Udgivet 23.01.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
Dyrkning af afgrøder – særligt bælgsæd – til konsum vinder frem. Du kan langt hen ad vejen trække på erfaringer med dyrkning af samme eller lignende arter til foder, men der kan være en række forskelle, som betyder en del for økonomien i produktionen, og særlige krav til glutenfri produktion.
Af Anna Borum, Lars Egelund Olsen, Michael Højholdt
Her får du en introduktion til et værktøj, som hjælper dig til at estimere de opgaver, der kan være knyttet til produktionen, og som også kan understøtte værdisætning af meromkostninger. Som en særlig funktion kan værktøjet også beregne den nødvendige merpris på afgrøden til konsum for at opnå samme dækningsbidrag efter arbejde og maskiner som ved dyrkning af arten til foder.
Du finder også en vejledning om glutenfri produktion med fokus på muligheder, krav og økonomi:
Vejledning: Glutenfri afgrødeproduktion (pdf, 7 s.)
Værktøj: Beregn meromkostninger ved at dyrke til konsum (Excel-fil)
Sådan anvender du værktøjet
Værktøjet giver mulighed for at specificere de opgaver, der skal løses ved dyrkning af konsumafgrøder fra etablering til lagring og tørring, og som adskiller sig fra dyrkning af samme art til foder.
Værktøjet bygger på afgrødekalkuler for økologisk dyrkning af markært, hestebønner, lupiner og havre på henholdsvis uvandet sandjord, vandet sandjord og lerjord.
Værktøjet er udviklet af Innovationscenter for Økologisk Landbrug med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug og i samarbejde med SEGES Innovation.
Areal og udbytte
I værktøjets startfane angiver du det antal hektar, der dyrkes med afgrøden, så faste omkostninger kan fordeles på det relevante antal hektar. Desuden kan du angive eventuelle restriktioner som den specifikke art giver på afgrødevalget (f.eks. kornfri forfrugt ved dyrkning af glutenfri havre).
På udbyttesiden angiver du, om der forventes frarensning, og hvilken pris der eventuelt kan opnås for den frarensede mængde.

Stykomkostninger
Du kan angive et eventuelt pristillæg til udsæden i forhold til at købe udsæd til foder, og der er mulighed for at angive en mængde af afgrøden som anvendes til at ”skylle” anlæg igennem ved opstart af høst, og det pristab der forventes realiseret på mængden.
Maskin- og arbejdsomkostninger
I forbindelse med dyrkning af afgrøder til konsum kan der ligge en række arbejdsopgaver omkring rengøring og håndtering, som bør indregnes ved vurdering af afgrødens potentiale.
De opgaver kan bl.a. omfatte ekstra rengøring af såmaskine, lugning i marken, ekstra rengøring af mejetærsker, ekstra rengøring af vogne, ekstra rengøring af lager/silo og ekstra rengøring af transportanlæg (redlere, snegle osv.).
Der kan eventuelt også være behov for ekstra skadedyrssikring, skårlægning af afgrøden og ekstra skånsomhed ved håndtering.
Herudover kan der opstå andre behov, som i værktøjet kan angives under ”Øvrige ekstraomkostninger konsum”.
Disse elementer kan alle angives under overskriften ”Maskin- og arbejdsomkostninger” i værktøjet.

Priser
For at gøre det nemt at lave en følsomhedsvurdering kan du indtaste priser på afgrøderne til såvel foder som konsum nederst på værktøjets startside.

Resultater
Nedenfor kan du se et eksempel på et resultat af anvendelse af værktøjet, hvor ovenstående forudsætninger er inddraget. I eksemplet er der estimeret omkostninger ved dyrkning af 15 hektar markært til konsum, hvor det forudsættes, at meropgaverne omkring dyrkning til konsum afsluttes første gang de påbegyndes – f.eks. at der sås færdigt, så såmaskinen kun skal rengøres én gang pr. afgrøde.
Meromkostningerne opgøres i eksemplet til 43 øre pr. kg, og derfor skal afgrøden til konsum koste mindst 4,48 kr. pr. kg, hvis afgrøden til foder koster 4,05 kr. pr. kg, og dækningsbidraget mindst skal være på samme niveau.
Resultatfaner
Der er to låste kalkulefaner, hvor indholdet ikke kan ændres, dels for afgrøderne til foder og dels til konsum. Det samme indhold findes også på to ulåste faner, hvor du frit kan tilpasse kalkulerne med egne forventninger.
Ansvar ved brug af værktøjet
Innovationscenter for Økologisk Landbrug påtager sig intet ansvar for tab, herunder driftstab, avancetab eller anden form for direkte eller indirekte tab ved anvendelse af dette værktøj eller tilknyttede informationer og applikationer.
Støttet af:

Måske er du også interesseret i

28.01.2025
Samdyrkning skal sikre bælgsæd til konsum
Vinterærter og -hestebønner til konsum testes i forsøg, hvor de dyrkes i blanding med vinterformer af rug, havre, spelt, hvede og vekselhvede.
Bælgsæd
Blandsæd
Korn

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

07.03.2025
Dyrkningssikkerheden og kvaliteten af øko-havre skal optimeres
Havresorter som er både udbyttestabile og har gode ernæringsmæssige egenskaber bliver de kommende år identificeret blandt 200 gamle nordiske sorter.
Korn
Udsæd og formeringsmateriale

05.03.2025
Case: Naturbruget Tranum dyrker økologiske grønsager
De ville egentlig bare være selvforsynende med økologiske grønsager. Men køkkenhaven voksede, og i dag driver Naturbruget Tranum 33 nordjyske hektar med kartofler, bælgfrugter og grønsager.
Bælgsæd
Grønsager

13.03.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
LIST BESKRIVELSE MANGLER
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

02.04.2025
Økologisk lupin - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk lupin.
Afgrøder
Bælgsæd

19.02.2025
Dyrkningsvejledning økologisk vinterbyg
Sådan dyrker du økologisk vinterbyg
Afgrøder
Korn

28.01.2025
Notat om samdyrkning af bælgsæd med korn
Når økologisk bælgsæd dyrkes i renbestand, er der en høj produktionsrisiko. Samdyrkning med korn stabiliserer afgrøden og øger i forsøg udbyttet med 25-67 pct.
Bælgsæd
Blandsæd

27.01.2025
Økologer kan få et gratis udviklingstjek
Økologiske landmænd har oplevet et vigende marked for deres produkter, men tager man de lange briller på, vurderer eksperter, at økologien kommer tilbage på vækstsporet igen. Et udviklingstjek med professionel sparring kan være en god ide i den mellemliggende periode.
Driftsøkonomi

28.01.2025
Økologisk markært - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk markært
Afgrøder
Bælgsæd

06.01.2025
Økologisk korndyrkning - potentiale ved aktiv brug af genetik og diversitet
Forebyggelse er afgørende for at komme udfordringer med ukrudt, sygdomme og skadedyr til livs i øko-korndyrkning. Derfor undersøger et nyt projekt i hvilken grad sortsvalg og diversitet i sortsmaterialet kan forebygge disse udfordringer.
Afgrøder
Korn
Ukrudt
Forebyggelse
Udsæd og formeringsmateriale