Udgivet 31.08.2023
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Lattergas fra efterafgrøder
Efterafgrøder kan både have positiv og negativ klimapåvirkning. Et notat og to videoer fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug beskriver processer og forudsætninger for lattergasudledning og markforsøg med nedmuldning af efterafgrøder.
Af Karen Munk Nielsen
Efterafgrøder er et godt og udbredt økologisk redskab til at opnå bedre resultater i produktionen og begrænse tab af kvælstof og andre næringsstoffer til miljøet. Det regnes også som et klimavirkemiddel, men i den forbindelse mangler vi især viden om, i hvilket omfang der dannes og udledes lattergas efter nedmuldning. Lattergas er en potent drivhusgas, så selv relativt små udledte mængder kan have en betydelig klimavirkning.
Et notat og to videoer fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug beskriver de væsentligste faktorer for dannelse og udledning af lattergas fra efterafgrøder og foreløbige resultater fra markforsøg, hvor der er målt lattergas efter nedmuldning.
Usikkerhed i klimaberegninger
Det er vanskeligt og dyrt at måle den faktiske udledning af lattergas fra en mark. Når man laver klimaberegninger, antager man i stedet, at 1 procent af det tilførte kvælstof udledes som lattergas. Der er stor usikkerhed om dette tal, en usikkerhed, som ikke bliver mindre af, at mængden af kvælstof i afgrøderester heller ikke måles, men bestemmes ud fra afgrødens udbytte. Denne fremgangsmåde kan vanskeligt overføres til efterafgrøder, og det er baggrunden for de undersøgelser, som Innovationscenter for Økologisk Landbrug gennemfører i projektet Klimaefterafgrøder – destruktion uden emission.
Umodne efterafgrøder udleder mest
Ifølge en metaundersøgelse fra Aarhus Universitet er der en sammenhæng mellem afgrøderesternes modenhed og udledningen af lattergas. Modenhed skal her forstås som indhold af let omsætteligt kulstof og C/N-forhold. Jo lavere C/N og indhold af træstof, jo mere umoden er afgrøderesten, og jo større er lattergasudledningen. Grønne efterafgrøder, kløvergræs og grøntsagsrester er eksempler på umodent plantemateriale.
Vejr og jord har betydning
Lattergas (N2O) dannes, når mikrober nedbryder organisk materiale i jorden. Under nedbrydningen bliver organisk kvælstof omdannet til mineralsk i en kæde af kemiske processer. Lattergas er et af mellemprodukterne. Risikoen for udledning er størst i iltfri lommer i jorden.
Temperaturen i jorden spiller også en rolle. Jo højere temperatur, jo større mikrobiel aktivitet og dermed risiko for dannelse af lattergas. Jordens evne til at afdræne vand har betydning, da en kompakt jord med dårlig jordstruktur øger risikoen for et iltfrit miljø.
Forsøg med nedmuldning af kløvergræs
Innovationscenter for Økologisk Landbrug gennemfører forsøg, der måler udledningen af lattergas fra nedmuldet kløvergræs på JB 3 og 5. Kløvergræsset er pløjet ned med og uden forudgående fræsning. Kontrollen er upløjet kløvergræs. Det er tydeligt at se af forsøgsresultaterne, at udledningen af lattergas er højere, når jorden bearbejdes. Forsøget viser ikke signifikant forskel i lattergasudledning mellem de forskellige metoder til nedmuldning, som blev testet.
Se video: Måling af lattergas fra nedmuldede efterafgrøder
Sænk risikoen for udledning
Den sikreste måde at mindske udledningen fra afgrøderester på er at fjerne dem. Det er dog ikke nødvendigvis en bæredygtig løsning, da man også fjerner næringsstoffer og kulstof, hvilket kan føre til lavere udbytter, lavere kulstoflagring og øget behov for input af anden gødning, som øger risikoen for lattergasudledning. Det man kan gøre, når man dyrker efterafgrøder, er at udnytte deres forfrugtsværdi maksimalt og undgå overgødskning. Det er tillige vigtigt at vedligeholde dræn og undgå jordpakning.
I den videnskabelige litteratur ses endvidere en tendens til, at overfladisk tilførsel af afgrøderester udleder mindre lattergas end afgrøderester, der er nedmuldet dybere end 15 cm i jorden.
Se video: Sådan kan du reducere lattergas fra markerne
Fakta om lattergas fra jord
Lattergas (N2O) kommer fra mikrobielle processer, når kvælstofholdige afgrøderester eller husdyrgødning omsættes i jorden. Temperatur og nedbør har stor betydning for dannelse og tab af lattergas.
