Udgivet 04.10.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økonomi i have-/parkkompost som gødning
Otte parametre afgør økonomien i gødskning med kompost, og simpelt værktøj giver indblik i, om kompost er relevant for dig.
Af Morten Winther Vestenaa, Linda Rosager Duve
Kompost som næringskilde er mere relevant for flere økologer end tidligere. Brancheanbefalingen på næringsstofområdet levner nu mindre plads til konventionel husdyrgødning i økologers gødningsplaner. Derfor kan det være aktuelt at kigge på alternative kilder til næringsstoffer. I den sammenhæng er kompost lavet på have-/parkaffald en relevant gødning. Der er meget af den, den indeholder næringsstoffer, og den er godkendt som gødning til økologisk jordbrug.
Bliv klogere på kompost i 'Kompost til økologisk planteavl'
Tilgængelig over hele landet
Kompost som gødningskilde kan måske betale sig, hvis du har begrænset adgang til kvælstof. Den største fordel ved komposteret have-/parkaffald er, at det typisk er tilgængeligt over hele landet. Du kan se konkrete forhandlere på Øko Gødningsbørs.
Dog kan udgifterne i forhold til anskaffelse, transport og håndtering af komposten være en hindring. Derfor har vi regnet på både udgifterne og den næringsstofværdi, som du kan opnå ved at bruge kompost.
Nyt regneværktøj sætter pris på kompost
Beregningerne er baseret på standard transportpriser, på at have-/parkaffaldet er knust og sorteret til finstof, og på at det fås uden beregning.
Beregningerne medtager:
- pris på have-/parkaffald
- pris for transport
- tid til oplægning
- tid til at vende komposten
- tid til at sprede det ud
- maskinomkostninger
- næringsstofværdi
- værdi af alternative K og P-kilder.
Prisen for kvælstof i have-/parkkomposten ender på 16 kr. pr. kg total-N og 107 kr. pr. kg udnyttet N. Økonomien bliver bedre, hvis du samtidig har behov for at indkøbe kalium, som f.eks. Vinasse, da behovet mindskes betydeligt, når du gøder med kompost. Hvis prisen for indkøbt vinasse trækkes fra prisen for kvælstof, er priserne 5 kr. pr. kg total-N og 95 kr. pr. kg udnyttet N. Det kan derfor primært betale sig at bruge have-/parkkompost som gødningskilde, hvis du har begrænset adgang til kvælstof samt behov for at gødske med kalium.
Regn selv på økonomien
Prisen pr. kg. N er dog afhængig af, hvilke substrater du bruger i komposten og flere andre faktorer, som kan variere fra bedrift til bedrift. F.eks. har den mængde kompost, du laver, relativt stor betydning for prisen på de næringsstoffer, som du får ud af komposten. Det kan derfor være en god ide selv at regne efter med de priser, mængder og typer af substrater, som du har tilgængelig på din bedrift.
Kvælstofeffekten kommer ikke det første år
Have-/parkaffald har et højt indhold af både fosfor og kvælstof. Størstedelen af kvælstoffet er dog bundet i organiske forbindelser og dermed ikke tilgængeligt for afgrøderne. Samtidig er der meget kulstof i kompost, som kan betyde netto immobilisering af kvælstof. Dog vil komposten få et lavere indhold af kulstof i forhold til kvælstof efterhånden som komposten modner. Derfor får du ikke en kvælstof-effekt ud af kompost samme år, som du bringer det ud. Ved brug af kompost vil der særligt det første år være behov for yderligere tilførsel af en kvælstofrig gødning til afgrøderne. Alternativt udbringes kompost som kaliumgødning på kløvergræsmarker, der kvitterer mindre for kvælstof.
En fosforrig gødning
Husdyrgødning er den oplagte gødningsform i de områder af landet, hvor der er stort husdyrhold, men husdyrgødning indeholder ligesom have-/parkaffald meget fosfor. Derfor er det ofte ikke muligt at kombinere husdyrgødning med store mængder have-/parkaffald uden at ramme fosforloftet.
Kompost skal kombineres med efterafgrøder
En gødningsstrategi, som i højere grad hviler på kompost, kræver fokus på efterafgrøder, da mineraliseringen af kvælstof fra kompost ikke er begrænset til hovedafgrødens vækstsæson. Derfor vil der ved tilførsel af store mængder kompost være risiko for udvaskning af store mængder kvælstof i varme og regnfulde efterår. Her kan efterafgrøder sørge for at holde kvælstoffet i dyrkningssystemet.
Saner for ukrudtsfrø med yderligere kompostering
Have-/parkaffald skal komposteres yderligere, når du får det hjem på din bedrift. Det skyldes, at det er affald fra haver og parker, som kan være fyldt med ukrudtsfrø, og de skal saneres væk, inden komposten spredes ud på marken. Kompostering er den oplagte metode til at sanere haveparkaffaldet, da mikroorganismer og temperaturen i komposten nedbryder ukrudtsfrøene, så de ikke er spiredygtige længere. Samtidig kan du sænke C/N-forholdet ved komposteringen, så immobiliseringen af kvælstof bliver mindre, og tilgængeligheden af kvælstof bliver lidt højere, når du bringer komposten ud.
Artiklen er bragt i MARK nr. 10 2023
Ansvar ved brug af værktøjet
Innovationscenter for Økologisk Landbrug påtager sig intet ansvar for tab, herunder driftstab, avancetab eller anden form for direkte eller indirekte tab ved anvendelse af dette værktøj eller tilknyttede informationer og applikationer.
Måske er du også interesseret i

