Udgivet 03.12.2025

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Dyrkningsvejledning for økologisk blandsæd til konsum

Samdyrkning af hovedafgrøder øger robusthed, udnytter ressourcer bedre og beskytter mod ukrudt og skadedyr og er dermed en vigtig strategi for fremtidens bæredygtige økologiske landbrug.

Når du skal dyrke økologisk blandsæd, er det en god ide at forholde dig til nedenstående punkter:

  • Formål med dyrkningen og afsætning

  • Valg af arter og sorter

  • Udsæd og etablering

  • Sædskifte og sygdomsforebyggelse

  • Høst, lagring og sortering

  • Kvalitet og fødevaresikkerhed

Udsæd

  • Som udgangspunkt skal de mest konkurrencesvage og værdifulde afgrøder fylde mest i blandingen.

  • I en blanding med to afgrøder, hvoraf den ene er til støtte for en anden, holdes udsædsmængden høj i afgrøde 1 (f.eks. som i renbestand) og lav i afgrøde 2.

  • Vælg det ønskede plantetal i de enkelte afgrøder ud fra en procentdel af udsædsmængden i renbestand. Lav en blanding, så summen af procenterne for arterne ikke er under 100.

  • Beregn udsædmængde for de enkelte arter ud fra TKV, markspiring og ønsket plantetal. 

Udsædsmængden beregnes efter formlen:

Udsæd i kg pr.ha=Ønsket antal planter pr.m2 x TKV/Procent markspiring

Der skal anvendes økologisk udsæd, hvis det er til rådighed. Udbud ses i www.organicXseeds.dk

Måske er du også interesseret i