Sunde og velsmagende økologiske bælgfrugter til konsum

Introduktion

Formålet er at løfte værdikæden, fra dyrkning til råvare, videre på et faktabaseret grundlag, så dansk dyrkede økologiske bælgfrugter, bliver kendt og anvendt af fødevareproducenterne til sunde, velsmagende måltider. Målet med projektet er at vejlede om håndtering af kvalitetsbælgfrugter hos økologiske landmænd, tilbyde bælgfrugter til smags- og produktionstest og bryde barrierer gennem øget kendskab til danske økologiske bælgfrugter.

Projektet består af to arbejdspakker, som tilsammen løfter værdikæden fra dyrkning til råvare videre på et faktabaseret grundlag. AP1 indeholder danske, økologiske afgrøder, som forarbejdes til råvarer, og som stilles til rådighed for fødevareproducenter og køkkenprofessionelle til af-prøvning, så ’smagen af dansk’ bliver kendt. Dette understøttes af sensoriske forsøg, hvor smagen af dansk undersøges og beskrives af et trænet sensorisk panel. AP2 håndterer den for offentligheden lidt mindre interessante, men enormt vigtige del af værdikæden omkring teknisk håndtering af afgrøderne, så de bliver til gode råvarer -en del af værdikæden, hvis betydning ofte bliver overset.

Projektet inddrager eksperter, der arbejder med værdikæden fra råvare til måltid, og koordinerer med andre projekter på dette område, for at sikre sammenhæng fra muld til måltid. Udbygningen af denne viden via indsatser på flere områder vil, til gavn for landmænd og virksomheder, være med til at sikre afsætningsmuligheder af danske, sunde - og velsmagende bælgfrugter af højere kvalitet og med højere afregning. Derudover vil det medvirke til at mindske det danske klimaaftryk. Praksisnær viden og erfaringsudveksling vil være med til at øge lysten hos danske landmænd til produktion af planteprotein til humant konsum. Den dynamiske til-gang til afklaring på fokusområder, vil være med til at sikre en hurtig udvikling og vidensdeling inden for produktionen og anvendelsen af sunde og velsmagende bælgfrugter til konsum.

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Projektresultater

Videoklip/podcast eller lignende

Højskole går i front for danske økologiske bælgfrugter. Opslag på LinkedIn om forsøg med smagekasse på Testrup Højskole.

Danske bælgfrugter smager ligeså godt som udenlandske. Facebookopslag Bælgfrugternes dag.

Mange kender allerede til tørrede ærter, linser og hestebønner … LinkedIn opslag Bælgfrugternes dag.

Præsentationer på workshop, møder og konferencer o.l

Smag af bælgfrugter. Præsentation på Plantekongres 2024