Udgivet 08.07.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Landbrugets kilder til udledning af metan
Metan er en potent drivhusgas, der står for 1/3 af landbrugets samlede udledning. Det har stor effekt på den korte bane at reducere metanudledningen.
Af Valdemar Riisager Egelund
Metans (CH4) rolle i global opvarmning er uforholdsmæssig stor, fordi metan har en intens varmelagringskapacitet på kort sigt.
Hovedkilder til metan
Inden for landbruget kommer udledningerne primært fra to hovedkilder:
- Omsætning i vommen hos husdyr
- Håndtering af gødning
Kvæg er drøvtyggere og kan udnytte fødekilder, som enmavede dyr ikke kan leve af. Drøvtyggere har i vommen et samfund af mikroorganismer (bakterier og arkæer), der fermenterer deres foder. Bakterier fordøjer lange kæder af kulhydrater som cellulose. Det afledte produkt kan koen optage og leve af. To andre produkter af fermentationen er hydrogen (H2, H+ )og CO2. For meget hydrogen i vommen gør fermentationen ineffektiv, men arkæer omsætter hydrogen og CO2 til metan gennem en proces kaldet methanogenese. Dette metan bøvser koen ud således, at det ender i atmosfæren.
Fermentering med metan som resultat kan også ske uden for koen og forekommer i gødningen. Derfor er det afgørende for mængden af udledt metan, hvordan gødningen i et staldsystem håndteres. Metan genereres, når husdyrgødning opbevares eller behandles i systemer, der fremmer miljøer uden ilt.
Strategier, der reducerer metanudslip
Metanogenese er gavnlig og nødvendig for koens fordøjelse, men den negative konsekvens i form af metanudledning kan reduceres med en række strategier og værktøjer.
Foder med mere fedt
Man kan fodre køerne med foderblandinger, der resulterer i mindre produktion af hydrogen, hvilket efterfølgende reducerer behovet for metanogenese.
- Fodring med mere fedt, især rapsfedt. Fedt erstatter kulhydrater, der er kilden til kulstof (C) i metan. Desuden kan umættede fedtsyrer binde hydrogen, hvilket mindsker mængden, der kan indgå i dannelsen af metan.
Selektiv avl
- Udvikling af kvægracer, der naturligt producerer mindre metan, enten gennem genetisk selektion eller bioteknologiske indgreb.
Foderadditiver
- Anvendelse af tilsætningsstoffer, der direkte hæmmer metanogener. Disse stoffer kan reducere metanproduktionen, men skal anvendes omhyggeligt for ikke forstyrre andre gavnlige funktioner i vommen. Det mest kendte er Bovaer, men der forskes i økologiske alternativer.
Artikel: Pil og hamp kan reducere metan fra køer
Gødningshåndtering
- Hyppig gylleudpumpning og gyllekøling er effektive værktøjer, der nedsætter bakteriernes aktivitet.
- Afgasning af gylle i biogasanlæg bevirker, at metangassen opsamles og bruges til energiproduktion i stedet for at blive udledt. Afgasset gylle, der spredes på marken, fører samtidig til mindre udledning af lattergas end ubehandlet husdyrgødning.
Afgræsning
- Køer, der afgræsser, afsætter mindre gødning inde, hvilket giver mindre metanudledning fra gyllekanaler og lager.
- Afgræsning reducerer produktionen af metan i vommen. Dette undersøges i projektet METGRAZ.
Metanreduktion har stort potentiale på den korte bane
For at sammenligne udledning af forskellige klimagasser, omregnes de til CO2-ækvavilenter. Klimagasser påvirker atmosfæren forskelligt, og at omregne deres påvirkning til samme skala gør sammenligning nemmere. For eksempel bidrager lattergas 265 så meget til opvarmning som den samme mængde CO2. Det vil sige, at udledning at 1 kg lattergas har samme klimaeffekt som at udlede 265 kg CO2. CO2 er referencen, da det er den mest almindelig klimagas.
Omregningen til CO2-ækvivalenter er ikke kun afhængig af, hvor kraftigt klimagassen er, men også hvor længe den bliver i atmosfæren. Metan er en klimagas, der forbliver i atmosfæren i kort tid, cirka 12 år. Når der ses på virkningen i et 100-årigt perspektiv, har 1 kg metan samme klimaeffekt som 28 kg CO2, men dette er et gennemsnit over en høj starteffekt og ingen effekt i slutningen af perioden. Ser man derimod virkningen i et 20-årigt perspektiv, er 1 kg metan lige så kraftigt som 84 kg CO2. Det betyder, at det har en relativt stor effekt på klimaforandringerne nu og her at nedbringe metanudledningen sammenlignet med de øvrige klimagasser, der udledes fra landbruget.
Opvarmningspotentiale for tre drivhusgasser
Drivhusgas |
20 år |
100 år |
CO2 |
1 |
1 |
Metan |
84 |
28 |
Lattergas |
264 |
265 |
Referencer
- Nielsen, O.-K. et al. 2019. Denmark's National Inventory Report 2019. Emission Inventories 1990-2017- Aarhus University, DCE – Danish Centre for Environment and Energy, 886 pp. Scientific Report No. 318
- Henricksen, L. et al. 2023. Klimavirkemidler til dansk landbrug. SEGES Innovation P/S
Se også:
Tema: Klimatiltag i økologisk landbrug


