Lupiner - de nye bælgfrugter i klassen
Introduktion
Formålet med projektet er, at lupiner kommer med på paletten af danske bælgfrugter i de danske køkkener og som ingrediens i fødevareproduktion. Dette vil sikre en større diversitet i fødevareudbuddet, og lupinernes særlige egenskaber vil gøre det lettere at sammensætte en sund kost med højt indhold af bælgfrugter. Lupin er en sund fødevare, men med modhager i form af alkaloider og allergener.
Projektet afdækker lupinernes fordele og ulemper til bunds, så de kan inddrages i kosten på et trygt grundlag. Projektet skal sikre, at lupiner bliver kendte og tilgængelige bælgfrugter i køkkenet. På længere sigt er formålet at projektets grundige gennembearbejdning giver proces- og fødevareindustri mulighed for at indgå i værdikæder med lupiner uden at allergener udgør et problem. På dyrkningssiden er formålet, at lupinerne skal bidrage til diversitet i dyrkningen af danske økologiske bælgfrugter, der gør det muligt at opskalere produktionen på en bæredygtig måde.
Projektets specifikke mål er, at danske økologiske lupiner kommer på tallerkenen i de danske køkkener. Det sker gennem en sammenhængende indsat fra sortsvalg til det færdige måltid. Målet er at give et grundlæggende højt kendskab til lupinerne, så de trygt kan anvendes.
Delmål:
- Introducere lupinprodukter i de danske storkøkkener, så det lettere kan sammensætte sunde og velsmagende måltider med højt indhold af bælgfrugter. Det sker med udgangspunkt i workshops, hvor der arbejdes med vejledning og opskrifter, som er udviklet i projektet på baggrund af vidensindsamling og test med lupiner i køkkenet.
- Identificere lupinernes forarbejdning og anvendelse i fødevarer i udlandet til inspiration for fremtidige danske værdikæder baseret på lupiner.
- Indsigt i lupinernes bidrag til en sund kost, både i forhold til ernæringsmæssigt indhold, potentiale for sundhedsfremmende fordele og betydningen af indhold af antinæringsstoffer.
- Formidle viden om alkaloidernes skadelige virkning på baggrund af international viden og identificere lupiner med lav og stabilt alkaloidindhold gennem sortsvalg og dyrkning. Det giver mulighed for produktion og anvendelse af let forarbejdede råvarer, og at landmændene kan dyrke lupiner til gavn for et bæredygtigt sædskifte og en øget økonomisk værdi.
- Evaluering af lupins allergiske potentiale, herunder sortsforskelle og forarbejdningsmetoder, så allergikere og fødevareproducenter bedre kan vurdere og håndtere udfordringer med allergener.
- Kortlægning af sammenhænge mellem dyrkningspotentiale og fremtidig efterspørgsel vil bidrage til vidensgrundlag for investeringer i fødevareindustrien, som er nødvendige for at håndtere lupiner.
Forventede resultater
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.
Projektresultater 2025
Tilgår