Udgivet 07.05.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Strategier til at sænke sodødeligheden
Sodødeligheden i danske, økologiske besætninger ligger omkring 10 procent mod godt 13 procent i konventionelle, viser ny undersøgelse. Oplever du en høj sodødelighed, er det vigtigt at kende årsagerne, så du kan skrue på de relevante håndtag.
Af Sarah-Lina Aagaard Schild
En høj sodødelighed kan bringes ned, men det er nødvendigt at kortlægge årsagerne først. Det optimale udbytte af en kortlægning fås ved at opstille nogle kategorier, som de selvdøde
og aflivede søer kan opdeles efter. Det er relevant at vide, hvornår i cyklus en so er død, og at få den bedst mulige diagnose af dødsårsagen. Inddrag din dyrlæge i diskussionen af, hvilke undersøgelser eller billeder der er nødvendige for at stille en diagnose, og hvordan dødsårsagerne bedst grupperes.
Når du kender døds- og aflivningsårsager og tidspunkterne for dem, kan du formulere en strategi til at sænke sodødeligheden. Drøft strategien med dine rådgivere, inden du sætter den i værk.
Har du en høj sodødelighed i din besætning, er der nogle områder, du med fordel kan fokusere på.
Udskiftningsprocent har betydning
Udskiftningsprocenten bør som tommelfingerregel være ca. 50 afhængigt af genetik. Hvis man kører med lav udskiftningsprocent, resulterer det i en større andel af ældre søer. Ældre søer har højere risiko for at få problemer i forbindelse med faring og for at dø af kredsløbsproblemer under drægtigheden. Dermed kan en lav udskiftningsprocent bidrage til en højere sodødelighed.
Forebyg slagsmål
Benproblemer og ’sportsskader’ i løbe- og drægtighedsperioden kan være årsag til aflivning. Er det tilfældet, anbefales det at gennemgå søernes adgang til de forskellige ressourcer. Hvis der er få ædepladser, vil der være flere slåskampe ved fodring, hvilket medfører flere skader. Dette problem kan afhjælpes ved at etablere flere ædepladser og/eller at fodre med fuldfoder. Fuldfoder indeholder en stor andel grovfoder, hvorfor tildeling af fuldfoder frem for f.eks. kraftfoder kan øge ædetiden fra 15-30 minutter til op mod 6-10 timer om dagen.
Tjek medicinforbruget
I besætninger med en høj sodødelighed er det også relevant at vende medicinforbruget. Er den høje dødelighed et tegn på undermedicinering af dyrene? Det er vigtigt, at syge dyr behandles ved behov.
Sodødelighed i økologiske og konventionelle besætninger
Forskere ved Aarhus Universitet har kortlagt omfanget af døde søer i konventionel og økologisk produktion. I 2015 var den 9,5 procent i begge systemer. Frem til 2022 har den været konstant i økologiske besætninger men stigende i konventionelle. Forskerne vil nu undersøge årsagerne nærmere.

Kilde: Aarhus Universitet
5 tips til at reducere sodødeligheden
- Ca. 50 % af søerne bør udskiftes årligt
- Undgå at søerne slås; f.eks. ved fodring
- Sørg for en rolig og kort flytning – undgå unødvendig tid på transportvognen
- Udsæt søerne rettidigt
- Undgå ’elevatorsøer’
Måske er du også interesseret i

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

30.01.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

09.01.2025
Gøde- og urineringsadfærd hos økologiske grise på stald
Grovfoder er tilsyneladende ikke nok til at afholde grise fra at gøde i de dele af løbegården, som er tiltænkt anden adfærd.
Grise
Staldforhold
Management

30.10.2024
Økologisk griseproduktion kan nu igen give lille overskud
For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet i projektet Bedste økonomiske praksis.
Grise
Management
Driftsøkonomi

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

20.02.2025
En god start for smågrise på friland
Der er et ønske om at øge grisenes fravænningsvægt for at få mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Vi identificerer best practice og vil gerne have input fra praksis.
Fodring
Management

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere

09.09.2024
Frisk græs er godt grovfoder til økologiske grise
Grisene sætter pris på det friske græs, det har en god aminosyresammensætning og så er det nemt at håndtere.
Grise
Fodring
Grovfoder