Udgivet 28.02.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Ellinglund: Et harmonisk landbrug med træer
På Ellinglund er der etableret skovlandbrug, som skal bidrage positivt til bedriftens kulstofbinding, jordfrugtbarhed, dyrevelfærd og biodiversitet.
Af Janni Tilia Granger
ROBUST-projektet har været i gang i to år.
Hvordan går det på jeres bedrift?
“Vi har erfaring i at bruge eksisterende træer i læhegn, hvor vores køer går. I starten skulle dyrene vænne sig til, at de bare kunne gå ind mellem træerne, men nu bruger de det ret flittigt. De har bedre muligheder for at tilpasse sig vejret og vælge, hvor de synes, det er rarest at være. Hvis det f.eks. regner, går de ind under træerne. Vores fornemmelse er, at dyrene udnytter det på bedst mulig måde.
Senere har vi fået etableret tre-rækkede læhegn med fokus på bestøvere. Der har vi prøvet at have en bred palette af alle mulige buske, blandt andre pil, lind, hyld og hyben. De skal både kunne holde til køerne og tiltrække fugle, der får føde derfra.”
Hvad har I lært om skovlandbrug de seneste to år?
“Vi har fået mange små ahaoplevelser. I de læhegn, vi plantede, ser vi allerede liv, vi ikke har set før. Læhegnene giver føde til fugle og småvildt ude i marken. Det har allerede kort tid efter etablering en effekt, og uden jeg (red. Gert) har været nede og kravle, så kan jeg kun forestille mig det liv, der er i form edderkopper og biller under buskene. Jeg har observeret, at der sidder enormt mange fugle ude i de høje træer. Det må betyde, at der er noget mad at komme efter.”
Hvordan ser de næste par ud hos jer?
“Vi er klar til at gå et skridt længere. Vi vil gerne etablere skovlandbrug flere steder, men vi har brug for en investor, der vil være med til at starte projektet uden nødvendigvis at få udbytte de næste lange år.
Udbyttet er i første omgang det liv, der skabes levested i landbruget og fortællingen om at gøre en forskel. Jeg drømmer om et system med frugttræer og bærbuske, som giver et udbytte, små iværksættere på sigt kan drage nytte af og tjene penge på. Drømmen er, at vi kan etablere 10-20 hektar skovlandbrug næste år, hvis altså vi finder nogen, der vil investere i biodiversitet. På det mere lavpraktiske plan tænker jeg, at vi kan fjerne vildthegnet omkring de etablerede læhegn næste år, så rådyr og harer kan bevæge sig mere frit omkring træerne. “
Fakta
- Bedrift: Ellinglund v. Anne og Gert Lassen
- Nuværende produktion: Mælkeproduktion med 300 årskøer. Leverer mælk til Them Andelsmejeri.
- Skovlandbrugssystem: Tre skovlandbrugsarealer med forskellige arter og funktioner.
- Areal: 6 ha skovlandbrug ud af bedriftens 600 ha.
- Formål med træer: Kulstofbinding og jordfrugtbarhed, dyrevelfærd og biodiversitet.
Ellinglund medvirker i projektet Skovlandbrug - et bæredygtigt landbrugssystem for planteavl og mælkeproduktion (ROBUST)


Måske er du også interesseret i

02.09.2024
Podcastserie: Danske økologiske nødder
Dyrkning af nøddetræer i Danmark er blevet mere udbredt og danske økologiske nødder er en efterspurgt, sund fødevare til plantebaseret kost. Hør om dansk økologisk nøddeproduktion i en ny podcastserie.
Skovlandbrug
Frugt, bær og nødder

03.02.2025
Effekter af skovlandbrug på udbytte, kulstofbinding og kvælstofudvaskning
Forskere ved Københavns Universitet har indsamlet og analyseret data fra to økologiske marker, der repræsenterer skovlandbrugslignende systemer.
Skovlandbrug
Kulstoflagring
Udvaskning og emissioner

20.02.2025
Regler for tilskud til skovlandbrug
Skovlandbrug som dyrkning af træer og/eller buske i kombination med landbrugsafgrøder, kan på forskellige måde være støtteberettigede til grundbetaling og økologitilskud.
Skovlandbrug
Afgrøder
Tilskud

20.02.2025
Tillæg til økologisk produktion af frugt, bær og nødder
Det er muligt at søge et tillæg på 4.000 kr. pr. hektar, der enten skal kombineres med bio-ordningen økologisk arealstøtte eller med et eksisterende 5-årigt tilsagn om økologisk arealtilskud.
Tilskud
Frugt, bær og nødder

15.01.2025
Skovlandbrug: Manual om renholdelse og værn mod skadedyr
Sørg for den bedste etablering af træerne i et skovlandbrug ved at vælge de metoder til renhold og værn mod skadedyr, som passer bedst til netop dit system. Ny manual hjælper dig på vej.
Skovlandbrug

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

12.12.2024
Case: Regenerativt landbrug hos Søren Jensen, Nyborggaard
Søren Jensen er økologisk planteavler ved Vildbjerg i Midtjylland og bruger mange regenerative dyrkningstiltag.
Skovlandbrug
Regenerativt jordbrug

11.12.2024
Danske valnødder: Forskellige sorters smag og udseende
Valnødder er en af de nødder, der er størst interesse for at dyrke i Danmark. Der findes et udvalg af sorter, som kan dyrkes i det danske klima, og her beskriver vi 15 af dem.
Frugt, bær og nødder
Afgrøder
Plads til den plantebaserede dagsorden

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

23.10.2024
Skovlandbrug inden for rammerne af økologi – en vidensyntese
Integration af skovlandbrug med økologi kan potentielt blive en dyrkningsmæssig spydspids for, hvor bæredygtig dansk landbrug kan blive, fremgår det af rapport fra Aarhus Universitet.
Skovlandbrug

19.03.2024
Træflis som jorddække i skovlandbrug
Træflis som naturligt jorddække omkring træer har mange gavnlige effekter. Det hæmmer ukrudtsvækst, holder på fugten i jorden og kan reducere vandingsbehovet med omkring 25 %.
Skovlandbrug

03.03.2025
Frugttræer i OrganicXseeds
Efter OrganicXseeds blev introduceret er der sket væsentlige ændringer for de økologiske frugtavlere, idet der er kommet et større udbud af økologiske frugttræer, særligt fra udenlandske leverandører.
Produktionsregler
Planteavl
Skovlandbrug
Udsæd og formeringsmateriale