Udgivet 22.10.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Optimer din indtjening på økologisk mælkeproduktion
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har analyseret regnskaber fra malkekvægsbedrifter for at identificere de nøgleområder, der kan optimere indtjeningen ved økologisk mælkeproduktion.
Af Jens Peter Hermansen, Irene Fisker, Anders Nygaard Pedersen, SEGES Innovaiton
Økologisk mælkeproduktion har oplevet en række udfordringer de seneste år, hvilket har ført til en nedgang i antallet af malkekvægsbedrifter fra mere end 400 i 2018 til 318 bedrifter i 2023.
Det seneste år har ikke været nogen undtagelse, idet der er registreret 58 færre bedrifter i 2023 sammenlignet med 2022 og et fald i antallet af årskøer på ca. 10.000. Udviklingen kan i høj grad forklares med Arlas ønske om at mindske indvejningen af økologisk mælk samt faldet i mælkepris.
Det viser analyser i Innovationscentret for Økologisk Landbrugs projekt Bedste økonomiske praksis.
År |
Mælkepris |
---|---|
2022 |
4,39 kr./kg/EKM |
2023 |
3,97 kr./kg/EKM |
I 2022 sikrede mælkeprisen flotte overskudsgrader på mange bedrifter. Det gennemsnitlige overskud var 84 øre/kg/EKM, men faldet i afregningen i 2023 gav en gennemsnitsbesætning et overskud på 31 øre/kg/EKM, hvilket er mere på niveau med det gennemsnitlige overskud set over en årrække.
For at optimere din indtjening er det nødvendigt, at du kigger nærmere på din fremstillingspris. Og da der er flere faktorer i fremstillingsprisen, som du selv har indflydelse på, er det også netop her, du bør rette dit fokus.
Tag fat i de største poster
Analyserne af bedriftsregnskaberne viser, at de største omkostningsposter for økologiske mælkeproducenter er foder og arbejdskraft. Derfor bør du forsøge at optimere netop de to omkostninger for at forbedre bundlinjen.
Som det fremgår af diagram 1, er der stor variation mellem bedrifterne. De 10 bedste bedrifter i analysen havde væsentligt lavere foderomkostninger på 2,08 kr./kg EKM sammenlignet med gennemsnittet på 2,28 kr./kg EKM.
På samme måde var arbejdsomkostningerne lavere for topbedrifterne (0,41 kr./kg EKM) sammenlignet med gennemsnittet (0,55 kr./kg EKM).

Diagram 1. Foder og arbejdskraft er de største omkostninger i økologisk mælkeproduktion. Kilde: Business Check 2023, SEGES Innovation
Tallene og grafen illustrerer, at der er et betydeligt potentiale for besparelser ved at optimere de to omkostningsposter og nærme sig praksis på topbedrifterne. Men hvordan gør du så det?
Registrer dine omkostninger
Ved at reducere omkostningerne inden for foder- og arbejde kan du skabe et bedre økonomisk grundlag for din bedrift. Her på tærsklen til et nyt dyrkningsår skal der lyde en opfordring til dig, der vil øge din indtjening, om at være omhyggelig med registreringen af dine omkostninger.
Gå igennem disse tre trin, bliv klogere på din driftsøkonomi og skab grundlaget for højere indtjening:
Foderomkostninger
Analysér dine foderomkostninger nøje. Det er vigtigt at sikre, at interne overførsler – f.eks. hvor mange foderenheder marken leverer til stalden – er præcist opgjort og registreret korrekt. Husk korrekt og reel angivelse af mængde og pris.
Arbejdsomkostninger
Optimér dine arbejdsomkostninger ved at registrere tidsforbrug og maskintid så præcist som muligt. Det vil gøre det nemmere at identificere, hvor du kan spare tid og ressourcer.
Driftsgrensanalyse
En vigtig anbefaling er at få udarbejdet en driftsgrensanalyse, så derfor er det afgørende, at du er nøjagtig med din registrering af foder- og arbejdsomkostninger som beskrevet ovenfor.
Driftsgrensanalysen giver dig et klart billede af bedriftens økonomi, og den gør det muligt at sammenligne din bedrift med dine kollegers. Ved at analysere resultaterne kan du identificere, hvor du tjener penge, og hvor du kan optimere yderligere.
Når du vælger, hvor du skal sætte ind, er det afgørende, at du ikke kun kigger på mælkeprisen med eventuelle tillæg, men at du også kigger på ydelsen målt i antal kg. Det er reelt dit bruttoudbytte, der bør være afgørende for, hvor det er nødvendigt at optimere din bedrift.

