Udgivet 14.12.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Beregning af klimaaftryk kræver et præcist datagrundlag
Det er en stor udfordring, at datagrundlaget for beregninger af landbrugets klimaaftryk ikke tager højde for detaljerne i de økologiske produktionssystemer.
Af Linda Michelle Handrup
Når vi beregner det enkelte landbrugs klimaaftryk, er det en stor udfordring, at størstedelen af datagrundlaget er baseret på konventionelle bedrifter eller estimater fra det konventionelle produktionssystem, og at datagrundlaget derfor ikke giver et retvisende billede, når det anvendes på økologisk landbrug, både på bedrifts- og produktniveau. Både datagrundlaget og beregningsmodellen har stor konsekvens for det resultat, den enkelte bedrift får i sit klimaregnskab og dermed for en eventuelt kommende afgift på området.
Hvis vi kan forbedre grundlaget for klimaberegninger i landbruget, kan vi også give et mere præcist bud på, hvad det vil betyde for det samlede klimaaftryk fra landbruget på landsplan, hvis vi opnår at fordoble det økologisk areal i 2030, som er den politiske målsætning.
Behov for mere data fra økologiske bedrifter
Ud fra de tilgængelige data og publicerede studier, der findes i dag, kan vi se, at økologisk landbrug samlet set giver en mindre klimabelastning end konventionelt landbrug. Det er målet at sikre et mere retvisende grundlag for den økologiske produktions klimaberegninger for at kunne påvise potentielle positive effekter af økologisk produktion, og får at sikre økologiens troværdighed.
Økologiske bedrifter er typisk mere komplekse i deres sammensætning af dyr og afgrøder end konventionelle. Der ses ofte flere træer på markfladerne, flere græssende dyr og flere produktionsgrene på den enkelte bedrift. Det gør samtidig klimaberegningen mere kompleks, og vi har brug for værdier i datagrundlaget, der kan afspejle virkeligheden og ikke er baseret på normtal, der ikke medregner kompleksiteten.
Nyt notat opridser mangler og indsatsområder
I et notat lavet i samarbejde med Aarhus Universitet har vi udarbejdet en oversigt over behov for data og viden ved beregning af klimaaftryk fra økologiske bedrifter. Formålet er at synliggøre, hvor vi mangler data og indsatser på området for at få et retvisende billede af landbrugets klimaaftryk under hensyn til den enkelte produktion.
Vi kan konkludere, at der er en række områder inden for både kvægproduktion, griseproduktion, fjerkræ-produktion og planteavl, hvor vi mangler data for at kunne beregne det økologiske landbrugs klimabelastning på et mere præcist grundlag.
I notatet har vi desuden fundet frem til de faktorer, der har størst betydning for klimapåvirkningen fra et produktionssystem, uanset om bedriften er konventionel eller økologisk.
Disse indsatsområder på bedriften har størst betydning for bedriftens samlede udledning af drivhusgasser:
- Færre antal dyr pr. hektar
- Større andele af græs i sædskiftet
- Højere niveau af recirkulering og selvforsyning
- Mindre import af ressourcer som f.eks. foder
- Større variation i sammensætningen af afgrøder og dyr
- Mindre tilførsel af kvælstof i sædskiftet
- Øget kulstofopbygning i sædskiftet
- Mindre intensitet i markarbejdet, dvs. færre forstyrrelser med maskiner i dyrkningsfladen
På flere af områderne skal datagrundlaget forbedres, men vi har en forventning om, at en samlet undersøgelse af den nuværende status på tværs af økologisk og konventionel produktion ville vise, at økologien performer bedre på flere af disse parametre. Bl.a. har økologiske landbrug typisk en mindre tilførsel af kvælstof, fordi kvælstoffet også tildeles via kvælstoffikserende efterafgrøder.
Læs mere i notatet om vidensbehov ved beregning af klimaaftryk fra økologiske bedrifter:
Økologiforskningens roadmap (pdf, 24 s.)

Måske er du også interesseret i

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

25.02.2025
Bæredygtighed - find vej i junglen af beregningsmetoder
Innovationscenter for Økologisk Landbrug arbejder med værktøjer, der kan beregne klima og bæredygtighed i landbruget. Målet er de bedst mulige redskaber.
Beregningsværktøjer

15.01.2025
Efterafgrøder reflekterer lys – kan det afbøde klimaændringer?
Hvis efterafgrøder reflekterer mere lys end bar jord, kan de spille en positiv rolle som klimaindsats i landbruget.
Efterafgrøder
Emission

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer

10.12.2024
Sådan kan du bedst anvende afgasset gødning
Hvis afgasset gødning bliver mere udbredt i økologisk landbrug, skal det anvendes så effektivt og klimavenligt som muligt. Økologiens principper og regelsæt giver muligheder og begrænsninger, når det skal anvendes, og her anbefaler vi, hvordan det gøres bedst.
Emission
Biogas gødning
Udvaskning og emissioner

10.12.2024
Komposteringsanlæg kan skabe økonomisk værdi med en række produkter
Økonomiberegninger viser, at komposteringsanlæg skal kunne sælge varme, gødning, og måske også spagnumerstatning og CO2 for at være en god forretning.
Næringsstoffer
Kompost
Emission

10.12.2024
Drænvirkemidler: Økologer har del i en kollektiv opgave
I den grønne trepart, som er definerende for udviklingen af landbruget i den kommende tid, er kvælstofudledning til vandmiljøet i fokus. Her har økologiske landmænd også en opgave i den fælles forvaltning af vores landbrugsarealer med drænvirkemidler.
Emission
Klimavirkemidler
Tiltag på lavbundsområder

10.12.2024
Sådan kan du reducere drivhusgasser fra husdyrgødning
Det kraftige fokus på kvælstofforurening og den kommende CO2-afgift gør det aktuelt at kigge gødningsanvendelsen efter en ekstra gang. Vi har samlet en oversigt over de vigtigste klimatiltag.
Emission
Klimavirkemidler
Husdyrgødning

19.09.2024
Landmænd: S’et i ESG er svært at sætte i skema
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har fået lavet en interviewundersøgelse blandt økologiske landmænd for at få deres input til den sociale bæredygtighed i ESG-afrapporteringen. Selv om en række temaer går igen, er S’et svært at sætte på formel.
ES Greentool
Beregningsværktøjer

16.09.2024
Dansk forskning undersøger udledning af metan fra køer på græs
Undersøgelser fra Holland og foreløbige resultater fra Danmark tyder på, at græssende køer udleder mindre metan end køer på stald. I et forskningsprojekt undersøger vi, om det også gælder i en dansk kontekst, og hvad årsagen er.
Emission
Klimavirkemidler

29.08.2024
Landbrugets andel af Danmarks udledning af drivhusgasser
Ved den seneste opgørelse står landbruget for 28 pct. af Danmarks udledning og 37 pct., når man medregner bidrag fra energiforbrug og -tab og opbygning af kulstof i jord.
Emission
Kulstoflagring
Jord- og jordbearbejdning
Efterafgrøder
Næringsstoffer