Methane emission from grazing dairy cows (MetGraz)
Introduktion
For at opnå et korrekt metanregnskab for afgræsning i eksisterende klimamodeller og opgørelser, er projektmålet i MetGraz at kvantificere enterisk metanproduktion på ko-niveau (g/d, g/kg tørstofoptag og g/kg mælk ydelse). Samtidig undersøges de underliggende mekanismer for det potentielle metanreduktion ved afgræsning i modsætning til fodring af en ensilage-baseret ration på stald, hvorved klimaaftrykket fra økologisk mælkeproduktion skal revideres. Det forventede resultat af MetGraz er, at køer på græs har en lavere metanudledning end køer fodret en ensilage-baseret ration i stalden. De nødvendige data til at understøtte det forventede resultat, vil blive indsamlet i den videnskabelige del af projektet. Derfor, er det videnskabelige formål, via et standardiseret forsøg, at måle enterisk metanemission fra malkekøer, der græsser. Desuden vil projektet indsamle data på metanemission fra malkekøer i etablerede økologiske landbrug. De genererede data vil blive brugt som input i eksisterende klimamodeller til at optimere beregninger af klimaaftrykket fra økologisk mælkeproduktion. Projektets største effekter er for både den videnskabelige del og det overordnede projekt 1) indenfor grøn bæredygtighed: De optimerede estimater for enterisk metanemission fra græssende malkekøer vil resultere i et forbedret estimering af klimaaftrykket fra økologisk mælkeproduktion, og dermed vise den forventede klimafordel ved afgræsning; og 2) indenfor økonomisk bæredygtighed: Økologiske landmænd kan opnå en lavere klimaafgift, hvis metanudledningen påvises at være lavere under afgræsning end ved fodring på stald. Disse resultater og virkninger af MetGraz vil blive formidlet til relevante aktører. Samlet set har MetGraz potentialet til at øge troværdigheden af økologisk mælkeproduktion fra et forbruger- og et samfundsperspektiv.
Forventede resultater
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.
Projektresultater 2024
Artikler, opslag og lignende
Artikel til Landbrugsavisen. Ud på græs - ikke ud af landet.
Artikel på icoel.dk. Klimaeffekt af køer på græs.
Dansk forskning undersøger udledning af metan fra køer på græs. Artikel på icoel.dk om projektets formål.
Ud på græs - ikke ud af landet. Artikel til Landbrugsavisen.
I Randers skal vi forske i køers bøvser: Bliver målt i automater på marken. Artikel i Randers Amtsavis, september 2024.
Ny dansk forskning undersøger udledning af metan fra køer på græs. Omtale i nyhedsbrevet Fagligt nyt fra Landbrug & Fødevarer, Sektor for Økologi.
SoMe opslag, video og lignende
LinkedIn-opslag med link til artikel på dr.dk
Facebook-opslag - Udleder køer på græs mindre metan?. Facebookopslag på Facebooksiden for Innovationscenter for Økologisk Landbrug
Facebook-opslag - Metanmåling hos øko-køer på græs. Facebookopslag på Facebooksiden for Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
Video - Udleder køer på græs mindre metan?. Video på Innovationscenter for Økologisk Landbrug's Youtube kanal.
Udleder græssende køer mindre metan? LinkedIn-opslag fra demo event, september 2024
Facebook: Reduktion af metan fra økologisk kvæg. Facebook-opslag for temadag 4. december 2024.
LinkedIn: Reduktion af metan fra økologisk kvæg. LinkedIn-opslag for temadag 4. december 2024.
Præsentationer på workshops, konferencer og lignende
Formidling på Økomarkdag Poster Økomarkdag 2024.
Formidling på demobedrift til Økodag om projektets formål. Poster Økodag 2024.
Oplæg om bioaktive stoffer i græs mv. samt måling af metan. Formidling til stort kvægevent - Landbrugets klimatelt.
Oplæg om potentialet i afgræsning. Formidling til politikere.
Program til demoevent hos Krogagergård. Demoevent med oplæg hos testbedrift Krogsagergård