Udgivet 29.01.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Tilmeld dig netværksgruppen, hvis du gerne vil være opdateret på den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Af Malene Myllerup
Økologiske mælkeproducenter har lige nu mulighed for at deltage i et netværk om afgræsning og reduktion af metan fra køer.
Deltagerne i netværksgruppen får mulighed for at:
- drøfte egne erfaringer med afgræsning
- høre om forsøgsresultater fra forskere og konsulenter
- give indspil til behov for nye aktiviteter og rådgivning på området
Deltagere og aktiviteter
Netværket er bredt sammensat af landmænd, rådgivere, virksomheder, forskere, mejerier m.m. Vi holder netværksmøde ca. 1 gang om året, og der vil være forplejning ved møderne, men vi kan desværre ikke dække dine udgifter til transport og tidsforbrug. Herudover vil du modtage nyhedsbreve samt få mulighed for at deltage i arrangementer, som er relevante inden for afgræsning og reduktion af metan fra køer.
Du får i høj grad indflydelse på netværksgruppens indhold og aktiviteter, som kunne være en inspirationstur til en demo-bedrift, forskningsinstitution eller lignende. Vi vil i netværksgruppen drøfte erfaringer med afgræsning – f.eks. tidspunkter og græsblandinger – og vi vil snakke om resultater fra måling af metan fra køer på græs i forhold til at dokumentere og reducere klimaaftrykket fra økologiske mælkebedrifter.
Kontakt Malene Myllerup, hvis du ønsker at tilmelde dig eller har spørgsmål til netværksgruppen: mobil: 2932 6151 eller mail: mamy@icoel.dk


Måske er du også interesseret i

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning

26.05.2025
Måling af græshøjde styrker afgræsningen
Den elektroniske pladeløfter omregner græshøjde til biomasse og giver et godt overblik over udbuddet af græs på afgræsningsmarkerne. Det kræver dog jævnlige gåture hen over arealerne.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Management

16.07.2025
Varmestress hos økologiske køer på græs kan forebygges med vand og skygge
Natafgræsning kan være en fordel på meget varme sommerdage, da det kan være med til at sikre en høj græsoptagelse hos køerne. Samtidig er det afgørende, at køerne har let adgang til vand og skygge.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning
Management

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

18.06.2025
Klimahandlingsplaner: Aarhus Kommune har tilbudt alle landbrug en gennemgang
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har gennemført klimahandlingsplaner for landmænd i Aarhus Kommune som en del af kommunens indsats for at blive klimaneutral i 2030.
Beregningsværktøjer
Klimavirkemidler

12.06.2025
Afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologiske marker
Ikke-økologiske dyr kan afgræsse økologiske marker i en begrænset del af året. Dokumentation og erklæring fra ejeren af dyrene skal opbevares på bedriften.
Kvæg
Får
Heste
Geder
Tilskud

16.07.2025
Arealkrav i stalde til økologisk kvæg sammenholdt med ’Hjerteordningen’ og anden lovgivning
Økologer, som leverer mælk eller kød under statens dyrevelfærdsmærkningsordning, skal være opmærksomme på, at der ikke er overensstemmelse mellem vægtgrænser og mindste arealkrav i de forskellige regelsæt
Kvæg
Staldforhold

09.04.2025
Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr
Mens de økologiske køer kommer på græs i den kommende weekend ved den årlige Økodag, er Innovationscenter for Økologisk Landbrug i gang med at skaffe retvisende data, der kan bruges som grundlag, når økologiske husdyrproducenter skal beregne deres klimaaftryk.
Beregningsværktøjer
Beregningsmetoder
Klimavirkemidler

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring