Udgivet 20.06.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologer i dilemma om husholdningsaffald som gødning
Skal økologien udfase konventionel gylle og samtidig vokse, bliver der behov for flere næringsstoffer - men ønsker branchen overhovedet at tage imod næringsrigt affald fra byerne, som samtidig kan indeholde rester af miljøskadelige partikler?
Af Henrik Hindby Koszyczarek
Umiddelbart lyder det jo ligetil og helt i økologiens ånd: at få næringsstofferne fra byerne tilbage til landbrugene. Det er bare ikke så enkelt, og det kunne ses, da Innovationscenter for Økologisk Landbrug bad gæsterne på årets Øko-markdag om at vise, hvorvidt de går ind for at få madaffald og slam tilbage på de økologiske marker eller ej: De blev bedt om at putte en bold i et af to rør – det ene med en nedadpegende tommelfinger, det andet med en opadpegende. For eller imod.
Flest sagde ja
Casper Laursen, teamleder og specialkonsulent i recirkulering hos Innovationscenter for Økologisk Landbrug, fremlagde argumenterne for og imod recirkuleringen for at få et indtryk af, hvad folk i erhvervet mener. For er affald fra byerne egentlig rent nok til de økologiske marker, hvis det kan indeholde plast- og medicinrester?
Meningerne var delte, men da dagen var omme, var der dog en rimelig klar overvægt til den ene side: 80 sagde ja, og 29 sagde nej tak til næringsstoffer fra husholdningsaffaldet.
- Jeg kan jo se, at der er plast i den gødning, vi får fra biogasanlægget, sagde en af de skeptiske gæster til Casper Laursen, som bekræftede: Der ér plastrester i såvel madaffald som slam.
Når der så samtidig kan findes både medicinrester og potentielt hormonforstyrrende stoffer i slam, risikerer man altså en cocktail af skadelige stoffer i disse næringsstoffer.
Slam er ikke tilladt - endnu
De fleste kommuner er begyndt at genanvende madaffaldet, der må anvendes som gødning på økologiske marker, hvis det forinden komposteres eller bioforgasses og samtidig overholder grænseværdier for uøn-skede stoffer som tungmetaller og plast.
Sorteringsanlæggene kan frarense plastpartikler ned til 2 mm, men der er ingen lovkrav til indholdet af plastpartikler under 2 mm. Gødningsproduktets renhed er direkte afhængig af borgernes evne og lyst til at sortere rig-tigt og sorteringsanlæggenes evne til at fjerne plasten.
Slam er tilladt i konventionelt landbrug, men ikke i økologisk. Spørgsmålet er dog, om det skal tillades på de økologiske marker for at skaffe næringsstoffer til en vækst i økologien og udfasning af konventionel gylle.
- Vi har brug for affaldet, hvis økologien skal nå sit fordoblingsmål, så på den måde er recirkulering en god historie. Men der ér en risiko for forurening, så på den anden side går man måske på kompromis med de øko-logiske værdier, forklarede Casper Laursen.
Vil hellere bruge egne næringsstoffer
27-årige Christian Meyer, der har økologisk planteavl og kvæg, som yder naturpleje, var en af dem, der puttede en bold i røret med den nedadvendte tommelfinger.
- Jeg vil hellere holde mine næringsstoffer på gårdniveau og bruge min egen dybstrøelse fra vores drøvtyggere til at opbygge humus i jorden. Vi aner ikke, hvad der er i det fra byerne. Jeg frygter, at der er bakterier i jorden, som nedbryder livet i min jord. Det er den ene side af det, den anden er risikoen for mikroplast og medicin. Jeg har set have- og parkaffald med ledningsstumper og rester af gavebånd.
35-årige Julie Malmstrøm, der er forbruger, mener derimod, at recirkuleringen er en god idé - men hun er opmærksom på de mulige risici.
- Det handler jo om at skabe en cirkulær økonomi, så vi bør bruge muligheden, når den er der. Men eksperterne skal naturligvis undersøge det, og derfor er det godt, at man har projekter, som dykker ned i det her og kan skabe en win-win-situation, siger hun.
Svært at finde gødning på Sjælland
Holdningen til næringsstoffer fra byerne kan være præget af, hvor i landet man har sin bedrift. I Jylland er der for eksempel flere tilgængelige næringsstoffer, mens det kan være en mangelvare på Sjælland. Netop det er medvirkende til, at 53-årige Morten Schultz, som driver landbrug i Helsinge, bakker op om at få slam og madaffald fra byerne tilbage til markerne.
- Vi er nødt til at få noget tilbage til jorden, for at vi kan dyrke den. Før det sker, er der jo ikke noget kredsløb, siger han.
Han medgiver, at der kan være risici med mikroplast og tungmetaller, men han forventer, at man i forarbejdningsprocessen bliver bedre til at håndtere det, før det spredes på markerne.
- Som udgangspunkt skal vi som økologer selvfølgelig være kritiske, men jeg tror, at udviklingen vil gå i retning af, at man får styr på de ting, så det kan bruges. Jeg ser det som uundgåeligt at få denne recirkulering ind i økologien. I Jylland er der bunker af næringsstoffer, men på Sjælland er det en mangelvare – det bliver vi nødt til at imødegå, og overordnet set giver det god mening.
Ovenstående er et uddrag af artikel i Økologisk Nu.

