Udgivet 08.04.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Varmestress hos økologiske grise og andre grise på friland
Minimer risikoen for varmestress ved at have fokus på sølehuller, skygge, foder og drikkevand.
Af Linda Rosager Duve
Konsekvenserne ved varmestress kan være store både for grisenes velfærd og dine produktionsresultater.
Når det er rigtigt varmt, så er der risiko for, at:
- Søer går i stå før/under faringen, så de får brug for faringshjælp
- Foderoptagelsen falder hos søerne
- Mælkeydelsen falder
- Pattegrisedødeligheden stiger
- Søer og pattegrise mistrives
- Søerne får MMA symptomer (yverbetændelse) efter faring
Fokusområder, der kan minimere risikoen for varmestress:
- Sølehuller til rådighed for alle grise
- Skyggeområder på faremarken og ventilation i hytterne
- Tildel fodret tidlig morgen eller sen aften (hvor det er lidt køligere)
- Sikre at både søer og grise har permanent adgang til frisk drikkevand (vandbehovet kan være højere end normalt)
- Rengør drikketrugene hyppigt (bakterier har bedre vækstbetingelser i varmen)
Tips til etablering og vedligehold af sølehuller
Grise kan ikke svede, derfor kan varme være en betydelig stressfaktor. Når den gennemsnitlige dagstemperatur er over 15° C, skal alle søer derfor have adgang til et sølehul. Behovet for sølehuller kan dog let opstå tidligere på de varmeste tidspunkter af døgnet. Når søerne har været i sølehullet, lægger de sig ofte i skyggen og lader vandet i mudderet fordampe fra kroppen, hvilket er en effektiv måde at afkøle kroppen på. Et mudret sølehul gør processen endnu mere effektiv, da mudder forlænger fordampningsprocessen.

Sølehuller er vigtige både for at minimere risikoen for varmestress, og fordi mudderet fungerer som solbeskyttelse.
Etabler sølehullerne, når søerne viser, at de har brug for det, også selvom temperaturen i løbet af dagen endnu ikke er så høj, at reglerne kræver det. Grisene viser, at de mangler et sølehus ved f.eks. at gispe eller de får begyndende solskoldning.
Sådan etablerer og vedligeholder du sølehuller:
- Lav sølehullerne i god tid, så de ikke alle skal graves i sidste øjeblik
- Grav et min 20 cm dybt hul, hvor der er rigelig plads til soen og grisene i folden
- Sørg for at tætne bunden bedst muligt ved at hælde vand på overjorden i bunden af sølehullet og få presse jorden så fast som muligt
- Det er lettere at vedligeholde et sølehul med drypslange eller sprinklerslange fremfor at køre vand ud
- Hvis der skal køres vand ud til sølehullerne, skal der i de tørre varme perioder køres vand ud to til tre gange om dagen. Én runde er normalt ikke nok
- Sølehullerne skal gerne tørre ud ind i mellem, når vejret tillader det, for at reducere smittepresset i hullet. Husk at udtørring skal ske, når der ikke er dyr i folden.
- Der er god fornuft i at havde drypslange- og vandtrugslangesystemerne forbundet, da det giver en øget vandgennemstrømning. På den måde kan man undgå, at vandet i slangerne til drikketrugene bliver varmt
Sølehuller, der er etableret i skyggen fra f.eks. træer, virker ekstra svalende for grisene. Det er dog vigtigt at holde en afstand på ca. to meter til træets stamme, så træets rødder ikke tager skade. Samtidig fordamper der mindre vand fra sølehullet, så det kræver mindre vand at vedligeholde et sølehul i skyggen end et sølehul i solen.
Skygge er altafgørende for grise
Søerne kan få det varmt allerede ved 15 ⁰C og deres primære måde at termoregulere på er gennem adfærd. Derfor er det afgørende for søernes produktivitet og velfærd, at de har adgang til både sølehul og skygge for effektivt at kunne regulere deres kropstemperatur og undgå varmestress særligt i farefolden. De diegivende søer er særligt sårbare overfor varmestress, da de har en høj varmeproduktion.
Alle dyr skal kunne ligge i skygge på faremarken i sommermånederne (juni, juli og august), men også i forårsmånederne, der kan være varme og solrige, vil adgang til skygge vær en fordel for dyrene.
I den første periode efter faring vil soen opholde sig i eller nær hytten, hvor pattegrisene er. Herunder kan du læse om tiltag, der kan hjælpe soen til at undgå varmestress i den periode.
Ventilation kan sikres med to store åbninger i hytten. Det er derfor en god ide at etablere en ventilationsåbning i hytten med samme størrelse som indgangsåbningen. Vær sikker på, at ventilationsåbningen kan lukkes tæt, når den ikke er i brug, da temperaturen i farehytten ellers kan blive for lav for pattegrisene f.eks. om natten eller i de koldere perioder af året. Det er vigtigt at være opmærksom på, at selvom soen kan have behov for afkøling, så er det nødvendigt at sikre et lunt og godt mikroklima til pattegrisene i reden i farehytten. Det er derfor vigtigt at sikre en god halmmåtte til grisene, også i foråret og om sommeren.

Træer er gode til at skabe den nødvendige skygge i farefoldene. Du opnår de mest optimale forhold ved at placere farehytterne i træernes skygge.

Skygge tæt på hytten kan opnås ved at opsætte en plade eller et sejl på selve hytten. Det kan opsættes og udformes på mange forskellige måder, men den bedste effekt opnås, når pladen/sejlet sikrer skygge over indgangen og/eller ventilationsåbningen i hytten, så tiltaget både sikre et bedre indeklima i hytten, og giver soen mulighed for at ligge i skygge i nærheden af hytten.
Måske er du også interesseret i

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

30.01.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

09.01.2025
Gøde- og urineringsadfærd hos økologiske grise på stald
Grovfoder er tilsyneladende ikke nok til at afholde grise fra at gøde i de dele af løbegården, som er tiltænkt anden adfærd.
Grise
Staldforhold
Management

30.10.2024
Økologisk griseproduktion kan nu igen give lille overskud
For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet i projektet Bedste økonomiske praksis.
Grise
Management
Driftsøkonomi

02.04.2025
En god start for smågrise på friland
Der er et ønske om at øge grisenes fravænningsvægt for at få mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Vi identificerer best practice og vil gerne have input fra praksis.
Management

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere