Udgivet 22.10.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Optimer din indtjening på økologisk mælkeproduktion
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har analyseret regnskaber fra malkekvægsbedrifter for at identificere de nøgleområder, der kan optimere indtjeningen ved økologisk mælkeproduktion.
Af Jens Peter Hermansen, Irene Fisker, Anders Nygaard Pedersen, SEGES Innovaiton
Økologisk mælkeproduktion har oplevet en række udfordringer de seneste år, hvilket har ført til en nedgang i antallet af malkekvægsbedrifter fra mere end 400 i 2018 til 318 bedrifter i 2023.
Det seneste år har ikke været nogen undtagelse, idet der er registreret 58 færre bedrifter i 2023 sammenlignet med 2022 og et fald i antallet af årskøer på ca. 10.000. Udviklingen kan i høj grad forklares med Arlas ønske om at mindske indvejningen af økologisk mælk samt faldet i mælkepris.
Det viser analyser i Innovationscentret for Økologisk Landbrugs projekt Bedste økonomiske praksis.
År |
Mælkepris |
---|---|
2022 |
4,39 kr./kg/EKM |
2023 |
3,97 kr./kg/EKM |
I 2022 sikrede mælkeprisen flotte overskudsgrader på mange bedrifter. Det gennemsnitlige overskud var 84 øre/kg/EKM, men faldet i afregningen i 2023 gav en gennemsnitsbesætning et overskud på 31 øre/kg/EKM, hvilket er mere på niveau med det gennemsnitlige overskud set over en årrække.
For at optimere din indtjening er det nødvendigt, at du kigger nærmere på din fremstillingspris. Og da der er flere faktorer i fremstillingsprisen, som du selv har indflydelse på, er det også netop her, du bør rette dit fokus.
Tag fat i de største poster
Analyserne af bedriftsregnskaberne viser, at de største omkostningsposter for økologiske mælkeproducenter er foder og arbejdskraft. Derfor bør du forsøge at optimere netop de to omkostninger for at forbedre bundlinjen.
Som det fremgår af diagram 1, er der stor variation mellem bedrifterne. De 10 bedste bedrifter i analysen havde væsentligt lavere foderomkostninger på 2,08 kr./kg EKM sammenlignet med gennemsnittet på 2,28 kr./kg EKM.
På samme måde var arbejdsomkostningerne lavere for topbedrifterne (0,41 kr./kg EKM) sammenlignet med gennemsnittet (0,55 kr./kg EKM).

Diagram 1. Foder og arbejdskraft er de største omkostninger i økologisk mælkeproduktion. Kilde: Business Check 2023, SEGES Innovation
Tallene og grafen illustrerer, at der er et betydeligt potentiale for besparelser ved at optimere de to omkostningsposter og nærme sig praksis på topbedrifterne. Men hvordan gør du så det?
Registrer dine omkostninger
Ved at reducere omkostningerne inden for foder- og arbejde kan du skabe et bedre økonomisk grundlag for din bedrift. Her på tærsklen til et nyt dyrkningsår skal der lyde en opfordring til dig, der vil øge din indtjening, om at være omhyggelig med registreringen af dine omkostninger.
Gå igennem disse tre trin, bliv klogere på din driftsøkonomi og skab grundlaget for højere indtjening:
Foderomkostninger
Analysér dine foderomkostninger nøje. Det er vigtigt at sikre, at interne overførsler – f.eks. hvor mange foderenheder marken leverer til stalden – er præcist opgjort og registreret korrekt. Husk korrekt og reel angivelse af mængde og pris.
Arbejdsomkostninger
Optimér dine arbejdsomkostninger ved at registrere tidsforbrug og maskintid så præcist som muligt. Det vil gøre det nemmere at identificere, hvor du kan spare tid og ressourcer.
Driftsgrensanalyse
En vigtig anbefaling er at få udarbejdet en driftsgrensanalyse, så derfor er det afgørende, at du er nøjagtig med din registrering af foder- og arbejdsomkostninger som beskrevet ovenfor.
Driftsgrensanalysen giver dig et klart billede af bedriftens økonomi, og den gør det muligt at sammenligne din bedrift med dine kollegers. Ved at analysere resultaterne kan du identificere, hvor du tjener penge, og hvor du kan optimere yderligere.
Når du vælger, hvor du skal sætte ind, er det afgørende, at du ikke kun kigger på mælkeprisen med eventuelle tillæg, men at du også kigger på ydelsen målt i antal kg. Det er reelt dit bruttoudbytte, der bør være afgørende for, hvor det er nødvendigt at optimere din bedrift.

Diagram 2. Diagrammet viser den historisk gennemsnitlige sammenhæng mellem mælkeydelse og mælkepris. Data for mælkeydelse stammer fra Økonomidatabasen og mælkepris fra driftsgrensanalyser. Ikke alle mælkeproducenter får lavet driftsgrensanalyser.
Økologi ift. konventionel produktion
Hvis du ønsker at sammenligne driftsresultater for malkekvægsproduktion inden for økologisk og konventionel drift i perioden 2014-2023, kan du studere diagram 3.