Måske er du også interesseret i

30.08.2023
Fiskeensilage kan indgå i biogasgødning til økologisk landbrug
Landbrugsstyrelsen oplyser, at afgasset kategori 3 fiskeafskær tilsat myresyre må afsættes til økologiske jordbrugsbedrifter som gødning.
Biogas gødning
Recirkulering
Produktionsregler

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

19.02.2025
Dokumentering af afgasset gødning til økologiske bedrifter
Som økologisk landmand skal du sikre dig, at du kun modtager afgasset gødning med øko-godkendte biomasser
Næringsstoffer
Biogas gødning
Husdyrgødning

19.02.2025
Glycerin til biogasanlæg, der leveret afgasset biomasse til økologer
Biogasanlæg skal dokumentere, at glycering og andre gmo-risikoprodukter er gmo-fri.
Næringsstoffer
Biogas gødning

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

16.01.2025
Fosfor: Sådan kan man tildele det i økologisk planteavl
Fosforreserven i jorden er enorm, ofte flere tusind kg/ha. Reserven siger dog ikke noget om plantetilgængeligheden, og derfor bør du holde øje med fosfortallet og tildele fosforgødning efter behov.
Næringsstoffer
Recirkulering

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer

10.12.2024
Sådan kan du bedst anvende afgasset gødning
Hvis afgasset gødning bliver mere udbredt i økologisk landbrug, skal det anvendes så effektivt og klimavenligt som muligt. Økologiens principper og regelsæt giver muligheder og begrænsninger, når det skal anvendes, og her anbefaler vi, hvordan det gøres bedst.
Emission
Biogas gødning
Udvaskning og emissioner

27.01.2025
Forsvinder plast, når det ender i marken?
Det er uundgåeligt, at dansk landbrugsjord indeholder mikroplast. Men vi kan minimere tilførslen, og måske kan vi også reducere konsekvenserne af den plast, der alligevel ender derude. Vi har – som de første i Danmark – lavet markforsøg og undersøgt, hvad der sker med forskellige plasttyper fra kommunale affaldsposer i jorden efter et år.
Recirkulering

11.02.2025
Struvit - fra spildevand til ressource
Projekt skal fremme recirkulering af fosfor fra rensningsanlæg til økologisk startgødning.
Næringsstoffer
Recirkulering
Plantenæringsstoffer

17.08.2023
Plantegødet økologi udløser næppe merpris til landmanden
Forbrugere køber økologi for at undgå pesticider og tage hensyn til miljøet. Om fødevarerne er dyrket med husdyr- eller plantebaseret gødning, har meget lille betydning, viser ny undersøgelse.
Grøngødning
Recirkulering
Plantenæringsstoffer
Kompost
Dyrkningssystemer