Tannin som naturlig metanhæmmer i kvægbrug (ECOCO2W)

Introduktion

Projektets formål er at udvikle et nyt økologisk foderadditiv, som indeholder kondenserede tanniner, der ved tilsætning til kraftfoder vil kunne reducere emissionen af drivhusgassen metan med minimum 30%.

Projektet er en del af GUDP-projektet ECOCO2W, som arbejder med at screene en række ekstrakter fra pil og hamp for indholdet af tanniner, og efterfølgende undersøge effekten ved anvendelse af forskellig dosis tanniner på metanproduktionen hhv. in vitro (2022-2023), i køer i respirationskamre (2023-2024) og til sidst i storskala fodringsforsøg (2024). 

Innovationscenter for Økologisk Landbrug P/S deltager i udvikling af konceptet ved at fremskaffe det rigtige plantemateriale i samarbejde med virksomheder samt ved at udvikle businessplan for hele værdikæden fra produceret biomasse via ekstrakt til fremstilling og anvendelse af additiv, som resulterer i en mere klimavenlig mælk. Der indhentes oplysninger fra virksomhederne og den producerede forskning til bestemmelse af indsatsfaktorer og mulige effekter. Det forventes, at give et metantab på minimum 30%.

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Læs mere om ECOCO2W på ICROFs hjemmeside.

Projektresultater 2024

Artikler

Græs-koncept leverer Høj Kød- og Spisekvalitet. Artikel i ØKOLOGI Inspiration til jordbruget.

Produktivitet og klimaaftryk i græsbaseret studeproduktion. Artikel i ØKOLOGI Inspiration til jordbruget.

Økologiske kalve kan udnyttes bedre. Artikel på ICROFS projektside. 

Artikel i årsskrift 2024 fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Ammetanter giver en god start på kalvelivet.

Videnskabelige artikler i Dairy Science

Ekstrakt af pil og hamp mod metan fra køer.

Comprehensive quantification of flavonoids and salicylic acid representative of Salix spp. using microLiquid Chromatography-Triple Quadrupole Mass Spectrometry: the importance of drying procedures and extraction.

Quantitative distribution of flavan-3-ols, procyanidins, flavonols, flavanone and salicylic acid in five varieties of organic winter dormant Salix spp. by LC-MS/MS. 

Folder

Konceptfolder til kantine/storkøkken. En folder, der viser resultaterne fra GrOBEat projektet henvendt til kantiner og storkøkkener.

Konceptfolder til producenter. En folder, der viser resultaterne fra GrOBEat projektet henvendt til mælke- og kødkvægsproducenter.

Film og SoMe

Omtale af debat ved Food Trends and Sustainability

Omtale af Temadag GrOBEat nov. 2024.

Præsentationer og indlæg

Oplæg ved temadag Mogens Vestergaard. Produktion af 3 forskellige slags slagtedyrm. Ammetantesystem og afgræsning.

Oplæg ved temadag Barbara Vad Andersen. Den spisendes oplevelse af kød produceret efter GrOBEat konceptet?.

Oplæg ved temadag Margrethe Therkildsen. GrOBEat koncept kan levere høj kødkvalitet af dyr slagtet ved 3 forskellige aldre.

Oplæg ved temadag Rikke Grønning. Hvordan får man succes med græsfodret kød? Set med kokkens øjne.

Oplæg ved temadag Kirstine Flintholm. Muligheder i fremtidens marked for økologiske slagtedyr.

Poster på Økomarkdag og fortalte om ECOCO2W projektet og MetGraz projektet i ICROFS teltet.

Køer og Metan - betydning af afgræsning og mulighed for foderadditiver. Hør om 2 Projekter om køer og metanreduktion. 1) ECOCO2W 2) Metgrass

Netværksmøder, workshop og lignende

Temadag. Introduktion til temadagen med program.

Debatmøde v. "Food, Trends and Sustainability". Deltagelse i debat: Oksens rolle i fremtidens fødevaresystem.

Deltagelse i netværksmøde med køkkener