Zero-Emission

Introduktion

Projektets overordnede formål er at samle en hel værdikæde ’fra landmanden til supermarkedet’ og udvikle produktionen af de første klimaneutrale fødevarer uden kompensering med klimakreditter, men som er klimaneutrale via reduktioner i værdikæden. Formålet for den økologiske del af projektet er at afklare, hvad der skal til for at lave klimaneutrale økologiske rugbrød og havregryn, da en del af de anvendte virkemidler i projektet ikke er tilladte i økologien. ZERO-projektet samler for første gang partnere fra en hel værdikæde om at udvikle de første reelle klimaneutrale fødevarer, rugbrød og havregryn. Der benyttes virkemidler på markfladen til at reducere emissionerne fra produktionen (nitrifikationshæmmere og grøn ammoniak). For at opnå reel klimaneutralitet i hele værdikæden omdannes halmen fra havren og rugen til biochar, som tilbageføres og lagrer kulstof i jorden i tilstrækkelig mængde til, at der opnås en klimaneutral fødevareproduktion, som kan gentages år efter år.

Nogle af de virkemidler, som anvendes i marken til at opnå klimaneutralitet, må ikke anvendes i økologisk dyrkning. Hvis der skal opnås en klimaneutral produktion af tilsvarende fødevarer produceret under økologisk praksis, så skal der findes virkemidler, der må anvendes i den økologiske produktion. Med udgangspunkt i de beregninger, der laves for den konventionelle produktion af klimaneutrale havregryn og rugbrød, identificeres praksis i værdikæden, hvor den økologiske produktion afviger fra den konventionelle. For de elementer af værdikæden og de emissionskilder, hvor den økologiske produktion afviger fra den konventionelle, beregnes, hvor meget udledningen vil ændre sig under økologisk praksis. Med udgangspunkt i dette udarbejdes en rapport med beregning og afklaring af, hvad der skal til for at lave tilsvarende produkter klimaneutrale via økologisk dyrkning.

For virkemidlerne, der anvendes i den konventionelle dyrkning af havre og rug, forventes der en reduktion på hhv. 607 og 657 g CO2/kg ts. Den økologiske produktion skiller sig ud på flere punkter i forhold til denne beregning, hvor nogle emissionskilder bidrager med højere eller lavere emissioner sammenlignet med den konventionelle produktion. På baggrund af de faktiske resultater af beregninger og forsøg i projektet vil der blive udarbejdet en beregning af, hvor stor effekten er ved en tilsvarende økologisk produktion.  Arbejdet vil derfor også sætte fokus på, hvor der er behov for udvikling af virkemidler målrettet den økologiske planteproduktion.

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Projektresultater 2025

Tilgår