Udgivet 16.12.2025

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Upcycling af økologiske restprodukter

Flerårigt projekt viser positive muligheder i at dyrke mikroalger på brunsaft fra produktionen af økologisk græsprotein. Mikroalgerne er velegnet som ingrediens i fødevareindustrien og har et højt proteinindhold.

Efter fire års tests og eksperimenter i EXTEND-projektet har firmaet NatuRem Bioscience vist, at det er muligt at producere mikroalger i industrielle fermentorer på et substrat, der er baseret på brunsaft, der er et restprodukt fra produktionen af græsprotein.

Det er bæredygtigt at upcycle restprodukter, og da tankbaseret dyrkning af mikroalger ikke kræver markarealer eller store vandmængder, sætter produktionen også kun et lille klima- og miljøaftryk.

Mikroalgerne har tilmed et højt proteinindhold på op til 70 % af tørstof, og aminosyreprofilen er god ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt. På den måde er mikroalgeprotein en interessant ingrediens, der vil kunne erstatte animalsk protein.

Upcycling af restprodukter testet

Projektet har testet to typer upcycling af rester fra græsproteinfremstilling. Dels enzymatisk nedbrydning af græsfiber-resten, dels direkte anvendelse af restvæsken brunsaft.

Forsøgene viste væksthæmning af mikroalger, der blev dyrket i hydrolysat fra græsfiber; men dyrkning i substrat med 30 % brunsaft afstemt med ekstra næringsstoffer viste en optimal vækst af mikroalger. De foreløbige resultater tyder på, at der kan produceres 8 kg tørrede mikroalger ud af et ton brunsaft.

Mikroalge velegnet til fødevarefremstilling

Der er i forsøgene anvendt stammer af mikroalgen Chlorella vulgaris med et nedsat klorofylindhold, og derfor kan algen dyrkes på næringsholdigt substrat i lukkede tanke. Manglen på klorofyl giver også algerne en lys gullig farve og en mild smag, hvorfor de er meget velegnede til fødevarefremstilling.

Fordi der bruges brunsaft som substrat, er det ikke nødvendigt at bruge enzymer til at nedbryde græsfibrene. Det er enklere og billigere og gør det muligt at undgå GMO-producerede enzymer, der ikke vil kunne godkendes til økologisk produktion.

Fremtidige undersøgelser af produktion af mikroalger

Det er fortsat nødvendigt at udvikle en praktisk logistik-kæde for en egentlig produktion af mikroalger, og det vil være bedst at inddampe eller på anden vis opkoncentrere brunsaften, inden den skal transporteres til fermenteringsanlægget, der producerer mikroalgerne.

Mikroalgerne produceret på brunsaft skal også testes ved fremstilling af forskellige typer fødevarer, regelkravene skal afklares, og det skal afgøres, om den samlede økonomi er attraktiv, før en sådan produktion kan blive en realitet.

Notat om dyrkningsforsøg med mikroalger

Læs mere de erfaringer, der er samlet i projektet EXTEND i at lave substrat fra græsfibre og brunsaft og de foreløbige dyrkningsforsøg med mikroalgerne i notatet Sidestrømme af substratfremstilling (PDF, 14 sider)

Måske er du også interesseret i