Værdiskabelse med græsprotein (Græs-prof)

Introduktion

Projektet har til formål at bane vejen for, at produktion af græsprotein bliver et nyt attraktivt forretningsområde for dansk landbrug, og øger den danske produktion af foderprotein.

Målet er at skabe bedst mulig økonomi i græsprotein gennem udvikling af optimale indsatsfaktorer i produktionen og udvikle højere produktværdi.

Projektet er opdelt i seks arbejdspakker (AP), hvor der i tæt samarbejde med universiteter og virksomheder udvikles på følgende områder, som i tidligere projekter har vist sig som udfordrende for græsproteinfremstillingen.

AP1: Screener arter og sorter af græs og kløver for højt proteinudbytte.

AP2: Udvikler optimal høstteknik af helt og frisk græs uden kontakt med jorden og med så skånsom marktrafik og effektiv transport til bioraffinaderi som muligt.

AP3: Afprøver og udvikler neddelingsudstyr, der kan snitte det hele græs umiddelbart før saftpresning på raffineringsanlægget.

AP 4: Tester indholdet af bioaktive stoffer i forskellige fraktioner fra proteinfremstillingen og undersøger, om der kan udvindes et produkt til behandling mod indvoldsorm og derved skabe en højværdi-sideproduktion.

AP5: Beregner Product Environmental Footprint (PEF) af græsprotein og af foder med græsprotein med henblik på deklaration ved salg af foder med græsprotein.

AP6: Formidling af projektets fremdrift og resultater.

Effekter: Den primære effekt vil være en begyndende produktion af græsprotein til foder. Der forventes at blive produceret 9.000 tons græsprotein-koncentrat i 2024. Over en tiårig periode forventes en omlægning af 100.000 ha fra korndyrkning til græs til proteinfremstilling. Derved vil der årligt kunne produceres 250.000 tons græsprotein, og samtidig opnås: 780.000 tons CO2-ækvivalenter mindre udledning pr. år, 6.000 tons mindre kvælstofudledning, og med en merpris på de klima- og miljørigtige produkter vil det kunne give en øget indtjening i husdyrbruget på 133 mio. kr. årligt og 152 mio. kr. i ekstra biogasproduktion.

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Projektresultater 2024

Leverancer

Dyrt at transportere og overlæsse biomasse til raffinering. Artikel i Magasinet MARK, januar 2024.

Optimering af høst og transport af kløvergræs til protein. Artikel i Magasinet MARK, januar 2024

Fresh Danish grass can revolutionize our agricultural production – and maybe also your dinner in the future?. Oplæg på Morning Masterclasses in Agro Food Park, 28-02-2024.

Product Environmental Footprint (PEF) of Compound Feed with Organic Grass Protein Concentrate – A preliminary investigation. Projektrapport om PEF-beregning på foder med græsprotein.

Guide to “Product Environmental Footprint of compound feed with grass protein concentrate”. Faktaark om beregning af PEF på foderstoffer med græsprotein. 

Restprodukt fra græsprotein ligner nyt vidundermiddel mod indvoldsorm. Artikel i bladet Økologisk Landbrug. 

Restprodukt fra græsprotein ligner nyt vidundermiddel mod indvoldsorm. Artikel i Økologisk.nu. 

Frøblandinger til græsmarksafgrøder egnet til proteinudvinding. Projektnotat. 

Screener arter og sorter af græs og kløver for højt proteinudbytte. Projektrapport. 

Landsforsøgene 2023 - Slætstrategi i typeblandinger. Afsnit i forsøgsoversigt. 

Betydning af antal slæt i typeblandinger. Præsentation. 

Udvikling af højværdiprodukt fra bioraffineret rødkløver. Projektrapport.

Ekstraktionsprincip for biochanin A fra rødkløverpulp. Faktaark. 

Using the product environmental footprint to strengthen the green market for sustainable feed ingredients. Poster på EUBCE-Conference. 

Græsprotein fra proteingræs - fremstilling og status på udviklingen. Webinar-præsentation.