ØKOKORN – Kvalitet i økologisk korndyrkning med målrettet sortsmateriale
Introduktion
Projektets formål er at øge udbytter, dyrkningssikkerhed og kvalitet i økologisk korndyrkning ved at forebygge artsspecifikke udfordringer med ukrudt, skadedyr og sygdomme. Målet er at imødekomme disse specifikke udfordringer, som er særligt knyttet til økologisk korndyrkning, ved hjælp af målrettede sortsvalg og aktiv brug af diversitet og genetik i sortsmaterialet.
Markforsøg er grundstenen i økologiske dyrkningsvejledninger, udvikling af økologisk planteproduktion og sortsmateriale tilpasset særlige økologiske udfordringer. Denne viden efterspørges og dyrkningsvejledningerne bruges som opslagsværk af økologiske landmænd.
Projektet består af fem arbejdspakker. Arbejdspakkerne 1-3 adresserer artsspecifikke udfordringer i økologisk korndyrkning, med fokus på at anvende det genetiske materiale aktivt og forebyggende. I projektet laves økologiske markforsøg med: Vinterhvedeblandinger til forbedret ukrudtskonkurrence og højere udbytte, heterogent materiale for større modstandsdygtighed overfor sygdomme, såtid/udsædsmængde i hybridrug til forbedret ukrudtskonkurrence og udbytte, højtydende nematoderesistente havresorter til forebyggelse af nematodeangreb og øget udbytte, tidlige sorter/såtider i vårhvede til forebyggelse af angreb af bygfluelarver. Markforsøg fremvises ved markvandringer og resultater formidles i Landsforsøgene og på en række nyhedskanaler, kongresser mv.
Målrettet valg af sortsmateriale har stor økonomisk effekt. Der forventes merindtjening i sortsblandinger af vinterhvede ved reduceret ukrudtsdækning og øgede udbytter på 3,6 mio. kr, i højtydende nematoderesistente havresorter 4,4 mio. kr og ved forebyggelse af bygfluelarver i vårhvede 11,3 mio. kr. Optimal udsædsmængde i hybridrug kan føre til reduceret ukrudtsdækning, udbyttegevinst og besparelse på indkøb af udsæd.
Forventede resultater
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2024. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.
Projektresultater 2024
Artikler, nyhedsbreve og lign.
Økologisk korndyrkning - potentiale ved aktiv brug af genetik og diversitet. Artikel på www.icoel.dk, der omhandler projektets indsatsområder.
Forebyggelse af havrecystenematoder. Artikel på www.icoel.dk, der omhandler forebyggelse af havrecystenematoder.
Oversigt over de Økologiske Landsforsøg i 2024. Artikel om de økologiske landsforsøg i 2024 - afsnit om havresorter og nye forædlerlinjer med resistens mod havrecystenematoder.
Økologer mangler sortsblandinger, så nu afprøver de "bland selv"-metoder. Artikel i Økologisk Nu om demo med vinterhvedeblandinger.
Landsforsøg 2024
Erfaringer med opblandinger af vinterhvedesorter til egne sortsblandinger. Notat vedr. demoforsøg hos to økologiske landmænd
SoMe opslag og lign.
"Vidste du, at marker også kan blive syge?". LinkedIn opslag om artikel med økologisk korndyrkning.
Annoncering markvandring Lolland på FaceBook (havreforsøg). Se forsøg i markerne på Lolland 20/6 - aflyst pga. for få deltagere.
Annoncering markvandring Sønderjylland på FaceBook. Kom med i forsøgsmarkerne ved Rødekro d. 3/7.
”BLAND-SELV”-LØSNING TIL SORTSBLANDINGER I ØKOKORN. Facebookopslag på Facebooksiden Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
Vejledninger
Videoguide til søgning efter sortsegenskaber under økologiske dyrkningsforhold i SortInfo.
Videoguide til søgning i OrganicXseeds indlejret i artikel om OrganicXseeds.
Markvandring, demonstrationer og lign.
Markvandring i økologiske sortsforsøg i havre med nematoderesistens. Markbilag Sønderjylland d. 3. juli.
Markvandring i økologiske sortsforsøg i havre med nematoderesistens. Markbilag Lolland d. 20. juni - markvandring aflyst pga. for få deltagere.
Økologisk Plantedag. Annoncering markvandring Lolland på hjemmeside (havreforsøg) - markvandring aflyst pga. for få deltagere.
Drop In i markforsøgene sammen med Fagligt økologisk forsøgsudvalg. Annoncering markvandring Sønderjylland på hjemmeside.
Besøg økologiske markforsøg i Sønderjylland. Omtale af markvandring i nyhedsbrev for Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
Plantefaglig dag 2024. Program for Plantefaglig dag d. 9. december 2024.