Introduktion

Formålet er at forbedre og demonstrere den positive effekt af økologisk landbrug på agerlandets naturindhold og derigennem sikre troværdigheden af den økologiske produktion gennem hele værdikæden. 

Organic+ vil bruge computersimulering og feltmonitorering til at undersøge biodiversitetsændringer i landska-bet før og efter målrettede biodiversitetstiltag i fem værkstedsområder. Områderne adskiller sig i landskabs-sammensætning og forvaltes af tre økologiske virksomheder. Praksisfællesskaber (CoPs), som involverer de tre virksomheder samt deres samarbejdspartnere, fra landmænd til detailhandlere, vil blive etableret i værkstedsområderne. CoPs vil bidrage til udvikling af biodiversitetstiltag lokalt, fastsætte fælles mål samt udbrede effektive løsninger regionalt. Desuden vil Organic+ udvikle og afprøve et værktøj til beslutningsstøtte, som kan bruges til at optimere biodiversitet ved at udpege type og placering af tiltag, som fremmer en landskabs-mosaik, der bedst muligt understøtter naturlige systemer og biodiversitet i et givent landskab.

Projektet vil bidrage til forbedret landbrugsrådgivning samt optimere lokale landbrugsforvaltningstiltag for at nå de ambiti-øse nationale og internationale mål for et økologisk landbrug, som understøtter en bæredygtig fødevarepro-duktion og muliggør økologisk landbrugsdrift som levevej. Projektet hviler på et solidt fundament af AU’s tidli-gere anvendelser af ALLMaSS til simulering af effekten af økologisk landbrugsdrift og til agentbaseret model-lering af landbrugsrelaterede dyrearters respons på landskabsændringer. Resultaterne af projektet vil kvalifi-cere rådgivning og målsætning rettet mod landbrugsnaturen. Endelig vil projektets gennemførelse anvise naturhensynets potentiale som værdiforøger af de råvarer og forarbejdede produkter, der indgår i case-partnernes virksomheder.

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Projektresultater 2024

SoMe opslag, nyhedsbreve og lignende

Facebook-opslag fra stand på Økodag. Opslag fra vores dialoger med gæster til Økodag.

LinkedIn-opslag fra stand på Økodag. Opslag fra vores dialoger med gæster til Økodag.

LinkedIn-opslag fra workshop på Gram Slot 18. juni 2024. LinkedIn-opslag fra workshop på Gram Slot 18. juni 2024.

Præsentationer på workshop, møde og lignende

Oplæg om marknatur og index DN.

Demonstrationer, workshops og lign.

Stand på Økodag hos Torsten d. 14. April.