Udgivet 16.07.2025
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Økologiske forsyningsvirksomheder skal certificeres
Virksomheden skal være certificeret, inden den påbegynder aktiviteterne.
Af Birgit Ingvorsen
Virksomheder som producerer, tilbereder, emballerer, mærker, oplagrer eller importerer/eksporterer produkter, som skal markedsføres som økologiske, skal certificeres til økologisk produktion af Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV). Det samme gælder, hvis virksomheden producerer, tilbereder, emballerer, mærker, oplagrer eller importerer foderstoffer, der skal markedsføres med henvisning til økologi.
Forsyningsvirksomheder med følgende aktiviteter skal certificeres af styrelsen:
- Producerer, tilbereder, emballerer, markedsfører eller opbevarer levende eller uforarbejdede vegetabilske landbrugsprodukter. Produktion af gødning og jordforbedringsmidler m.m.
- Producerer, tilbereder, emballerer, markedsfører eller opbevarer foder, foderblandinger og fodermidler, undtaget foder, foderblandinger og fodermidler beregnet til hunde, katte og andre selskabsdyr.
- Producerer, tilbereder, emballerer, markedsfører eller opbevarer gødningsstoffer, jordforbedringsmidler og næringsstoffer.
- Producerer, tilbereder, emballerer, markedsfører eller opbevarer planteformeringsmateriale (herunder frø, udsæd, frøformerede planter og vegetativt formerede planter)
- Importerer eller eksporterer produkter fra et tredjeland med henblik på markedsføring under henvisning til den økologiske produktionsmetode.
- Har fået udlagt en aktivitet (f.eks. opbevaring, rensning, tørring eller toastning) fra en certificeret virksomhed eller jordbrugsbedrift. Der foreligger ikke en erklæring om, at ansvaret for den økologisk produktion forbliver hos den virksomhed/jordbrugsbedrift der udlægger aktiviteten (lønproduktion).
- Sælger økologiske produkter, som ikke sker til den endelige forbruger eller bruger (mellemhandler).
- Transporterer økologiske produkter eller omlægningsprodukter direkte fra leverandør til modtager, hvor der samtidig sker en opbevaring i mere end 24 timer.
Virksomheden skal være certificeret, inden den påbegynder aktiviteterne. Udover reglerne for økologisk produktion skal man også overholde øvrige lovkrav om registrering i SGAV og/eller Fødevarestyrelsen. Forsyningsvirksomheder eller bedrifter, der udfører aktiviteter omfattet af den generelle fødevare- og foderlovgivning, er også underlagt Fødevarestyrelsens kontrol.
Vejledning er opdateret
En opdateret vejledning for økologiske forsyningsvirksomheder 2025 samt skemaer og blanketter til forsyningsvirksomheder findes på styrelsens hjemmeside: Bliv certificeret som økologisk forsyningsvirksomhed - (lbst.dk)
Vejledningen er blandt andet opdateret med nye regler om:
- Præcisering af indberetningen, hvis bedriften er registreret både som bedrift og forsyningsvirksomhed
- Relevante bilag ved certificeringsprocessen er uddybet og præciseret
Virksomheders indberetning til styrelsen
For at kunne opretholde økologicertificeringen skal alle certificerede virksomheder hvert år opdatere deres oplysninger til Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV). Sker der ændringer i virksomheden i løbet af året, skal SGAV også have besked.
Blanket til ansøgning om certificering, ændringer, årlig indberetning og ophør på økologisk produktions/foderstofvirksomhed m.m. findes på virk.dk:
Årlig indberetning nødvendig for certifikat
Den årlige indberetning får man besked om pr. mail. I mailen er der et link til den blanket, som man skal udfylde. Her får man tilsendt de oplysninger, Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV) har registreret på virksomheden.
Oplysningerne opdateres og blanketten indsendes via virk.dk med underskrift senest på indberetningsfristen for fællesskema m.v. i april. Man skal også underskrive og indsende skemaet, selvom der ikke er ændringer. Senest 31. maj modtager virksomheden et nyt certifikat som bevis på, at den er økologicertificeret det kommende år. Hvis man ikke indberetter skemaet rettidigt, så får man ikke fornyet økologicertificeringen, og virksomheden er dermed ikke længere berettiget til at sælge varer som økologiske.
Løbende indberetning ved ændringer i virksomheden
Den løbende indberetning skal ske, når der sker væsentlige ændringer i virksomheden. Væsentlige ændringer kan være fusioner, navneændringer på virksomheden og/eller kontaktpersonen og ændringer i produktionen, lager, ophør og leje/udlejning af bygninger mv. Ændringerne indberettes via blanketten, som findes på www.virk.dk.
Måske er du også interesseret i

06.05.2025
Økologicertifikat 2025: Tjek oplysningerne
Økologicertifikat 2025 udsendes efter den årlig indberetning og igen efter ændringer. Alle økologiske bedrifter skal indberette oplysninger i økologiskema senest 28. april, hvorefter det årlige økologicertifikat udstedes.
Tilskud
Kontrol
Kontrol og certificering

20.02.2025
Regler for økologisk planteavl
Artiklen giver i kort form overblik over de vigtigste regler inden for økologisk planteavl.
Planteavl
Kontrol og certificering

20.02.2025
Regler for gødning ved omlægning til økologi
Når en bedrift begynder omlægning til økologi, kommer der flere forskellige regelsæt for gødskning oveni – eller i stedet for de generelle regler, der gælder for alle bedrifter.
Kontrol og certificering
Planteavl
Omlægning til økologi
Næringsstoffer
Produktionsregler

18.12.2023
Mikroalger dyrket på økologiske restprodukter kan blive nye fødevareingredienser
Mikroalger er fantastiske til at producere højværdiprotein og olier på en klima- og ressourceeffektiv måde.
Græsprotein
Produktionsregler
Kontrol og certificering

02.01.2024
Biokul godkendt som gødning, der kan udbringes hele året på landbrugsjord
Biokul anses nu som et gødningsprodukt og ikke som affald, og økologiske landmænd må udbringe biokul hele året uden nedfældning. Biokul langtidslagrer kulstof og har derfor et stort potentiale for at reducere landbrugets klimaaftryk.
Kulstoflagring
Produktionsregler
Kontrol og certificering
Planteavl
Klimavirkemidler