Udgivet 11.01.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Frø af lupin som fødevare
I Danmark har lupin længe udelukkende været dyrket med henblik på anvendelse til foder, men med den grønne omstilling er der kommet fornyet fokus på lokalt producerede proteinafgrøder til plantebaserede fødevarer.
Af Eva Bräuner Sørensen, SEGES Innovation
Frø af hvid lupin (Lupinus albus L.), smalbladet lupin (Lupinus angustifolius L.) og gul lupin (Lupinus luteus L.) kan ernærings- og klimamæssigt fungere som et rigtig godt alternativ til sojabønner, som importeres i store mængder til Danmark. Lupin indeholder 32-42 pct. protein, har et lavt stivelsesindhold og et relativt højt fedtindhold.
Frø af lupin er ikke novel food
Traditionelt set er lupinfrø blevet spist i mange dele af verden, særligt i Middelhavsområdet, Latinamerika og Nordafrika. Typisk spises de som snacks eller males til mel, som anvendes i madlavningen (Pilegaard & Gry, 2008, Specifikke fødevarer, foedevarestyrelsen.dk).
Markedsføring uden forudgående Novel Food-godkendelse
Netop fordi der har været tradition for at spise lupinfrø i europæiske lande før 15. maj 1997, anses lupin ikke som værende en 'novel food'. I EUs database Novel food catalogue findes vurderinger af, hvorvidt en række fødevarer er novel food. Her fremgår hvid lupin (Lupinus albus L.), smalbladet lupin (Lupinus angustifolius L.) og gul lupin (Lupinus luteus L.) alle som ikke-novel, og kan således markedsføres i EU uden en forudgående novel food-godkendelse, såfremt anvendelsen er sikker, hvilket afhænger af alkaloidindholdet.
Forarbejdede produkter kan være novel food
Det er dog vigtigt at bemærke, at der kan være tale om novel food, hvis man opkoncentrerer eller isolerer specifikke indholdsstoffer fra lupinfrøet, f.eks. ved fremstilling af proteinkoncentrater eller olier. I disse tilfælde er det vigtigt at få produktet vurderet, før det markedsføres, oplyser Fødevarestyrelsen.
Lupin indeholder alkaloider
Frø af lupin kan indeholde meget høje koncentrationer af lupin-alkaloider / quinolizidin-alkaloider, som smager bittert, og som er meget giftige ved indtagelse. Frø med et højt indhold af alkaloider kaldes bitterlupiner, og disse kræver en ekstensiv behandling, som indebærer iblødsætning ad flere omgange og i flere døgn samt grundig varmebehandling, før de er sikre at spise. Forædling af lupiner har imidlertid resulteret i sorter kaldet sødlupin, som har et lavt indhold af alkaloider.
Egnede tilberedningsmetoder undersøges
Frø af lupin og mel med alkaloidindhold på ≤200 mg/kg anses som værende uskadeligt. Sødlupiner med et højere alkaloidindhold bør tilberedes grundigt inden anvendelse. Egnede tilberedningsmetoder undersøges i Innovationscenter for Økologisk Landbrugs projekt Sunde og velsmagende bælgfrugter.
Sorter med lavt alkaloidindhold til fødevarer
Det anbefales, at man udelukkende anvender sorter med lavt alkaloidindhold til fødevarer, og at man kontrollerer for alkaloidindhold ved hver høst, da alkaloidindholdet varierer med lokalitet og vækstforhold.
I familie med peanuts
Som fødevareproducent er det ydermere vigtigt at være opmærksom på, at lupin er i familie med peanuts og derfor kan indeholde proteiner, der potentielt kan fremkalde alvorlige allergiske reaktioner. Derfor skal færdigpakkede fødevarer, der indeholder lupin, mærkes tydeligt som allergent som oplysning til allergikere (Fødevarestyrelsen).
Måske er du også interesseret i
16.12.2025
Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
Kløver som mellemafgrøde kan være en effektiv løsning på ejendomme med begrænset adgang til husdyrgødning.
Læs mere om Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
25.11.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Læs mere om Regler for tilskud til skovlandbrug
09.12.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Læs mere om Økologisk markært - dyrkningsvejledning
16.12.2025
Budgetkalkuler for økologisk landbrug
Brug budgetkalkulerne og få et realistisk billede af produktionsøkonomien.
Læs mere om Budgetkalkuler for økologisk landbrug
07.10.2025
Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
Bælgfrugter rummer et langsigtet potentiale, når det gælder til klima, ernæring og bæredygtighed, men også en højere dyrkningsrisiko og afhængighed af markedets betalingsvillighed. Sammenlignet med vårbyg viser resultater fra en break-even analyse, at dyrkning af økologisk vårbyg er mere økonomisk fordelagtigt end økologiske markærter.
Læs mere om Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
11.11.2025
Forebyggelse af havrecystenematoder
Havrecystenematoder og de forebyggende indsatser imod dem bør have særlig opmærksomhed i økologisk dyrkning.
Læs mere om Forebyggelse af havrecystenematoder
02.09.2025
Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
SortInfo er nu opdateret med data om udbytter fra årets høst i 2025 i de økologiske sortsforsøg.
Læs mere om Høstudbytter i økologiske sortsforsøg
07.10.2025
Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
Økologiske bælgfrugter til konsum stiller krav.
Læs mere om Bælgsæd til konsum: Tørring, sortering og lagring
07.11.2025
Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
Dyrkning af afgrøder – særligt bælgsæd – til konsum vinder frem. Du kan langt hen ad vejen trække på erfaringer med dyrkning af samme eller lignende arter til foder, men der kan være en række forskelle, som betyder en del for økonomien i produktionen, og særlige krav til glutenfri produktion.
Læs mere om Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
12.08.2025
Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
Samdyrkning af bælgsæd med korn øger udbyttet. Sortering er en udfordring, men den bliver løbende både lettere og billigere i takt med ny teknologi og flere udbydere.
Læs mere om Samdyrkning og sortering af konsumafgrøder
06.08.2025
Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
I OrganicXseeds findes økologisk udsæd af både kendte og mindre kendte vinterhvedesorter til høst 2024
Læs mere om Vinterhvedesorter med brødkvalitet i OrganicXseeds
07.11.2025
Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt
Proteinindholdet i 1. slæt kan øges ved at lægge kløvergræs ud i dæksæd af vintervikke i sensommeren.
Læs mere om Vintervikke som dæksæd kan løfte proteinindholdet i første slæt