Udgivet 28.02.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Forum Østergaard: Paradis for insekter og smådyr
På Forum Østergaard er der etableret skovlandbrug for at skabe biodiversitet og plads til bestøvere hele året, øge kulstofbindingen og producere fødevarer til human ernæring og til vilde dyr.
Af Julie Rohde Birk
Hvordan går det på din bedrift?
“Det går godt. Vi plantede æbletræer sidste år, og der var en del af dem, der blev angrebet af harer. Simpelthen fordi harene var hurtigere, end jeg var. Vi har vildthegn, men allerede dagen efter, vi havde plantet, havde harene været der, og da var jeg ikke i mål med vildthegnet. Jeg regner med at plante erstatningstræer i løbet af vinteren. I år har jeg også dyrket to hektar hestebønner i skovlandbruget, som gav et ganske tilfredsstillende udbytte. Jeg synes stadig, skovlandbrug er sjovt og arbejdsmæssigt er det ikke blevet mere besværligt.”
Hvad har I lært om skovlandbrug?
"Jeg vil sige, det har været en oplevelse for mig, hvor hurtigt der er kommet insekter, humlebier, sommerfugle, småkravl, fugle og hønsefugle. Jeg er faktisk blevet ret overrasket, hvor hurtigt det er gået, men det begynder at give mere og mere mening i forhold til biodiversitet, at vi har skovlandbruget.
Jeg oplever, at de dyr, der er i nærheden af skovlandbruget, bliver der, så en effekt af skovlandbruget i de andre marker har jeg ikke mærket. Det kan også hænge sammen med, at fuglene føler sig beskyttet af vildthegnet.”
Hvordan ser du fremtiden?
“Jeg regner med, vi kan blive kommercielle fra næste år, og vi kan begynde at sælge æbler, pærer og nødder fra træerne og buskene. Det bliver pluk-selv, da det er for stort et arbejde for os at plukke. Desuden har det den fordel, at folk kommer ud og oplever, hvordan et skovlandbrug ser ud og ser det liv, der er i skovlandbruget.”
Fakta om Forum Østergaard
Nuværende produktion: Planteavl med kornafgrøder til konsum: glutenfri grynhavre, maltbyg og brødhvede. Afsætning til DLG eller mindre mølleri. Fra 2019 skovlandbruger med fem plantager med en kombination af planteavl og æble, pære, blomme, hassel, valnød og ægte kastanje.
Skovlandbrugssystem: Planteavl, æbletræer og et eksperimenterende areal med pyntegrønt, bær, humle og vin.
Areal: 21 ha skovlandbrug ud af bedriftens 160 ha omdriftsarealer og 40 ha vedvarende græs.
Formål med træer: Øget biodiversitet med plads til bestøvere hele året, kulstofbinding, produktion af fødevarer til human ernæring og
til vilde dyr.
Skovlandbrug - et bæredygtigt landbrugssystem i planteavl og mælkeproduktion
Forum Østergaard medvirker i projektet Skovlandbrug - et bæredygtigt landbrugssystem for planteavl og mælkeproduktion (ROBUST)


Måske er du også interesseret i

02.09.2024
Podcastserie: Danske økologiske nødder
Dyrkning af nøddetræer i Danmark er blevet mere udbredt og danske økologiske nødder er en efterspurgt, sund fødevare til plantebaseret kost. Hør om dansk økologisk nøddeproduktion i en ny podcastserie.
Skovlandbrug
Frugt, bær og nødder

03.02.2025
Effekter af skovlandbrug på udbytte, kulstofbinding og kvælstofudvaskning
Forskere ved Københavns Universitet har indsamlet og analyseret data fra to økologiske marker, der repræsenterer skovlandbrugslignende systemer.
Skovlandbrug
Kulstoflagring
Udvaskning og emissioner

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

20.02.2025
Tillæg til økologisk produktion af frugt, bær og nødder
Det er muligt at søge et tillæg på 4.000 kr. pr. hektar, der enten skal kombineres med bio-ordningen økologisk arealstøtte eller med et eksisterende 5-årigt tilsagn om økologisk arealtilskud.
Tilskud
Frugt, bær og nødder

15.01.2025
Skovlandbrug: Manual om renholdelse og værn mod skadedyr
Sørg for den bedste etablering af træerne i et skovlandbrug ved at vælge de metoder til renhold og værn mod skadedyr, som passer bedst til netop dit system. Ny manual hjælper dig på vej.
Skovlandbrug

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

12.12.2024
Case: Regenerativt landbrug hos Søren Jensen, Nyborggaard
Søren Jensen er økologisk planteavler ved Vildbjerg i Midtjylland og bruger mange regenerative dyrkningstiltag.
Skovlandbrug
Regenerativt jordbrug

11.12.2024
Danske valnødder: Forskellige sorters smag og udseende
Valnødder er en af de nødder, der er størst interesse for at dyrke i Danmark. Der findes et udvalg af sorter, som kan dyrkes i det danske klima, og her beskriver vi 15 af dem.
Frugt, bær og nødder
Afgrøder
Plads til den plantebaserede dagsorden

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

23.10.2024
Skovlandbrug inden for rammerne af økologi – en vidensyntese
Integration af skovlandbrug med økologi kan potentielt blive en dyrkningsmæssig spydspids for, hvor bæredygtig dansk landbrug kan blive, fremgår det af rapport fra Aarhus Universitet.
Skovlandbrug

19.03.2024
Træflis som jorddække i skovlandbrug
Træflis som naturligt jorddække omkring træer har mange gavnlige effekter. Det hæmmer ukrudtsvækst, holder på fugten i jorden og kan reducere vandingsbehovet med omkring 25 %.
Skovlandbrug

03.03.2025
Frugttræer i OrganicXseeds
Efter OrganicXseeds blev introduceret er der sket væsentlige ændringer for de økologiske frugtavlere, idet der er kommet et større udbud af økologiske frugttræer, særligt fra udenlandske leverandører.
Produktionsregler
Planteavl
Skovlandbrug
Udsæd og formeringsmateriale