkningsrisiko ved danske bælgfrugter, og spørgsmålet er, om denne risiko modsvares af en højere salgspris. Er der reelt betalingsvillighed i de sidste led af værdikæden, særligt hvis et billigere alternativ kan importeres fra udlandet?
Fælles indsats i værdikæden kan sikre de danske bælgfrugter
Udover at kunne lave økonomiske analyser af forskellige scenarier, indgår også en risikoafvejning, idet spændet fra en rentabel produktion til ingen indtjening måske er større ved dyrkning af bælgsæd til konsum end for de traditionelle landbrugsafgrøder, der typisk går til foder. Hvis kvaliteten ikke er egnet til konsum, er alternativprisen for f.eks. linser meget lav, og den reducerede indtjening dækker sjældent omkostningerne.
Set i et bredere værdikædeperspektiv er der – foruden en række overvejelser i primærproduktionen – også udfordringer i de efterfølgende led af værdikæden. Blandt andet kan det være svært at få små partier af bælgfrugter ind hos grossistleddet og udfordrende for primærproducenter på forhånd at indgå aftaler om afsætning til dette led, da der netop er en vis risiko forbundet med dyrkningen. Alt i alt må det konstateres, at skal danske, økologiske bælgfrugter blive mere udbredte og anvendte i dagens måltider, kræver det samarbejde og risikovillighed på tværs af hele værdikæden.
Måske er du også interesseret i

27.08.2025
Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
Dyrkning af afgrøder – særligt bælgsæd – til konsum vinder frem. Du kan langt hen ad vejen trække på erfaringer med dyrkning af samme eller lignende arter til foder, men der kan være en række forskelle, som betyder en del for økonomien i produktionen, og særlige krav til glutenfri produktion.
Bælgsæd
Korn
Driftsøkonomi

24.09.2025
Analyse af regnskabsdata for planteavl 2015-2024
Udviklingen i driftsresultat for økologisk og konventionel planteavl er analyseret for perioden 2015-2024. Resul-taterne viser, at bedrifter under 300 ha opnår nogenlunde samme driftsresultat, mens konventionelle bedrifter over 300 ha klarer sig bedre end de tilsvarende økologiske.
Driftsøkonomi

02.09.2025
Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
SortInfo er nu opdateret med data om udbytter fra årets høst i 2025 i de økologiske sortsforsøg.
Korn
Bælgsæd

07.10.2025
Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
Økologiske bælgfrugter til konsum stiller krav.
Bælgsæd

07.08.2025
God økonomi i økologisk landbrug
Hvad skal der til for at sikre god økonomi i økologisk landbrug? Grundigt udarbejdede budgetter, deltagelse i erfagrupper og brug af rådgivning er nogle af de fremhævede årsager til, at nogle landmænd klarer sig bedre økonomisk end andre, beskriver en britisk rapport.
Driftsøkonomi

12.08.2025
Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
Samdyrkning af bælgsæd med korn øger udbyttet. Sortering er en udfordring, men den bliver løbende både lettere og billigere i takt med ny teknologi og flere udbydere.
Bælgsæd
Blandsæd

04.07.2025
Økonomi i økologi
Godt købmandskab, dygtigt analysearbejde, tillid fra kreditgiver – og en portion held og god timing – er hvad der skal til for at klare sig godt økonomisk i økologisk landbrugsdrift, ifølge de garvede økologiske jordbrugere og ejere af Holmager Økologi ApS, Lene Fløe og Torben Bækdal Galsgaard.
Driftsøkonomi

02.05.2025
Nyt projekt undersøger smagen af danske, økologiske bælgfrugter
Danske, økologiske bælgfrugter skal have mere plads på vores tallerkner, og derfor vil et nyt projekt undersøge, hvilke sorter der smager bedst.
Afgrøder
Bælgsæd

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

13.08.2025
Naturbruget Tranum dyrker økologiske grøntsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grøntsager, men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grøntsager.
Bælgsæd
Grønsager