Diagram 2. Diagrammet viser den historisk gennemsnitlige sammenhæng mellem mælkeydelse og mælkepris. Data for mælkeydelse stammer fra Økonomidatabasen og mælkepris fra driftsgrensanalyser. Ikke alle mælkeproducenter får lavet driftsgrensanalyser.
Økologi ift. konventionel produktion
Hvis du ønsker at sammenligne driftsresultater for malkekvægsproduktion inden for økologisk og konventionel drift i perioden 2014-2023, kan du studere diagram 3.

Diagram 3. Gennemsnitligt opnået driftsresultat i konventionel og økologisk mælkeproduktion fra 2014 til 2023.

Måske er du også interesseret i

25.02.2025
Sensorer på kalve fanger sygdom i opløbet
Sensorerne, der skal gøre det lettere at overvåge kalves sundhed og trivsel, slår alarm, hvis kalvene ændrer adfærd.
Management
Sunde og robuste dyr
Kvæg

07.03.2025
Sverige: Mindre tab i økologisk produktionskæde for oksekød
Tabet af dyr, som ellers ville nå frem til slagtning og blive til oksekød, er lavere i økologisk kødproduktion end i konventionel.
Kvæg
Udland
Emission

13.03.2025
Energiudnyttelsen hos øko-malkekøer varierer meget
Økologiske besætninger med en høj energiudnyttelse er kendetegnet ved ofte at have sand eller halm i sengene, en højere mælkeydelse, mere stabile mælketal og ofte har de også de malkende køer i flere grupper.
Kvæg
Fodring

25.02.2025
Erfaringer med etablering af artsrige græsblandinger
Etableringssuccessen for arterne i en græsblanding er ofte større mellem forskellige marker, end mellem forskellige græsblandinger.
Grovfoder
Kvæg
Fodring

07.03.2025
Græsningslaug - Guide til dig der er dyreholder
Er du dyreholder, og overvejer du at lade dine dyr indgå i et græsningslaug? Så har vi guiden til dig.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Biodiversitet

07.03.2025
Regler for goldbehandling i øko-kvægbesætninger
Behandling af køer ved goldning i økologiske besætninger kræver fokus på, hvornår behandling er tilladt, og på varigheden af den dobbelte tilbageholdelsestid for det anvendte præparat.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg

18.02.2025
Græsningspraksis, der fremmer biodiversitet
Hvis græsningen af naturarealer har biodiversitet som vigtigste formål, skal management afstemmes herefter. Der skal i højere grad være fokus på at optimere græsningen og de tilskud, der kan ydes til naturforvaltningen, end på at maksimere kg oksekød, der kan produceres på arealet.
Biodiversitet
Naturpleje og -beskyttelse
Dyrkningssystemer med naturhensyn
Udearealer og afgræsning
Management

29.01.2025
Netværksgruppe - køer på græs som klimatiltag
Hold dig opdateret med den nyeste viden om afgræsningens effekt på metanudledning fra malkekøer.
Klimavirkemidler
Kvæg
Udearealer og afgræsning

16.01.2025
Mindre mælkefeber om sommeren hos økologiske malkekøer
Forskellen på sommer og vinter gælder for alle racer, men er særlig markant for Jersey.
Kvæg
Sunde og robuste dyr

20.02.2025
Velkommen til økologien
Vigtige tips til at komme godt fra start som ny økolog og erfaringer med forskellige produktionsgrene.
Omlægning til økologi
Produktionsregler
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Andre dyregrupper
Afgrøder

20.02.2025
Regler for økologisk kvægbrug
Få overblik over de vigtigste regler for økologisk kvægbrug i EU-regler, Brancheanbefalinger og Hjerteordning og se eksempler på omlægningsforløb.
Mælkeproduktion
Oksekødsproduktion
Kvæg

20.02.2025
Regler for husdyrhold til eget brug og selskabsdyr
Når du søger om certificering til økologisk drift for din bedrift, så skal alle de dyr, der er på bedriften, indberettes til økologikontrollen – uanset hvor mange der er.
Produktionsregler
Andre dyregrupper
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Selskabsdyr og dyrehold til eget forbrug