10.12.2024
Komposteringsanlæg kan skabe økonomisk værdi med en række produkter
Økonomiberegninger viser, at komposteringsanlæg skal kunne sælge varme, gødning, og måske også spagnumerstatning og CO2 for at være en god forretning.
Næringsstoffer
Kompost
Emission

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

19.02.2025
Dokumentering af afgasset gødning til økologiske bedrifter
Som økologisk landmand skal du sikre dig, at du kun modtager afgasset gødning med øko-godkendte biomasser
Næringsstoffer
Biogas gødning
Husdyrgødning

19.02.2025
Glycerin til biogasanlæg, der leveret afgasset biomasse til økologer
Biogasanlæg skal dokumentere, at glycering og andre gmo-risikoprodukter er gmo-fri.
Næringsstoffer
Biogas gødning

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

16.01.2025
Fosfor: Sådan kan man tildele det i økologisk planteavl
Fosforreserven i jorden er enorm, ofte flere tusind kg/ha. Reserven siger dog ikke noget om plantetilgængeligheden, og derfor bør du holde øje med fosfortallet og tildele fosforgødning efter behov.
Næringsstoffer
Recirkulering

20.02.2025
Regler for gødning ved omlægning til økologi
Når en bedrift begynder omlægning til økologi, kommer der flere forskellige regelsæt for gødskning oveni – eller i stedet for de generelle regler, der gælder for alle bedrifter.
Kontrol og certificering
Planteavl
Omlægning til økologi
Næringsstoffer
Produktionsregler

27.01.2025
Økologer kan få et gratis udviklingstjek
Økologiske landmænd har oplevet et vigende marked for deres produkter, men tager man de lange briller på, vurderer eksperter, at økologien kommer tilbage på vækstsporet igen. Et udviklingstjek med professionel sparring kan være en god ide i den mellemliggende periode.
Driftsøkonomi

07.01.2025
Myte: I løbet af få årtier løber vi tør for fosfor
Vi har fosfor til mange år i reserverne.
Næringsstoffer
Plantenæringsstoffer

17.12.2024
Økologisk handelsgødning kan mindske udbyttegab
Der er handelsgødninger på markedet, der giver økologiske planteavlere mulighed for placeret og delt gødskning.
Næringsstoffer

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer

14.01.2025
Økonomiske overvejelser ved etablering af skovlandbrug
Skovlandbrug har positive effekter på klima, miljø, natur, jord og dyrevelfærd. Samtidig kan det give en økonomisk gevinst og styrke bedriftens økonomi.
Driftsøkonomi
Klimatilpasning
Biodiversitet
Grise
Kvæg
Æglæggere