Udgivet 10.10.2024

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Økologisk mælkeproducent: Udviklingstjek giver godt overblik

Preben Hornbæk Madsen tog mod tilbuddet om gratis udviklingstjek og fik kompetent sparring til sine tanker om fremtiden for familien og den økologiske malkekvægsbedrift.

165 økologiske malkekøer gumler græs på gårdens marker ved Løgumkloster, og det bliver de ved med et stykke tid endnu. Køernes ejere, Preben og Mette Hornbæk Madsen, gik ellers med tanker om at skifte spor, drive planteavl på gårdens 280 hektar eller lægge tilbage til konventionel mælkeproduktion.

- Jeg er 56 år og har været økolog i 25. Jeg tænkte, at det er nu, hvis der skal ske noget nyt, fortæller Preben Madsen.

Fortsætter med økologisk mælk

Han sagde derfor ja tak til Innovationscenter for Økologisk Landbrugs tilbud til økologer om et gratis udviklingstjek. Tilbuddet består af et besøg af en eller flere rådgivere, som gennemgår gårdens produktions- og afsætningsmæssige udviklingsmuligheder alt efter landmandens ønsker.

Book et udviklingstjek

I Preben Madsens tilfælde deltog en økonomirådgiver i mødet.

- Vi vil gerne gøre det, der er økonomisk sikkert for os. Vi havde sat 4-5 scenarier op og vi fik en afklaring; det rigtige lige nu er at fortsætte med økologisk mælkeproduktion. Jeg havde en forestilling om, at det måske var bedre at være planteavler, men økonomisk set ville det være ringere. Vi har ikke afskrevet muligheden for at skifte spor, men beslutningen skal modnes mere, siger Preben Madsen, der synes, udviklingstjekket har givet et godt overblik i en omskiftelig tid.

Foto: Syddansk Økologi

Økologisk mælkeproducent Preben Hornbæk Madsen sammen med kvægrådgiver Aase Holmgaard og planterådgiver Anne Mette Fruekilde (th).

Tag en tur i helikopteren

Kvægrådgiver Aase Holmgaard fra Syddansk Økologi er en af de fagkonsulenter, der var med til udviklingstjekket.

Hun og hendes kolleger har en model for udviklingstjek, som de har brugt siden 2012. Udviklingstjekket skal have et strategisk sigte, og som udgangspunkt deltager økonomikonsulenten altid. Ofte er det nuværende produktionsrådgiver, der deltager, men landmanden kan også ønske at få friske øjne på driften eller inspiration fra en specialist udefra.

- Et udviklingstjek er en mulighed for at komme op i helikopteren og se bedriften i et større og mere langsigtet perspektiv. Lige nu sker der mange forandringer, som den enkelte landmand ikke kan påvirke. Der er en CO2-afgift på vej, Arla vil have mindre økologisk mælk, der er nye krav til stalde i 2034 osv. Et udviklingstjek kan ikke ændre en mælkepris, men ud fra nudriften kan vi stille forskellige scenarier op, der kan inspirere til de valg, den enkelte må tage.

Gratis for økologer resten af året

Erfaringerne i Syddansk Økologi er, at udviklingstjek i øjeblikket typisk handler om, om man skal forblive økolog eller lægge om til konventionel drift, om markdriften kan optimeres i takt med udfasning af konventionel husdyrgødning, om udtagning kan betale sig, og om man skal være planteavler eller mælkeproducent.

Udviklingstjek er et gratis tilbud takket være støtte fra Fonden for økologisk landbrug, og du kan anmode om det på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs hjemmeside icoel.dk. Om ordningen fortsætter i 2025, vides ikke på nuværende tidspunkt.