Udgivet 09.04.2025

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr

Mens de økologiske køer kommer på græs i den kommende weekend ved den årlige Økodag, er Innovationscenter for Økologisk Landbrug i gang med at skaffe retvisende data, der kan bruges som grundlag, når økologiske husdyrproducenter skal beregne deres klimaaftryk.

- Når dyrene i økologisk produktion går ude og ikke kun er på stald, afsætter de deres gødning direkte på marken, ligesom de får en stor del af deres foder direkte fra marken via afgræsning. Begge dele har betydning for udledningen af drivhusgasser, og vi håber, at vores arbejde bl.a. kan bidrage til at dokumentere klimaeffekten ved afgræsning i samspil med resultater fra andre projekter, fortæller chefkonsulent Julie Cherono Schmidt Henriksen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Formålet er at fremskaffe mere retvisende data, som landmænd kan gøre brug af, når de skal beregne deres klimaaftryk. Beregningsværktøjet ESGreenTool regner i udgangspunktet med afsæt i landmandens egne tal, og hvor de ikke kan skaffes, anvendes normtal. Aktuelt benytter ESGreenTool primært standardiserede normtal fra konventionel produktion, da der ikke findes tilsvarende normtal for økologiske brug.

- Det datagrundlag, der er tilgængeligt for værktøjet i dag, kan ikke inkludere alle nuancer af økologiske bedrifter og er derfor ikke altid retvisende for økologiske bedrifter. Vi har brug for at videreudvikle beregningsmetoderne for landmænd, hvor vi kan skelne retvisende mellem forskellige dyrkningssystemer og virkemidler på de enkelte bedrifter, fortæller Julie Cherono Schmidt Henriksen.

Innovationscenteret vil trække på eksisterende produktionsdata og viden fra bl.a. Aahus Universitet og udenlandske forskningsinstitutioner. Ud fra datagrundlaget vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug også vurdere, hvilke tiltag og hvilke bedriftsstørrelser, der giver størst gevinst, når det gælder om at reducere det samlede klimaaftryk fra dansk landbrug. Midlet er beregninger af forskellige scenarier i datagrundlaget.

Økologi som et klimavirkemiddel

Omlægning til økologi er et af mange virkemidler, der kan reducere udledning af drivhusgasser fra landbruget. Det fremgår bl.a. SEGES Innovations oversigt over klimavirkemidler, og effekten af en fordobling af det økologiske areal er af Aarhus Universitet beregnet til 500.000 ton CO2-e ifm. en myndighedsbesvarelse (Kristensen et al., 2020).

- Vi har en forventning om, at et mere retvisende datagrundlag vil bekræfte dette, men vi har brug for at gå tallene efter i sømmene for at kunne dokumentere det, fortæller Julie Cherono Schmidt Henriksen.

Økologisk husdyrproduktion er kendetegnet ved mere græs og flere efterafgrøder i sædskiftet, færre dyr pr. hektar, mindre mængde tildelt gødning, mindre foderimport og dyr på græs. Alle disse forhold kan have betydning for klimabelastningen fra produktionen.

I 2024 afsluttede Innovationscenter for Økologisk Landbrug et lignende arbejde, der vurderede klimaeffekten af økologisk planteavl. Beregningerne bekræftede, at omlægning til økologisk planteavl er et klimavirkemiddel, der i gennemsnit reducerer klimabelastningen med 508,4 kg CO2-ækvivalenter pr. ha om året.

Analyserne vil omfatte data fra både kvæg- og griseproduktionen. Projektet varer til udgangen af 2026 og er støttet af Fonden for økologisk landbrug.

Foto: Henrik Bjerregrav

Måske er du også interesseret i