Udgivet 27.08.2025

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger

Dyrkning af afgrøder – særligt bælgsæd – til konsum vinder frem. Du kan langt hen ad vejen trække på erfaringer med dyrkning af samme eller lignende arter til foder, men der kan være en række forskelle, som betyder en del for økonomien i produktionen, og særlige krav til glutenfri produktion.

Her får du en introduktion til et værktøj, som hjælper dig til at estimere de opgaver, der kan være knyttet til produktionen af afgrøder til konsum, og som også kan understøtte værdisætning af meromkostninger.
Værktøjet indeholder også mulighed for at lave en følsomhedsanalyse på udbytte og areal, samt en investeringsberegner, hvis du ønsker at investere i f.eks. udstyr til sortering.
Du finder desuden en vejledning om glutenfri produktion med fokus på muligheder, krav og økonomi:
 

Sådan anvender du værktøjet

Værktøjet giver mulighed for at specificere de opgaver, der skal løses ved dyrkning af konsumafgrøder fra etablering til lagring og tørring, og som adskiller sig fra dyrkning af samme art til foder.
Værktøjet er udviklet af Innovationscenter for Økologisk Landbrug med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug og EU Next Generation. Værktøjet er udarbejdet i samarbejde med SEGES Innovation.

Areal og udbytte

I værktøjets fane ”Beregn omkostninger” angiver du det antal hektar, der dyrkes med afgrøden, så faste omkostninger kan fordeles på det relevante antal hektar. Desuden kan du angive eventuelle restriktioner som den specifikke art giver på afgrødevalget (f.eks. kornfri forfrugt ved dyrkning af glutenfri havre).
På udbyttesiden angiver du, om der forventes frarensning, og hvilken pris der eventuelt kan opnås for den frarensede mængde.

Stykomkostninger 

Du kan angive et eventuelt pristillæg til udsæden i forhold til at købe udsæd til foder, og der er mulighed for at angive en mængde af afgrøden som anvendes til at ”skylle” anlæg igennem ved opstart af høst, og det pristab der forventes realiseret på mængden.

Maskin- og arbejdsomkostninger 

Ved dyrkning af afgrøder til konsum kan der ligge en række arbejdsopgaver omkring rengøring og håndtering, som bør indregnes ved vurdering af afgrødens potentiale.
De opgaver kan bl.a. omfatte ekstra rengøring af såmaskine, lugning i marken, ekstra rengøring af mejetærsker, ekstra rengøring af vogne, ekstra rengøring af lager/silo og ekstra rengøring af transportanlæg (redlere, snegle osv.)
Der kan eventuelt også være behov for ekstra skadedyrssikring, skårlægning af afgrøden og ekstra skånsomhed ved håndtering.
Herudover kan der opstå andre behov, som i værktøjet kan angives under ”Øvrige ekstraomkostninger konsum”.
Disse elementer kan alle angives under overskriften ”Maskin- og arbejdsomkostninger” i værktøjet.  

Beregning af følsomhed mellem udbytte og areal

For at gøre det nemt at lave en følsomhedsvurdering anvendes den beregnede meromkostning i kr. pr. hkg i en fordeling af de samlede beregnede meromkostninger til konsumproduktion ved forskellige udbytteniveauer og antal ha med afgrøden. 

Eksempel fra værktøjets følsomhedsberegner.

Investeringsberegning ved køb af udstyr 

Investeringsberegneren er tilpasset, så det er nemt at vurdere økonomiske investeringer i udstyr som f.eks. sorteringsmaskiner til rens af bælgsæd til konsum. Her er felter til indtastning af forventet kapacitet, værditab, levetid, vedligehold, energiforbrug og lignende omkostninger.

Ansvar ved brug af værktøjet

Innovationscenter for Økologisk Landbrug påtager sig intet ansvar for tab, herunder driftstab, avancetab eller anden form for direkte eller indirekte tab ved anvendelse af dette værktøj eller tilknyttede informationer og applikationer.

Måske er du også interesseret i