Faglig udvikling gennem viden, målrettet en styrket økologisk produktion

 

Introduktion

Formålet er at indsamle og producere ny viden, samt revitalisere og opdatere eksisterende viden og materialer, så der hele tiden er opdateret faglig information tilgængelig for driftslederen. Uagtet det er begrundet i sæsonudsving, regler og produktionsvilkår eller behov for optimering af bedriften, så vil projektet styrke landmændenes beslutningsgrundlag og derved øge deres kompetencer, bidrage til at øge produktionen og styrke bedrifternes økonomiske robusthed.

Inden for en meget bred faglig vifte vil der blive indsamlet og produceret viden, som videreformidles målrettet til landmænd. Derved øges deres viden, og det giver dem nye og forbedrede muligheder for udvikling på bedriften. 

Projektets aktiviteter afvikles i to arbejdspakker (AP):
 
I AP 1 indsamles der ny viden, revitaliseres eksisterende viden, nye materialer produceres og opdateres og målrettet formidling sker til økologiske landmænd til gavn for beslutningstagning, uagtet om den hjemlige produktion er med planteavl, kvægproduktion, griseproduktion eller fjerkræ. Der er både faglig viden sat i den kontekst, som 2025 vil give produktionsmæssigt påvirket af vejrliget og deraf afledte udfordringer med sygdomme, ukrudtsproblemer osv., men også arbejde der ser på tværs af produktionsår for at aktivere den latente viden i mange års sortsforsøg. Særligt fokus kommer der også på græs og de mange muligheder og udfordringer, der er i græsproduktion til kvæg. Der produceres materialer til at gøre den enkelte landmand i stand til at vurdere værdien af biodiversitetstiltag, ligesom der arbejdes med økonomi primært i planteavlen. Ovenstående er kun et lille udsnit af de emner, som projektet vil behandle. 

I AP 2 arbejdes der fokuseret på at bistå landmænd og deres rådgivere i at navigere i de mange ordninger, statslige såvel som branchespecifikke, som påvirker og har stor betydning på landbrugene. For eksempel bliver 2025 et år med både udfasning af den gamle økologiordning og samtidig indfasning af den nye økologiordning, hvilket skal håndteres på bedrifterne. Ligeledes har CAP 2023-2027 meget stor påvirkning på bedrifterne, og tilskudsordninger og -grundlag er under forandring. Dertil kommer en række varslede ændringer inden for de forskellige faggrene, f.eks. at byggeblad for hold af grise på friland ændres til bekendtgørelse med stramninger, og gødningsregler for fjerkræ forventes også at træde i kraft med betydelige konsekvenser for både landmænd og fjerkræ, samt meget andet. Produktioner fra AP 2 bistår landmænd til at blive opmærk-somme på og at navigere i regler og vilkår for produktion, bedrift, økonomi gennem tilskud m.m. 

Det forventes, at mindst 3.000 landmænd og andre interessenter vil være bekendt med output fra projektet, og at beslutningstagningen påvirkes direkte eller indirekte hos mindst 50% af de økologiske landmænd. Det forventes, at rådgivere vil holde sig orienterede i projektets resultater og materialer, og at de aktivt vil bidrage og påvirke landmænd. Materialerne lægges tilgængeligt på Vidensplatform www.icoel.dk, hvor det vil være søgbart og tilgængeligt også i årene frem.

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Projektresultater 2025

Tilgår