Sunde og velsmagende økologiske bælgfrugter til fødevarer

Introduktion

Formålet er at løfte værdikæden fra dyrkning til råvare videre på et faktabaseret grundlag, så dansk dyrkede økologiske bælgfrugter bliver kendt og anvendt af fødevareproducenterne til sunde velsmagende måltider.

Målet er at vejlede om håndtering af kvalitetsbælgfrugter, producerer bælgfrugter til smags- og produktionstest, bryde barriere ved afklaring og erfaringsopsamling samt gøre viden hurtigt og let tilgængelig.

Projektet består af to arbejdspakker, som tilsammen løfter værdikæden fra dyrkning til råvare videre på et faktabaseret grundlag. AP1 indeholder dyrkning af danske afgrøder, som forarbejdes til råvarer, og som stilles til rådighed for fødevareproducenter til afprøvning, således smagen af ”dansk” bliver kendt. AP2 håndterer den lidt mindre sexede, men enormt vigtige del af værdikæden med teknisk håndtering af afgrøderne, så de bliver til gode råvarer; en del af værdikæden, hvis betydning ofte bliver overset. Projektet inddrager eksperter, der arbejder med værdikæden fra råvare til måltid, og koordinerer med projekter på dette område for at sikre sammenhæng fra muld til måltid.

Samlingen af viden samt udbygningen af denne via indsatser på flere områder vil, til gavn for landmænd og virksomheder, være med til at sikre afsætningsmuligheder af sunde og velsmagende bælgplanter af højere kvalitet og med højere afregning. Derudover vil det medvirke til at mindske det danske klimaaftryk. Optimeret viden vil sikre højere udbytte i de nye proteinafgrøder, og praksisnær viden/erfaringsudveksling vil være med til at øge lysten hos landmænd til produktionen af protein til humant konsum. Den dynamiske tilgang til afklaring på fokusområder vil være med til at sikre en hurtig udvikling og vidensdeling inden for produktionen og anvendelsen af sunde og velsmagende bælgfrugter til konsum.

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2022. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Projektresultater

På tværs af arbejdspakker

Jordtemperatur og bælgsæd. Nyhedsartikel d. 25. marts på icoel.dk

Nye tal: Økologiske landmænd går i front med bælgsæd. Nyhedsartikel d. 25. marts på icoel.dk.

Håndtering af små partier til konsum. Nyhedsartikel d. 5. april på icoel.dk.

Er du med på den grønne bølge? Facebookopslag på facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

AP1

Invitation til virksomheder. Invitation til at teste danske bælgfrugter.

Vil du teste danske bælgfrugter? Nyhedsartikel d. 11. maj på icoel.dk.

Agnes leder efter smagen af friskhed. Artikel til Kost og Ernæringsforbundet KOST august 2022.

Sensorisk analyse af dansk dyrkede økologiske bælgfrugter. Rapport om smagen af danske linser, ærter, hestebønner og kikærter.

Præsentation om smagstest. Præsentation til eventet Planter i Produkter d. 10. nov. 2022.

Frø af lupin som fødevare. Artikel på icoel.dk

AP2

Bilag til Markvandring i Odder d. 30. juni 2022. Præsentation af Smagekasser.

Video på YouTube. Sådan tørrer du små partier af bælgsæd til human konsum m. Henning Sjørslev.

Vejledning om tørring af små partier. Rapport om tørring af små partier.

Smagen af danske bælgfrugter. Facebookopslag på facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Tørring af bælgfrugter. Facebookopslag på facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.