Udgivet 07.01.2025

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Gøde- og urineringsadfærd hos økologiske grise på stald

Grovfoder er tilsyneladende ikke nok til at afholde grise fra at gøde i de dele af løbegården, som er tiltænkt anden adfærd. Det viser et pilotstudie, der undersøgte effekten af ekstra grovfoder i løbegården.

Økologisk griseproduktion er udfordret af en høj ammoniakudledning, og når grise holdes på stald, sker størstedelen af denne udledning fra løbegårdene. Grise udvælger ikke bestemte områder til at gøde i, og det resulterer i, at grisenes gødningsafsætning ikke er begrænset til spaltearealet i løbegården. Når der afsættes gødning i hele løbegården, er fordampningsoverfladen betydelig. Ved at få grisene til at gøde i begrænsede områder af udearealet (med spalter), vil man derfor kunne reducere ammoniakfordampningen.

Grise foretrækker, ifølge flere studier, at gøde med afstand til udvalgte ressourcer, som f.eks. reden/lejeområdet og foder. Derfor har vi gennemført et pilotstudie for at undersøge om ekstra tildeling af grovfoder i en større zone af løbegården samt overhældning med urin fra andre grise på spaltegulvet (tiltænkt gødningsafsætning), kan guide grisene til udelukkende at gøde og urinere i det tiltænkte område af løbegården.

Grovfoder påvirker brugen af løbegården, men ikke gødeadfærden

Resultaterne af pilotstudiet indikerer, at godt grovfoder i rigelige mængder tildelt i løbegården, kan trække grisene mere ud i løbegården. Til gengæld var der ingen indikationer på at hverken grovfoder eller urin kunne guide grisene til udelukkende at gøde i det område af løbegården, der var tiltænkt til gødningsafsætning.

Notat med alle detaljer om pilotstudiet: Funktionelle løbegårde til økologiske grise (pdf-fil, 7 sider)

Forsøgsdesign af pilotstudie

Pilotstudiet blev gennemført på smågrise (fra fravænning og frem til salg ved ca. 14 uger) i november-december 2024. Grisenes brug af løbegården blev observeret i 6 stier (4 teststier og 2 kontrolstier).

Testgrupper og kontrolgrupper i pilotstudiet:

  • Testgruppe 1: majsensilage og gulerødder i aktivitetsområde og urin i gødeområde
  • Testgruppe 2: majsensilage og gulerødder i aktivitetsområde
  • Kontrolgruppe: Ingen ekstra tiltag.

I alle stier fik grisene tildelt græsensilage i en grovfoderhæk i aktivitetsområdet af løbegården. 

Illustration: Sarah-Lina Aagaard Schild

Skitse som illustrerer de 3 behandlinger i løbegårdene: Testgruppe 1 (ekstra grovfoder + urin), testgruppe 2 (ekstra grovfoder) og kontrol (ingen tiltag).