Diagram 3. Gennemsnitligt opnået driftsresultat i konventionel og økologisk mælkeproduktion fra 2014 til 2023.

Måske er du også interesseret i

16.07.2025
Økologiske kalve skal have opfyldt deres suttebehov
Reglerne for opfyldelse af kalvenes suttebehov er de samme for økologiske kalve som for konventionelle kalve.
Kvæg
Management
Fodring
Produktionsregler
Mælkeproduktion

26.05.2025
Måling af græshøjde styrker afgræsningen
Den elektroniske pladeløfter omregner græshøjde til biomasse og giver et godt overblik over udbuddet af græs på afgræsningsmarkerne. Det kræver dog jævnlige gåture hen over arealerne.
Kvæg
Udearealer og afgræsning
Management

07.10.2025
Økologiske bælgfrugter: Økonomisk potentiale og risici sammenlignet med vårbyg
Bælgfrugter rummer et langsigtet potentiale, når det gælder til klima, ernæring og bæredygtighed, men også en højere dyrkningsrisiko og afhængighed af markedets betalingsvillighed. Sammenlignet med vårbyg viser resultater fra en break-even analyse, at dyrkning af økologisk vårbyg er mere økonomisk fordelagtigt end økologiske markærter.
Bælgsæd
Driftsøkonomi

30.09.2025
Virtuelt hegn uden pæle og tråd kan bruges i økologisk produktion
Kreaturer har en bemærkelsesværdig god evne til at 'se' med ørerne, og de opfatter lynhurtigt, hvor grænserne for deres mark går, selv om der ikke er synligt hegn.
Kvæg
Udearealer og afgræsning

24.09.2025
Trivsel hos kalve og ungdyr på græs om efteråret
Læs om en række tiltag, du kan sætte i værk for at sikre sundhed og høj tilvækst hos kalve og ungdyr, hvilket er fundamentet for, at opdrættet kan blive gode og produktive malkekøer på din bedrift.
Sunde og robuste dyr
Fodring
Staldforhold
Udearealer og afgræsning
Management

24.09.2025
Analyse af regnskabsdata for planteavl 2015-2024
Udviklingen i driftsresultat for økologisk og konventionel planteavl er analyseret for perioden 2015-2024. Resul-taterne viser, at bedrifter under 300 ha opnår nogenlunde samme driftsresultat, mens konventionelle bedrifter over 300 ha klarer sig bedre end de tilsvarende økologiske.
Driftsøkonomi

01.10.2025
Behandling af kalve i økologiske besætninger
Hvad må du som økolog selv gøre, hvornår skal dyrlægen inddrages, hvad er reglerne for elektrolytblandinger og meget mere.
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Produktionsregler
Mælkeproduktion

27.08.2025
Bælgsæd og andre afgrøder til konsum: Husk at indregne meromkostninger
Dyrkning af afgrøder – særligt bælgsæd – til konsum vinder frem. Du kan langt hen ad vejen trække på erfaringer med dyrkning af samme eller lignende arter til foder, men der kan være en række forskelle, som betyder en del for økonomien i produktionen, og særlige krav til glutenfri produktion.
Bælgsæd
Korn
Driftsøkonomi

07.08.2025
God økonomi i økologisk landbrug
Hvad skal der til for at sikre god økonomi i økologisk landbrug? Grundigt udarbejdede budgetter, deltagelse i erfagrupper og brug af rådgivning er nogle af de fremhævede årsager til, at nogle landmænd klarer sig bedre økonomisk end andre, beskriver en britisk rapport.
Driftsøkonomi

18.07.2025
Ensilerings- og konserveringsmidler til øko-foder og drikkevand - sådan må de bruges
Økologiske landmænd må gerne bruge syre til konservering herunder ensilering og crimpning, og økologivejledningen indeholder en positivliste.
Fodring
Fodring
Fodring
Fodring
Kvæg
Grise
Æglæggere
Slagtekyllinger
Produktionsregler

04.07.2025
Økonomi i økologi
Godt købmandskab, dygtigt analysearbejde, tillid fra kreditgiver – og en portion held og god timing – er hvad der skal til for at klare sig godt økonomisk i økologisk landbrugsdrift, ifølge de garvede økologiske jordbrugere og ejere af Holmager Økologi ApS, Lene Fløe og Torben Bækdal Galsgaard.
Driftsøkonomi

16.07.2025
Øko-småkalve på græs – hvordan er reglerne?
4–6 mdr. gamle økologiske kalve skal have adgang til græsarealer i sommerperioden fra 1. maj til 1. september, når vejret tillader det. Sørg for at have en nedskrevet afgræsningsstrategi/-plan for alle dyregrupper, og noter alle afvigelser.
Produktionsregler
Mælkeproduktion
Kvæg
Sunde og robuste dyr
Udearealer og afgræsning