High Quality Grass-fed Organic Beef for Sustainable Eating behavior - GrOBEat

Introduktion

GrOBEats formål er at udvikle en bæredygtig strategi for den økologiske oksekødsproduktion til fremtidens forbruger, hvor kvalitet erstatter kvantitet, hvilket i følge de nyeste hypoteser i forbrugervidenskab bidrager til sundere spisevaner og øget tilfredsstillelse.

Projektet har følgende aktiviteter:

  1. Udvikling af en produktionsstrategi, der udnytter individuelt vækstpotentiale for at opnå produkter med høj kvalitet.
  2. Kvantificering af effekten på den græsbaserede fodringstrategi.
  3. Undersøge, hvordan højkvalitets-kød fra produktionsstartegien påvirker forbrugerens spiseadfærd ift. mæthedsfornemmelse og velbefindende.
  4. Formidling af resultater omkring kødets kvaliteter målrettet alle aktører i værdikæden for græsbaseret kalve- og oksekød fra ungdyr.
  5. Modellere effekterne af produktionstrategien på miljøindikatorer for alle dele af værdikæden.

Effekten af projektet GrOBEat er, at der findes en rentabel og bæredygtig løsning på udnyttelsen af de ressourcer, der i dag bliver tabt gennem de tyrekalve, der fødes i mælkeproduktionen.

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2023. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Projektresultater 2023

Artikler, foldere og faktaark

Græsfodring kan give rigere smag og mere mørt kød. Artikel bragt i Fødevarefokus - Food & drink. 

Økologiske kalves vækstpotentiale. Artikel bragt i Økologi - Inspiration til Jordbruget.

Folder til Food Service. Beskrivelse af GrOBEat konceptet.

Folder til landmænd. Beskrivelse af GrOBEat konceptet.

Inspiration til samarbejde mellem økologiske mælke og studeproducenter. Faktaark, 

Videoklip/podcast eller lignende

Bæredygtigt øko oksekød med fokus på spisekvalitet og kødkvalitet (GrOBEat). Hør Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitet fortælle om projektet GrOBEat, som viser et bæredygtigt koncept for økologiske oksekødsprodukter, hvor også kødkvalitet og spiseadfærd er i fokus. Video udgivet på Youtube.

Bæredygtig økologisk oksekødsproduktion med ammetantesystem. Hør Ole Jakobsens erfaringer med ammetante-system til sin produktion af stude og kvier. Video udgivet på Youtube.

Bæredygtigt øko oksekød med fokus på ammetantesystem og græsbaseret fodring (GrOBEat II). Hør Mogens Vestergaard fra Aarhus Universitet fortælle om projektet GrOBEat, hvor 48 tyrekalve er blevet til 3 forskellige slags bæredygtige oksekødsprodukter med fokus på ammetantesystem og græsbaseret fodring. Video udgivet på Youtube.

Fladhøjgård gør en forskel for økologiens kalve. Mange tyre- og krydsningskalve fra økologiske mælkebesætninger ender med at gå ud af økologien, men på Fladhøjgård opdrættes der økologiske stude og kvier med en bæredygtig profil. Hør hvordan ammetantesystemer og naturafgræsning er med til at gøre Fladhøjgårds produkt til noget særligt. Video udgivet på YouTube.

Præsentationer på workshop, møder og konferencer o.l.

GrOBEat II Netværksmøde 1:

GrOBEat II Netværksmøde 2:

GrOBEat II Netværksmøde 3:

GrOBEat II Netværksmøde 4:

Fremvisninger/demonstrationer/indlæg eller lignende

Åbent hus Fladhøjgaard. Fladhøjgaards erfaringer med opfedning af stude og kvier fra den økologiske mælkeproduktion