Udgivet 11.01.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Frø af lupin som fødevare
I Danmark har lupin længe udelukkende været dyrket med henblik på anvendelse til foder, men med den grønne omstilling er der kommet fornyet fokus på lokalt producerede proteinafgrøder til plantebaserede fødevarer.
Af Eva Bräuner Sørensen, SEGES Innovation
Frø af hvid lupin (Lupinus albus L.), smalbladet lupin (Lupinus angustifolius L.) og gul lupin (Lupinus luteus L.) kan ernærings- og klimamæssigt fungere som et rigtig godt alternativ til sojabønner, som importeres i store mængder til Danmark. Lupin indeholder 32-42 pct. protein, har et lavt stivelsesindhold og et relativt højt fedtindhold.
Frø af lupin er ikke novel food
Traditionelt set er lupinfrø blevet spist i mange dele af verden, særligt i Middelhavsområdet, Latinamerika og Nordafrika. Typisk spises de som snacks eller males til mel, som anvendes i madlavningen (Pilegaard & Gry, 2008, Specifikke fødevarer, foedevarestyrelsen.dk).
Markedsføring uden forudgående Novel Food-godkendelse
Netop fordi der har været tradition for at spise lupinfrø i europæiske lande før 15. maj 1997, anses lupin ikke som værende en 'novel food'. I EUs database Novel food catalogue findes vurderinger af, hvorvidt en række fødevarer er novel food. Her fremgår hvid lupin (Lupinus albus L.), smalbladet lupin (Lupinus angustifolius L.) og gul lupin (Lupinus luteus L.) alle som ikke-novel, og kan således markedsføres i EU uden en forudgående novel food-godkendelse, såfremt anvendelsen er sikker, hvilket afhænger af alkaloidindholdet.
Forarbejdede produkter kan være novel food
Det er dog vigtigt at bemærke, at der kan være tale om novel food, hvis man opkoncentrerer eller isolerer specifikke indholdsstoffer fra lupinfrøet, f.eks. ved fremstilling af proteinkoncentrater eller olier. I disse tilfælde er det vigtigt at få produktet vurderet, før det markedsføres, oplyser Fødevarestyrelsen.
Lupin indeholder alkaloider
Frø af lupin kan indeholde meget høje koncentrationer af lupin-alkaloider / quinolizidin-alkaloider, som smager bittert, og som er meget giftige ved indtagelse. Frø med et højt indhold af alkaloider kaldes bitterlupiner, og disse kræver en ekstensiv behandling, som indebærer iblødsætning ad flere omgange og i flere døgn samt grundig varmebehandling, før de er sikre at spise. Forædling af lupiner har imidlertid resulteret i sorter kaldet sødlupin, som har et lavt indhold af alkaloider.
Egnede tilberedningsmetoder undersøges
Frø af lupin og mel med alkaloidindhold på ≤200 mg/kg anses som værende uskadeligt. Sødlupiner med et højere alkaloidindhold bør tilberedes grundigt inden anvendelse. Egnede tilberedningsmetoder undersøges i Innovationscenter for Økologisk Landbrugs projekt Sunde og velsmagende bælgfrugter.
Sorter med lavt alkaloidindhold til fødevarer
Det anbefales, at man udelukkende anvender sorter med lavt alkaloidindhold til fødevarer, og at man kontrollerer for alkaloidindhold ved hver høst, da alkaloidindholdet varierer med lokalitet og vækstforhold.
I familie med peanuts
Som fødevareproducent er det ydermere vigtigt at være opmærksom på, at lupin er i familie med peanuts og derfor kan indeholde proteiner, der potentielt kan fremkalde alvorlige allergiske reaktioner. Derfor skal færdigpakkede fødevarer, der indeholder lupin, mærkes tydeligt som allergent som oplysning til allergikere (Fødevarestyrelsen).

Måske er du også interesseret i

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

13.03.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

02.04.2025
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk lupin.
Afgrøder
Bælgsæd

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

19.02.2025
Vurder overvintringen af din økologiske vinterraps
Sådan vurderer du overvintring af økologisk vinterraps
Afgrøder
Oliefrø

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

02.04.2025
Økologisk rajgræs til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk rajgræs til frø
Afgrøder
Frøavl

19.02.2025
Dyrkningsvejledning økologisk vinterbyg
Sådan dyrker du økologisk vinterbyg
Afgrøder
Korn

28.01.2025
Notat om samdyrkning af bælgsæd med korn
Når økologisk bælgsæd dyrkes i renbestand, er der en høj produktionsrisiko. Samdyrkning med korn stabiliserer afgrøden og øger i forsøg udbyttet med 25-67 pct.
Bælgsæd
Blandsæd