Smagen af danske økologiske bælgfrugter
Introduktion
Formålet er at løfte værdikæden, fra dyrkning til råvare, på et faktabaseret grundlag, så kendskab til værdien af danskdyrkede, velsmagende, økologiske bælgfrugter øges og anvendes af professionelle køkkener. Dyrkning af bælgfrugter i Danmark matcher de professionelle køkkeners ønske om en mere klimavenlig produktion, ligesom lokal dyrkning giver bedre dokumentation og dermed mulighed for at arbejde med andre kvalitetsparametre end ved importerede råvarer, hvor oprindelse, håndtering, sort og høsttidspunkt ofte er ukendt.
Danske bælgfrugter smager rigtig godt og anderledes, grundet de gode dyrkningsforhold. Smag er en helt afgørende parameter for forbrugere og dermed af ekstra stor betydning, når madvaner skal ændres. Det er projektets sigte, med sensorik som videnskabelig disciplin, at sammenligne bælgfrugternes sensoriske attributter i henhold til f.eks. sort, høsttidspunkt og oprindelsesland. Projektet vil give landmænd og køkkenprofesionelle den nødvendige viden og incitament til at producere råvarer og planterige måltider, der opfylder forbrugeres krav til smag og kvalitet.
Projektets specifikke mål er at identificere sensoriske egenskaber ved danske, økologiske bælgfrugter, samt at få klarlagt hvilke kvalitetsparametre, der er vigtigst for professionelle køkkener, når de bruger og serverer bælgfrugter.
Hovedformålet er at styrke produktionen af danske, økologiske bælgfrugter og dermed bidrage til bæredygtig udvikling af den plantebaserede sektor ved, at der produceres de bælgfrugter, der efterspørges, og af den ønskede kvalitet. Dette højner primærproducenters mulighed for at dyrke kvalitetsråvarer og skabe økonomisk- og miljømæssig værdi ved forbedring af kvaliteten i produktionen af bælgfrugter til planterige måltider.
Projektet har også som målsætning at udbrede kendskabet til kvalitetsforskelle, herunder smag, ved forskellig håndtering, sortsvalg mv. ved danske, økologiske bælgfrugter for køkkenprofessionelle. Herunder i særdeleshed de bælgfrugter, som er velegnet til dyrkning i Danmark, såsom ærter, linser og hestebønner.
Forventede resultater
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.
Projektresultater 2025
Tilgår