Udgivet 04.05.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Manganmangel - en skjult dræber i økologisk korn
Byg og havre er mest følsomme over for manganmangel og skal have særlig opmærksomhed i de tidlige vækststadier. Manganmangel kan koste udbytte.
Af Sidsel Birkelund Schmidt
Arealer med tilbagevendende problemer med manganmangel
Manganmangel er et udbredt problem især på jorde, der hviler på gammel hævet havbund, samt de mere porøse og sandede jorde i Midt-, Vest- og Sønderjylland. Manganmangel ses i stigende grad i økologisk planteproduktion. En medvirkende årsag kan være tildeling af husdyrgødning rig på fosfat og letopløselige karbonatforbindelser, der hæmmer planternes optagelse af mangan.
Et højt reaktionstal, et højt indhold af organisk materiale, der binder mangan, samt løs og luftig jord, hvor plantetilgængeligt Mn oxideres til brunsten og andre for planten utilgængelige forbindelser, er alle faktorer der kan føre til manganmangel.

I marken optræder manganmange/ typisk i pletter, deraf navnet lyspletsyge. Jordvæskens indhold af plantetilgængeligt Mn2+ er sensitiv overfor jordens redoxforhold. Planter tæt på traktorsporene udviser ikke symptomer, da jorden her er pakket hårdere sammen, hvilket mindsker iltindholdet og reducerer manganoxid til plantetilgængeligt Mn2+. På samme måde kan tromling bidrage til forebyggelse af manganmangel i kornets tidlige udviklingsstadier.
Manganmangel koster udbytte
En skjult dræber kaldes manganmangel nogle gange, da den først kan ses med det blotte øje, når manglen er kraftig og allerede har kostet udbytte. De synlige symptomer på manganmangel er bleggrønne blade med gulfarvning mellem bladnerverne.
Mangelsymptomerne viser sig først på de nyeste blade, da mangan ikke kan bevæge sig fra ældre til nye blade, hvor behovet er. Senere, når manglen bliver mere udtalt, vil man også kunne se brune rækkestillede pletter på bladene, nekroser, der er dødt plantevæv. Bladene bliver nu mere slappe og hængende. Kornet står tyndere pga. dårlig vækst og mindre biomasseproduktion, hvilket efterlader det med en nedsat konkurrenceevne over for ukrudt. Det kræver så igen ekstra fokus på striglingen.

Manganmangel i havre. Lyse striber og store nekrotiske plamager mellem bladnerverne

Manganmangel i vårbyg. Svær manganmangel med tydelige lyse striber / klorose mellem bladnerverne på yngre blade, og rækkestillede nekrotiske brune pletter på de ældre blade.
Jordpakning mod manganmangel
Tromling reducerer jordens porevolumen og luftskifte, hvilket mindsker risikoen for manganmangel i de nyspirede kornplanter. Effekten aftager normalt, hvis pakningen først foretages efter, at kornet er spiret frem. Vær desuden opmærksom på, at tromling af meget tør jord kun pakker de øverste centimeter, og overkørslen vil have en ringere effekt. Sen tromling øger risikoen for afgrødeskader. Tromling af vårsæden er altså ikke ensbetydende med ingen manganmangel, men den kan bidrage til at forebygge manganmangel på udsatte arealer og på jordtyper, hvor tromling giver mening.
Test byg og havre en gang om ugen
En mangantester er den nemmeste og hurtigste måde at påvise manganmangel på. Målingen er så sensitiv, at manganmangel kan konstateres længe før, du kan se symptomer med det blotte øje. Ved hjælp af fluorescensmålinger giver mangantesteren et mål for plantens fotosynteseeffektivitet, som har direkte sammenhæng med plantens manganstatus. Målingen er simpel, og svaret får du med det samme.
Har du erfaringsmæssigt problemer med manganmangel i din nysåede vårsæd, er det en god ide at tage et par af de nyeste fuldtudviklede blade med forbi planterådgiveren - gerne en gang om ugen, når væksten er i fuld fart under bladudviklings- og buskningsstadiet, og hvor rodmængden stadig er begrænset, og planten derfor ikke kan afsøge så stor en del af jorden for mangan.
Særligt udsat for manganmangel er:
- Marker, hvor der tidligere har været konstateret manganmangel
- Jord med højt reaktionstal
- JB 1-4, samt jorde med et højt indhold af organisk materiale
- Marker der hvert år tilføres husdyrgødning
- Vinterkorn, der på nuværende tidspunkt står kraftigt
- Afgrøder med begyndende visuelle mangelsymptomer
Bladgødskning med mangan - husk økologireglerne
Ifølge Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion skal du dokumentere behovet for at gødske med uorganisk mangan. For mangansulfat gælder, at en erklæring på konstateret manganmangel evt. vedlagt resultat af fluorescensmåling eller planteanalyse skal foreligge og opbevares på bedriften.
Der må maksimalt anvendes 1600 g mangan pr. ha, hvilket svarer til f.eks. fem kg mangansulfat 32 pct. Der findes som udgangspunkt ikke nogen sprede-/klæbemidler til økologisk brug, som kan tilsættes gødningsmidler.
Sådan opnår du størst effekt af mangansprøjtning
- Fordel den tilladte dosis på to til tre sprøjtninger. Det svarer til 2 x 2.5 kg/ha eller 3 x 1.65 kg/ha. Øget dosis giver ikke bedre effekt
- Sprøjt ved konstateret manganmangel og hold derefter 5-10 dage mellem sprøjtningerne, således at planten når at udvikle et nyt blad, der har brug for og kan optage den mangan, der tilføres
- Sprøjt under forhold med høj luftfugtighed, der øger optagelsen af mangan i bladene.
Undgå svidning
Mangansulfat kan give svidningsskader. Du undgår det bedst ved at køre først eller sidst på dagen, hvor lysintensiteten er lavest. Undgå at tilføre mangansulfat ved udsigt til nattefrost.

Måske er du også interesseret i

07.01.2025
Myte: I løbet af få årtier løber vi tør for fosfor
Vi har fosfor til mange år i reserverne.
Næringsstoffer
Plantenæringsstoffer

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

19.02.2025
Dokumentering af afgasset gødning til økologiske bedrifter
Som økologisk landmand skal du sikre dig, at du kun modtager afgasset gødning med øko-godkendte biomasser
Næringsstoffer
Biogas gødning
Husdyrgødning

19.02.2025
Glycerin til biogasanlæg, der leveret afgasset biomasse til økologer
Biogasanlæg skal dokumentere, at glycering og andre gmo-risikoprodukter er gmo-fri.
Næringsstoffer
Biogas gødning

29.01.2025
Struvit – regler for gødskning i økologisk jordbrug
Struvit må anvendes i økologisk produktion, når det opfylder de betingelser og den dokumentation, som er beskrevet i bilag 2.1 i vejledning om økologisk jordbrugsproduktion.
Næringsstoffer
Recirkulering
Produktionsregler

16.01.2025
Fosfor: Sådan kan man tildele det i økologisk planteavl
Fosforreserven i jorden er enorm, ofte flere tusind kg/ha. Reserven siger dog ikke noget om plantetilgængeligheden, og derfor bør du holde øje med fosfortallet og tildele fosforgødning efter behov.
Næringsstoffer
Recirkulering

20.02.2025
Regler for gødning ved omlægning til økologi
Når en bedrift begynder omlægning til økologi, kommer der flere forskellige regelsæt for gødskning oveni – eller i stedet for de generelle regler, der gælder for alle bedrifter.
Kontrol og certificering
Planteavl
Omlægning til økologi
Næringsstoffer
Produktionsregler

17.12.2024
Økologisk handelsgødning kan mindske udbyttegab
Der er handelsgødninger på markedet, der giver økologiske planteavlere mulighed for placeret og delt gødskning.
Næringsstoffer

11.12.2024
Plantegødning kan gøre planteavl mere klimavenlig
Hjemmedyrket, økologisk gødning er fagligt og økonomisk en god løsning og samtidig mere klimavenlig end husdyrgødning. Det forudsætter dog et biogasanlæg som mellemled.
Plads til den plantebaserede dagsorden
Emission
Klimatilpasning
Biogas gødning
Næringsstoffer

10.12.2024
Komposteringsanlæg kan skabe økonomisk værdi med en række produkter
Økonomiberegninger viser, at komposteringsanlæg skal kunne sælge varme, gødning, og måske også spagnumerstatning og CO2 for at være en god forretning.
Næringsstoffer
Kompost
Emission

29.08.2024
Landbrugets andel af Danmarks udledning af drivhusgasser
Ved den seneste opgørelse står landbruget for 28 pct. af Danmarks udledning og 37 pct., når man medregner bidrag fra energiforbrug og -tab og opbygning af kulstof i jord.
Emission
Kulstoflagring
Jord- og jordbearbejdning
Efterafgrøder
Næringsstoffer

02.04.2025
Kompost er god kilde til P og K
Lavinput planteavlsbedrifter kan have gavn af at tilføre kompost af have-/parkaffald. Komposten kan supplere med fosfor (P) og kalium (K) i sædskifter, der primært forsynes med kvælstof fra bælgplanters N-fiksering.
Kompost
Plantenæringsstoffer