Regenerativt landbrug i en dansk kontekst, værdifuld validering og implementering
Introduktion
Formålet er at undersøge og demonstrere, hvordan regenerativt landbrug bidrager positivt til en bæredygtig landbrugsproduktion og reducerer presset på de planetære grænser. Dette sker ved at validere, effektvurdere, operationalisere og implementere helhedsorienteret praksistiltag, som har potentiale til at forbedre jordsundhed og mindske klima- og miljøpåvirkningen.
Det er afgørende at få kortlagt hvor, hvorledes og i hvilket omfang regenerative praksistiltag kan bidrage positivt til udviklingen af fremtidens danske landbrug, og dette projekt har som mål at tjene som det vigtige, næste skridt på vejen dertil. Grundlaget for projektets aktiviteter tager udgangspunkt i samskabelse mellem landmænd, rådgivere, forskere og afsætningsvirksomheder.
Projektet er inddelt i 5 arbejdspakker (AP):
I AP1 er opgaven at flytte landbruget i en bæredygtig retning ved at facilitere en dialog med danske fødevare- og foodservicevirksomheder, samt skabe forståelse og øge vi-densniveauet for regenerative værktøjer og metoder i produktion og disses faktiske værdi.
I AP 2 undersøges potentialet i at integrere produktionen af husdyr med planteavlen. Målet er at få belyst, hvordan dyrene kan indgå som et aktiv i planteavlen uden at gå på kompromis med dyrenes trivsel.
I AP 3 maksimeres diversiteten i landbruget og skaber levende plantedække året rundt. Dette gøres ved at undersøge muligheder og bar-rierer ved at øge artsdiversiteten i græs,- efterafgrøde- og foderblandinger til enmavede husdyr og ved at undersøge strategier for regenerative sædskifter, der kan bidrage til kulstofopbygning samt arbejde med øko-nomiske, dyrknings- og miljømæssige effekter.
I AP4 mindskes forstyrrelsen af jorden ved at udvikle og demonstrere dyrkningstiltag, der minimerer jordbearbejdning og skadelig jordpakning, men fastholder tilfredsstillende udbytter.
I AP5 ressourceoptimeres der ved at undersøge recirkulering af uudnyttede reststrømme fra grønsagsproduktion som foder og gødning, samt potentialet for at forbedre næringsstofudnyttelsen i planteavlen ved brug af biostimulanter.
Effekten af implementering af regenerative principper og metoder er svært kvantificerbar, fordi det fordrer en helhedsorienteret tænkning af husdyr og planteproduktion, og synergieffekterne ved samtidig implementering af tiltag vanskeliggør beregningen. Dog forventer projektet med forsigtig implementering af regenerative metoder at kunne:
1) Øge arealet med reduceret jordbearbejdning med en medfølgende besparelse på 48 mio. kr. pr. år.
2) Reducere forbruget af kunstgødning med 10 %, hvilket medfører reduceret kvælstofudvaskning på 2.500 t. N pr. år. og reduceret drivhusgasemission fra marken på 3.400 CO2e pr. år.
Forventede resultater
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.
Projektresultater 2025
Tilgår