Måske er du også interesseret i

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

10.12.2024
Drænvirkemidler: Økologer har del i en kollektiv opgave
I den grønne trepart, som er definerende for udviklingen af landbruget i den kommende tid, er kvælstofudledning til vandmiljøet i fokus. Her har økologiske landmænd også en opgave i den fælles forvaltning af vores landbrugsarealer med drænvirkemidler.
Emission
Klimavirkemidler
Tiltag på lavbundsområder

10.12.2024
Sådan kan du reducere drivhusgasser fra husdyrgødning
Det kraftige fokus på kvælstofforurening og den kommende CO2-afgift gør det aktuelt at kigge gødningsanvendelsen efter en ekstra gang. Vi har samlet en oversigt over de vigtigste klimatiltag.
Emission
Klimavirkemidler
Husdyrgødning

16.09.2024
Dansk forskning undersøger udledning af metan fra køer på græs
Undersøgelser fra Holland og foreløbige resultater fra Danmark tyder på, at græssende køer udleder mindre metan end køer på stald. I et forskningsprojekt undersøger vi, om det også gælder i en dansk kontekst, og hvad årsagen er.
Emission
Klimavirkemidler

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

15.01.2025
Efterafgrøder reflekterer lys – kan det afbøde klimaændringer?
Hvis efterafgrøder reflekterer mere lys end bar jord, kan de spille en positiv rolle som klimaindsats i landbruget.
Efterafgrøder
Emission

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer

10.12.2024
Sådan kan du bedst anvende afgasset gødning
Hvis afgasset gødning bliver mere udbredt i økologisk landbrug, skal det anvendes så effektivt og klimavenligt som muligt. Økologiens principper og regelsæt giver muligheder og begrænsninger, når det skal anvendes, og her anbefaler vi, hvordan det gøres bedst.
Emission
Biogas gødning
Udvaskning og emissioner

10.12.2024
Komposteringsanlæg kan skabe økonomisk værdi med en række produkter
Økonomiberegninger viser, at komposteringsanlæg skal kunne sælge varme, gødning, og måske også spagnumerstatning og CO2 for at være en god forretning.
Næringsstoffer
Kompost
Emission

05.09.2024
Græsprotein som klimavirkemiddel
Klimaeffekten af græsprotein kommer fra dyrkning af mere kløvergræs, lavere import af proteinprodukter og en udnyttelse af restprodukter til biogas.
Græsprotein
Klimavirkemidler

29.08.2024
Landbrugets andel af Danmarks udledning af drivhusgasser
Ved den seneste opgørelse står landbruget for 28 pct. af Danmarks udledning og 37 pct., når man medregner bidrag fra energiforbrug og -tab og opbygning af kulstof i jord.
Emission
Kulstoflagring
Jord- og jordbearbejdning
Efterafgrøder
Næringsstoffer