Udgivet 12.07.2019
Læsetid: ca. 6 minutter
Erfaringer med alternativt foldkoncept - en faring pr. fold
Farefolden på Ulvehøjgaard bruges kun til 1 so og hendes smågrise, før folden står tom i minimum 1 år, og erfaringerne er gode.
Af Linda Rosager Duve
Farefoldskonceptet, som bruges på Ulvehøjgaard ved Brørup, går ud på, at hver farefold kun bruges til én so og hendes smågrise, før folden står tom i mindst et år. Pattegrisene bliver på faremarken ved fravænning.
- Det gør, at alle smågrise bliver født på en ren mark, hvor smittepresset er minimalt. Samtidig er græsdækket bedre, da jorden ikke allerede er rodet op af foregående dyr, så udvaskningen af næringsstoffer reduceres, forklarer Dennis Lauritsen, driftsleder for soholdet på Ulvehøjgaard.
Dyrevelfærden er forbedret, og grisene bliver større
Resultaterne på Ulvehøjgaard er gode efter det første årstid med det nye foldkoncept. I gennemsnit bliver der fravænnet ½ gris mere pr. so, og de fravænnede smågrise vejede 1,6 kg mere.
Dyrevelfærden hos både søerne og smågrisene er også blevet bedre, efter hver farefold kun bruges til en so og hendes pattegrise, før den står tom i mindst et år. Grisene trives på marker, der ikke er rodet op og mudrede.

Der er et grønt dække i faremarken året rundt, fordi folden ikke når at blive rodet op inden fravænning, og fordi de bruger de fugtigste arealer til farefolde om sommeren og de tørreste om vinteren.
Ved fravænning er det soen og ikke smågrisene, som flyttes væk fra faremarken. Smågrisene bliver på faremarken i seks til syv uger efter fravænning. Det gør, at de bare fortsætter med at rode i jorden og lege, som inden soen blev flyttet.
- Det er, som om smågrisene næsten ikke opdager, at soen er væk, fortæller Dennis Lauritsen, driftsleder for soholdet på Ulvehøjgaard.
- Tidligere fravænnede vi smågrisene ved at fjerne dem fra soen og faremarken. Smågrisene var meget stressede, når de blev taget fra soen og flyttet til et helt nyt miljø. De kaldte meget på soen, løb forvirrede omkring og forsøgte at slippe ud af den indhegning, som de var flyttet til, forklarer han.
Hegning tager tid, men den spares på andre opgaver
Trådhegn sættes op i kanten af det areal, et farehold har til rådighed, så smågrisene holder sig inden for det område efter fravænningen. På Ulvehøjgaard er erfaringen, at trådhegnet skal sættes op tidligt, så smågrisene ikke lærer, at de kan komme ud på den anden side af hegnet. Derfor sættes det op, når smågrisene er ca. fire uger gamle, og der trækkes en strømtråd ca. 7-10 cm over jorden for at sikre, at smågrisene ikke kravler under hegnet.
Hegning af farefold, flytning af trug, flytning af hytter og montering af vand tager ca. 40 minutter ekstra pr. fold på Ulvehøjgaard. Til gengæld bruger de mindre tid på vedligehold af strømhegn, fordi grisene altid går i nye folde, hvor alle tråde er helt stramme. Ved fravænning sparer de også tid, fordi de kan køre med flere søer ad gangen, når de ikke samtidig skal flytte smågrise.

Trådhegn i baggrunden af billedet sættes op i god tid før fravænning.
Hytter og foderautomater sættes ind i god tid før fravænning
Det er vigtigt, at de nye større hytter, som smågrisene skal bruge efter fravænningen, er på plads og strøet op i god tid, dvs. mindst en uge før fravænningen. Det samme gælder de nye og større foderautomater. Det sikrer, at smågrisene har nået at vænne sig til dem, inden de skal tage dem i brug.
- Medarbejderne på Ulvehøjgaard ved, at hvis de har lidt tid i overskud, så kan de bare gå i gang med at hegne eller flytte hytter til det næste hold, der skal fravænnes, fortæller Dennis med et grin.
Måske er du også interesseret i

10.04.2025
Varmestress hos øko-grise og andre grise på friland
Minimer risikoen for varmestress ved at have fokus på sølehuller, skygge, foder og drikkevand.
Grise
Foldsystemer
Management

03.01.2025
Foldsystemer til frilandsgrise i skovlandbrug
Få inspiration fra 3 økologiske bedrifter til foldindretning og -driftspraksis i skovlandbrug med grise, så du optimerer træernes økonomiske og miljømæssige værdi.
Grise
Foldsystemer
Management
Skovlandbrug

30.01.2025
Arbejdsmiljø: Sådan sikrer du sunde og attraktive arbejdspladser på din økologiske grisebedrift
Nøglen til glade og stabile medarbejdere er et godt og sikkert arbejdsmiljø.
Grise
Management

09.01.2025
Gøde- og urineringsadfærd hos økologiske grise på stald
Grovfoder er tilsyneladende ikke nok til at afholde grise fra at gøde i de dele af løbegården, som er tiltænkt anden adfærd.
Grise
Staldforhold
Management

30.10.2024
Økologisk griseproduktion kan nu igen give lille overskud
For første gang siden sensommeren 2022 overstiger afregningspriserne nu produktionsomkostningerne i økologisk griseproduktion. Det viser en analyse, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug har lavet i projektet Bedste økonomiske praksis.
Grise
Management
Driftsøkonomi

02.04.2025
En god start for smågrise på friland
Der er et ønske om at øge grisenes fravænningsvægt for at få mere robuste dyr, som kan give et større økonomisk afkast. Vi identificerer best practice og vil gerne have input fra praksis.
Management

12.02.2025
Innovationscenter vil kortlægge dødeligheden blandt økologiske pattegrise
Innovationscenter for Økologisk Landbrug forventer, at den aktuelle dødelighed blandt økologiske pattegrise er betydeligt lavere end de seneste tal baseret på data fra 2014-2015. Derfor vil centeret nu kortlægge den aktuelle status for pattegrisenes overlevelse med en grundig dataindsamling.
Grise
Sunde og robuste dyr

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

10.03.2025
Regler for økologisk grisehold
Det følgende giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk griseproduktion. Oversigten samler EU-regler og Brancheanbefalinger. En fuldstændig oversigt over EU-regler findes i Landbrugsstyrelsens Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Se: lbst.dk/okologi.
Grise
Produktionsregler
Griseproduktion

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug

05.02.2025
Videoer om skovlandbrug med grise
Videoerne viser, hvordan vi måler på effekten af grise i skovlandbrug, og giver også bud på, hvordan man kan udnytte løvet fra skovlandbrug som foder til grisene.
Grise
Skovlandbrug

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere