Udgivet 12.09.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Dansk forskning undersøger udledning af metan fra køer på græs
Undersøgelser fra Holland og foreløbige resultater fra Danmark tyder på, at græssende køer udleder mindre metan end køer på stald. I et forskningsprojekt undersøger vi, om det også gælder i en dansk kontekst, og hvad årsagen er.
Af Linda Michelle Handrup
Det forventede resultat af det treårige projekt ”MetGraz” er, at køer på græs har en lavere metanudledning end køer fodret med ensilage i stalden.
Vi måler udledningen af metan fra køer ved hjælp af Green Feed C-locks på Aarhus Universitet i Foulum og hos to økologiske landmænd ved Randers og Struer, der også deltager i projektet med deres malkekøer.
Vi har afsluttet første runde af standardiserede forsøg på Foulum, som kører igen i foråret 2025. Hos de to økologiske landmænd måler vi køernes udledning af metan hele året, hvor målingen følger den normale praksis på bedriften. Vi forventer, at der især er mindre udledning af metan i forårssæsonen hos de græssende køer sammenlignet med køer på stald, ligesom de udenlandske forsøg også har vist.
Projektets målinger og resultater vil blive brugt til at optimere beregninger af klimaaftrykket fra økologisk mælkeproduktion, hvor 100 % af malkekøerne kommer på græs fra forår til efterår – i modsætning til kun 15 % af de konventionelle malkekøer.
Bag projektet står Aarhus Universitet, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, SEGES Innovation, Center for Frilandsdyr, Arla Foods og Danish Crown.
Se video: Udleder køer på græs mindre metan?



Måske er du også interesseret i

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

10.12.2024
Drænvirkemidler: Økologer har del i en kollektiv opgave
I den grønne trepart, som er definerende for udviklingen af landbruget i den kommende tid, er kvælstofudledning til vandmiljøet i fokus. Her har økologiske landmænd også en opgave i den fælles forvaltning af vores landbrugsarealer med drænvirkemidler.
Emission
Klimavirkemidler
Tiltag på lavbundsområder

10.12.2024
Sådan kan du reducere drivhusgasser fra husdyrgødning
Det kraftige fokus på kvælstofforurening og den kommende CO2-afgift gør det aktuelt at kigge gødningsanvendelsen efter en ekstra gang. Vi har samlet en oversigt over de vigtigste klimatiltag.
Emission
Klimavirkemidler
Husdyrgødning

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

15.01.2025
Efterafgrøder reflekterer lys – kan det afbøde klimaændringer?
Hvis efterafgrøder reflekterer mere lys end bar jord, kan de spille en positiv rolle som klimaindsats i landbruget.
Efterafgrøder
Emission

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer

10.12.2024
Sådan kan du bedst anvende afgasset gødning
Hvis afgasset gødning bliver mere udbredt i økologisk landbrug, skal det anvendes så effektivt og klimavenligt som muligt. Økologiens principper og regelsæt giver muligheder og begrænsninger, når det skal anvendes, og her anbefaler vi, hvordan det gøres bedst.
Emission
Biogas gødning
Udvaskning og emissioner

10.12.2024
Komposteringsanlæg kan skabe økonomisk værdi med en række produkter
Økonomiberegninger viser, at komposteringsanlæg skal kunne sælge varme, gødning, og måske også spagnumerstatning og CO2 for at være en god forretning.
Næringsstoffer
Kompost
Emission

05.09.2024
Græsprotein som klimavirkemiddel
Klimaeffekten af græsprotein kommer fra dyrkning af mere kløvergræs, lavere import af proteinprodukter og en udnyttelse af restprodukter til biogas.
Græsprotein
Klimavirkemidler

29.08.2024
Landbrugets andel af Danmarks udledning af drivhusgasser
Ved den seneste opgørelse står landbruget for 28 pct. af Danmarks udledning og 37 pct., når man medregner bidrag fra energiforbrug og -tab og opbygning af kulstof i jord.
Emission
Kulstoflagring
Jord- og jordbearbejdning
Efterafgrøder
Næringsstoffer