Udgivet 04.07.2025

Læsetid: ca. {0} minut[ter]

Økonomi i økologi

Godt købmandskab, dygtigt analysearbejde, tillid fra kreditgiver – og en portion held og god timing – giver god økonomi i økologi ifølge Lene Fløe og Torben Bækdal Galsgaard, Holmager Økologi ApS.

God økonomi i økologisk landbrugsdrift kan afhænge af mange faktorer, og som økologisk landmand er det nødvendigt at tage sig godt af ikke blot produktionen men også driftsøkonomien.

Vigtige egenskaber som økologisk landmand er at kunne agere i det marked, landbruget er en del af, og analysere de muligheder, der byder sig grundigt, inden der træffes langsigtede beslutninger, mener Lene Fløe og Torben Bækdal Galsgaard fra Holmager Økologi ApS.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug har været på besøg på bedriften for at spørge de to garvede økologer, hvilke faktorer, de mener, er de vigtigste for at skabe de bedste forudsætninger for at sikre god økonomi i økologisk landbrugsproduktion.

Investeringer skal kunne betale sig

- Vi har altid regnet på de muligheder, der har budt sig, og har efter bedste evne sat tal på, hvilken betydning, de vil have for regnskabet fremover. Investerer vi i at forbedre stalden, skal den investering betales af en merindtægt eller besparelse, siger Torben Bækdal Galsgaard.

- Vi skribler alle tal på bagsiden af en gammel konvolut, og når vi har de grove beregninger til budget, kan vi meget bedre disponere klogt. 

Holmager Økologi ApS har 800 årskøer og driver 1.600 ha med grovfoder og salgsafgrøder som maltbyg, glutenfri havre, grynhavre og hvis prisen er god også hestebønne, fremavl og frøgræs. Det er en bevidst strategi at dyrke stabile, gode højværdiafgrøder og ikke eksperimentere med afgrøder, som er forbundet med større risici.

Kun ét år med røde tal

Lene Fløe og Torben Bækdal Galsgaard købte Holmager i 2007 og betalte en høj markedspris for bedriften lige før finanskrisen, men klarede sig igennem med kun ét opstartsår med røde tal.

Soliditeten har været i fokus alle år for ikke at være i risiko og falde igennem ved kreditvurderinger. Ved månedlige opfølgninger har parret alle år holdt øje med bundlinjen, så der har været penge nok til at betale afdrag og aflønne alle inkl. ejerne selv. Derudover er indregnet en vis buffer, da der – som parret udtaler – jo altid er noget, der kan gå galt.

Godt købmandskab og trykafprøvning af muligheder

Godt købmandskab har været afgørende for parret, som aktivt har taget stilling til de muligheder, der har budt sig, eksempelvis afsætningskanaler for bedriftens produkter eller nye samarbejdsmuligheder. Det har givet likviditet, som har muliggjort højere grad af selvbestemmelse og et frirum til at træffe bedre beslutninger.

Der har ikke nødvendigvis været en helt fast plan fra start, men en villighed til at tage stilling til og trykafprøve de muligheder, der opstod ved tilfældigheder og en evne til at udnytte mulighederne bedst på det givne tidspunkt.

Altid et øje på driftsregnskab og bundlinje

Derudover har vedvarende indsigt i driftsregnskab og -budget på alle poster og klare, strategiske overvejelser givet ro i maven og ikke mindst medført den opbakning fra kreditgiver, som var nødvendig ved udvidelser og investeringer i f.eks. staldanlæg.

Bedriften har tidligere drevet maskinstation, men den del er nu reduceret. Efterhånden som besætningen af køer voksede, skulle der produceres mere grovfoder, og alt maskinarbejde udføres i dag med bedriftens egne maskiner. Det har krævet investeringer i en større maskinpark, men der er regnet på hver eneste maskine, og indkøbet af den er begrundet af det overskud, den på sigt forventes at indbringe.  

Værdien af gode medarbejdere

20 ansatte er tilknyttet Holmager Økologi ApS, og flere af dem har været på bedriften i +10 år. 

- Det har stor værdi for os at have gode kollegaer, som vi arbejder sammen med hver dag. Vi har tidligere oplevet, at vi ikke har haft lyst til at skille os af med dygtige praktikanter, som egentlig bare skulle være her en tidsbegrænset periode. Hyppige udskiftninger er dyre, og viden går tabt, siger Lene Fløe.

I løbet af året arrangeres sociale arrangementer for at støtte et godt sammenhold, og det giver gevinst på den lange bane.

Frihed giver overskud

- Det betyder meget, at vores ansatte er inde i alle rutiner, at vi har en historie sammen og har det godt sammen kollegialt. Det giver også et frirum, så der er overskud til, at vi kan tage os af ledelse og strategiske beslutninger – og at vi kan prioritere at holde fri, så vi får mere energi til arbejdet, siger Lene Fløe.

Parret nævner vigtigheden af, at de som ledere af bedriften har det mentale overskud til i det daglige at bestride flere discipliner, holde overblikket og træffe de rette beslutninger.

Faglig viden og sparring giver afkast

Det er også prioriteret af Lene Fløe og Torben Bækdal Galsgaard at søge ny viden udefra og sparre med kollegaer i erfagrupper, foderkonsulent, planteavlskonsulent, økonomikonsulent, rådgivende dyrlæge mfl., ligesom parret er engagerede i flere faglige fora for at søge relevant viden fra forskning og praksis og påvirke udviklingen fremadrettet. 

- Vi har da et mål om, at vi skal flytte os og gøre det bedre end sidst – og så er vi fagligt interesserede, og det motiverer os at blive ved med at udvikle bedriften. Vi investerer da også ind imellem i nye tiltag for sjov i dag, men kun, når der er råd til det. Det er stadig lysten, der driver værket, og vi får mange faglige input ind, som vi kan få lyst til at afprøve selv, siger Lene Fløe.

Hos Holmager Økologi ApS går kalvene ved ammetanter i godt 3 måneder, og ud over at det for parret er af dyrevelfærdsmæssige årsager, så giver det arbejdsglæde.  

Økonomi i økologi

De økonomiske beslutninger, der træffes i den økologiske primærproduktion, bliver sat under lup af Innovationscenter for Økologisk Landbrug i år mhp. at finde frem til de vigtigste økonomiske opmærksomhedspunkter og anbefalinger, som kan sikre robust, økonomisk udvikling i økologisk landbrug fremadrettet.

Som en del af Innovationscenter for Økologisk Landbrugs projekt Økonomi i økologi undersøger vi, om der er nogle fællestræk, der gør sig gældende for de landmænd, der ofte optræder i statistikkerne som økonomisk succesfulde. Det kan f.eks. være geografi, alder, uddannelsesniveau, risikovillighed eller etableringsår.

Målet er at inspirere og styrke rentabilitet og innovation inden for den økologiske primærproduktion. Samtidig er der håb om, at arbejdet giver indsigt i styrker og svagheder inden for forskellige produktionsgrene og giver den enkelte bedrift mulighed for at benchmarke sig mod andre bedrifter inden for samme felt og produktionsform for at kunne træffe de bedste økonomiske beslutninger for den økologiske produktion for fremtiden.

Måske er du også interesseret i