- Under den mikrobielle nedbrydning i jorden omdannes organisk kvælstof til ammonium, NH3.
- Ammonium omsættes til nitrat, NO3-, ved nitrifikation – processen kræver ilt
- Nitrat kan omdannes til frit kvælstof, N2, ved denitrifikation – processen kræver iltfri / iltfattige forhold.
- Der dannes lattergas i begge processer, men den største mængde lattergas udledes ved denitrifikation.
Læs eller lyt til: udledning af lattergas fra efterafgrøder
Notat: Udledning af lattergas fra efterafgrøder (pdf 13 sider)
Måske er du også interesseret i
19.12.2025
Hvor stor en del af min gødning ender som lattergas?
Gødning er den største kilde til drivhusgasudledning i planteavlen, og det er væsentligt at vide, hvor stor en andel af din tildelte mængde kvælstof, som udledes som lattergas.
Læs mere om Hvor stor en del af min gødning ender som lattergas?
18.12.2025
Styrket grøn profil – dokumentér værdien af din indsats
Den grønne omstilling giver nye muligheder for landmænd, der arbejder målrettet med klima, natur og biodiversitet. Mange økologiske bedrifter har allerede et stærkt udgangspunkt, og nu kan indsatsen blive endnu mere synlig gennem ESG-dokumentation.
Læs mere om Styrket grøn profil – dokumentér værdien af din indsats
16.12.2025
Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
Kløver som mellemafgrøde kan være en effektiv løsning på ejendomme med begrænset adgang til husdyrgødning.
Læs mere om Mellemafgrøde af kløver øger udbyttet i vintersæd
16.12.2025
Klimagødning: Vælg gødning med høj udnyttelse og lav udledning af lattergas
Med høje udbytter og lav lattergasudledning kan man opnå lave totale udledninger på bedriften og pr. kg produceret korn.
Læs mere om Klimagødning: Vælg gødning med høj udnyttelse og lav udledning af lattergas
12.12.2025
Råd til kvotetræk? Overvej mere potente efterafgrøder
Både værdi og belastning af efterafgrøder i markplanen kan optimeres alt efter sædskifte og gødningsniveau.
Læs mere om Råd til kvotetræk? Overvej mere potente efterafgrøder
17.11.2025
Der er brugbare alternativer til spagnum som vækstmedie
Udvinding af spagnum har en betydelig klimapåvirkning. Derfor er en udfasning af spagnum et vigtigt skridt mod en mere bæredygtig økologisk gartneriproduktion.
Læs mere om Der er brugbare alternativer til spagnum som vækstmedie
28.11.2025
Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til ekstensivering
Hæv vandstanden på organojorde og etabler bræmmer langs vandløb og åer er nogle af de muligheder, som du har for at sænke klimaeffekten fra din bedrift.
Læs mere om Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til ekstensivering
28.11.2025
Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til gødskning
Klimaoptimeret gødskning ved f.eks. nedfældning eller anvendelse af plantebaseret gødning eller brug af biokul er nogle af de muligheder, du har for at sænke klimaeffekten fra din bedrift.
Læs mere om Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til gødskning
28.11.2025
Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til maskinarbejde
Reduceret dieselforbrug og pløjefri dyrkning er nogle af de muligheder, du har for at sænke klimaeffekten fra din bedrift.
Læs mere om Klimavirkemidler i økologisk planteavl relateret til maskinarbejde
05.11.2025
Klimavirkemidler i økologisk kvæghold
Hyppig gylleudslusning og optimeret grovfoderproduktion er nogle af de muligheder, som du har for at sænke klimaeffekten fra din bedrift.
Læs mere om Klimavirkemidler i økologisk kvæghold
05.11.2025
Klimavirkemidler i økologisk griseproduktion
Optimeret fodring og bedre gødningshåndtering er nogle af de muligheder, du har for at sænke klimaeffekten fra din økologiske bedrift.
Læs mere om Klimavirkemidler i økologisk griseproduktion
05.11.2025
Klimavirkemidler i økologisk fjerkræ- og ægproduktion
Bedre gødningshåndtering, varmeveksler og fokus på at undgå proteinoverskud er nogle af de muligheder, som du har for at sænke klimaeffekten fra din økologiske æg- og fjerkræproduktion.
Læs mere om Klimavirkemidler i økologisk fjerkræ- og ægproduktion