Udgivet 01.05.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Vi mangler retvisende tal for økologiske pattegrises overlevelse
Økologiske griseproducenter har iværksat tiltag, der forventes at have gavnet overlevelsen af pattegrise siden seneste opgørelse i 2014.
Af Sarah-Lina Aagaard Schild
Fødevareministeriets udspil, 23 initiativer skal indlede nyt kapitel for dansk dyrevelfærd, skal implementere tiltag, der øger overlevelsen blandt pattegrise. Denne indsats gør sig gældende for både økologisk og konventionel griseproduktion.
Det aktuelle niveau af pattegrisedødelighed inden for økologisk produktion kendes ikke. De senest opgjorte data blev indsamlet i 2014-2015 og publiceret i 2018 og antages ikke længere at være retvisende, især fordi branchen siden 2014 har gjort en række tiltag for at fremme overlevelsen blandt pattegrisene.
Ændret genetik har effekt
Det mest omfattende tiltag, som er blevet implementeret i økologiske griseproduktion, er en ændring af den genetik, som anvendes. I dag indkøber hovedparten af de økologiske griseproducenter Topigs Norsvin TN70-søer fra en økologisk avlsbedrift, hvor branchen førhen indkøbte 20 % konventionelle DanBred dyr, mens de resterende 80 % var egen avl baseret på DanBred genetik.
Flere videnskabelige studier peger på, at avlslinjer, hvor søerne føder færre men mere robuste grise med højere fødselsvægt, øger overlevelsen blandt pattegrise. I 2022 blev der gennemført et studie på en økologisk bedrift, hvor pattegrisedødeligheden blev sammenlignet mellem to so-linjer (DanBred LY og Topigs Norsvin TN70). De adskiller sig blandt andet i antal levendefødte grise og fødselsvægt. Der blev fundet ~ 10 %-point højere dødelighed blandt pattegrise af DanBred LY søer (23 % vs. 14 % total pattegrisedødelighed), mens antallet af fravænnede grise var ens for de to solinjer (Kobeck-Kjeldager et al., 2023).
I overensstemmelse hermed er det tidligere vist, at pattegrise fra TN70 udviser flere tegn på øget levedygtighed. Grisene har for eksempel højere fødselsvægt og højere rektal-temperatur umiddelbart efter fødsel sammenlignet med DanBred LY (Schild et al. 2020).
Tilbagemeldingen fra adspurgte økologiske griseproducenter understøtter resultaterne af de videnskabelige undersøgelser. Således opleves i praksis også effekterne af den nye genetik, idet der er tilbagemeldinger om færre fødte men tungere grise, og at flere af disse overlever.
Temperaturregulering er i fokus hos producenter
Branchen har desuden gjort tiltag for at øge søers mulighed for at udvise temperaturregulerende adfærd og dermed nedbringe risikoen for varmestress. For at imødekomme søernes behov er der lovkrav om, at udendørs søer skal have adgang til sølebad, når temperaturen i skyggen overstiger 15° C.
I 2018 tog branchen et yderligere initiativ til at afhjælpe udfordringer med varmestressede søer, da den i Brancheanbefalingerne indførte, at søer i faremarken skal have adgang til skygge i sommermånederne. Tiltaget er således et supplement til sølehullet og skal give søerne flere muligheder for at temperaturregulere.
Det er vigtigt at undgå varmestressede søer, da denne tilstand blandt andet kan medføre mere komplicerede og længere faringsforløb samt nedsat mælkeydelse. Disse faktorer relaterer til dødfødte, svagfødte og sultende grise og er dermed faktorer, der direkte eller indirekte påvirker risikoen for pattegrisedød.
Der er grund til at antage, at de nuværende udfordringer med høje temperaturer og hedebølger bliver hyppigere og mere udtalte i fremtiden (IPCC 2023). Derfor er fokus på at undgå varmestressede dyr fortsat afgørende for også i fremtiden at undgå negative konsekvenser for pattegriseoverlevelsen.
Tiltag forventes at have nedbragt dødelighed
Pattegrisedødeligheden i økologisk produktion forventes at være faldet markant siden opgørelse fra 2014 i kraft af de to ovenstående initiativer. Meldingerne fra de økologiske bedrifter støtter op om denne antagelse, men vi mangler en systematisk kortlægning, for at branchen kan få de konkrete tal.
Anbefalede tiltag, der kan mindske pattegrisedødeligheden
- Vær opmærksom på soens huld. Fede søer er i risiko for faringsproblemer og magre søer for nedsat mælkeydelse.
- Vælg genetik, der er egnet til økologisk produktion, dvs. mindre kuld, fokus på robusthed/levedygtighed af grisene.
- Sørg for god ventilation i hytten om sommeren. Soen opholder sig – og skal gerne opholde sig – meget i hytten i dagene omkring faring.
- Sørg for rigeligt med halm og en tør rede omkring faring. De nyfødte grise er meget kuldefølsomme.
- Lav faringsovervågning.

Måske er du også interesseret i

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

30.01.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

09.01.2025
Gøde- og urineringsadfærd hos økologiske grise på stald
Grovfoder er tilsyneladende ikke nok til at afholde grise fra at gøde i de dele af løbegården, som er tiltænkt anden adfærd.
Grise
Staldforhold
Management

30.10.2024
Økologisk griseproduktion kan nu igen give lille overskud
For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet i projektet Bedste økonomiske praksis.
Grise
Management
Driftsøkonomi

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

20.02.2025
En god start for smågrise på friland
Der er et ønske om at øge grisenes fravænningsvægt for at få mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Vi identificerer best practice og vil gerne have input fra praksis.
Fodring
Management

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

09.09.2024
Frisk græs er godt grovfoder til økologiske grise
Grisene sætter pris på det friske græs, det har en god aminosyresammensætning og så er det nemt at håndtere.
Grise
Fodring
Grovfoder