Udgivet 05.08.2024
Læsetid: ca. {0} minut[ter]
Planteavlere bør ikke frygte CO2-afgiften
CO2-afgiften, som er foreslået i Aftale om et grønt Danmark, kommer kun i begrænset omfang til at have betydning for planteavlere.
Af Majken Husted
Er du planteavler, kommer den foreslåede CO2-afgift kun i begrænset omfang til at gælde for dig.
Der er 3 elementer i Aftale om et grønt Danmarks forslag til en CO2-afgift, der er relevante for planteavlere:
- afgift på udledninger fra anvendt jordbrugskalk
- afgift på udledninger fra lavbundsjorde
- tilskud til reduceret gødningsanvendelse
Lille afgift på jordbrugskalk
I Aftale om et grønt Danmark står der, at ”der indføres en CO2e-afgift på udledninger fra udbragt landbrugskalk, som tilføres marker, på 750 kr. pr. ton, der indfases gradvist fra 2028 til 2030”. Kalkning fylder relativt lidt i en bedrifts klimaregnskab, hvor udbringningen af 1 ton jordbrugskalk udleder 440 kg CO2e. Med en afgift på 750 kr. pr. ton CO2e vil udbringningen af 1 ton jordbrugskalk således give en afgift på 330 kr.
Afgift på lavbundsjord rammer ikke alle planteavlere
Afgiften på udledninger fra lavbundsjorde er lavere end de øvrige afgiftssatser, som er foreslået i aftalen. Der er foreslået en afgift på 40 kr. pr. ton CO2e gældende fra 2028.
Hensigten med afgiften er, at den kun skal berøre de lodsejere, der ikke ønsker at indgå i et udtagningsprojekt, når der foreligger en projektaftale, eller hvor jorden er en del af en igangværende forundersøgelse. Det er altså ikke hensigten, at afgiften på lavbundsjorde skal ramme de lodsejere, som allerede har udtaget deres lavbundsjorde, eller hvor det er vurderet, at arealet ikke er egnet til at indgå i udtagningsprojekter.
Tilskud til reduceret gødningsanvendelse
Aftale om et grønt Danmark indeholder i stedet for en afgift på udledninger fra anvendt gødning et forslag om at give tilskud til reduceret gødningsanvendelse.
Tilskuddet vil være på 750 kr. pr. ton CO2e fra 2028 ifølge aftalen, og det vil ske ved omlægning af den direkte landbrugsstøtte. Det er dog usikkert, om dette tilskud kan gives til økologer, da man som økolog allerede anvender mindre gødning end angivet i kvælstofnormerne og modtager økologisk arealtilskud.
Afgift på husdyr rammer ikke planteavlere
De omtalte afgiftssatser på 300 kr. pr. ton CO2e i 2030 og 750 kr. pr. ton CO2e i 2035 samt bundfradraget på 60 % er kun gældende for udledninger fra husdyr, som dækker over udledninger fra dyrenes fordøjelse og udledninger fra gødningshåndtering.
Bundfradraget i aftalen er beskrevet som 60 % af den gennemsnitlige udledning fra den givne dyretype. Den egentlige afgift for en given bedrifts husdyrproduktion vil derfor afhænge af, om bedriftens udledning pr. dyr er højere eller lavere end den gennemsnitlige udledning for den specifikke produktionsform.
Måske er du også interesseret i

26.03.2025
Fremtidens skadedyr: Nyt projekt skal sikre økologiske afgrøder
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder. For både økologiske og konventionelle landmænd, kan disse skadedyr få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi.
Skadedyr
Afgrøder
Klimatilpasning

24.04.2025
Lupiner kan blive det nye hit på vores grønne tallerken
Plantebaserede fødevarer som bælgfrugter er blevet mere relevante med den grønne omstilling og øget fokus på bæredygtig fødevareproduktion. Lupin er den mindst kendte af bælgfrugterne, men den har et stort potentiale som sund fødevare. Den har nemlig et højere indhold af protein, fedt og fibre og et lavere indhold af kulhydrater end de andre bælgfrugter som f.eks. kikærter, linser, ærter og hestebønner.
Bælgsæd
Afgrøder

09.04.2025
Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr
Mens de økologiske køer kommer på græs i den kommende weekend ved den årlige Økodag, er Innovationscenter for Økologisk Landbrug i gang med at skaffe retvisende data, der kan bruges som grundlag, når økologiske husdyrproducenter skal beregne deres klimaaftryk.
Beregningsværktøjer
Beregningsmetoder
Klimavirkemidler

08.04.2025
Struvit - fra spildevand til ressource
Struvit udfældes fra spildevand, og har et fosforindhold, der gør det velegnet som startgødning til økologiske højværdiafgrøder.
Næringsstoffer
Recirkulering
Plantenæringsstoffer

13.03.2025
Klimafordele ved omlægning til økologi
Økologisk planteavl kan reducere landbrugets klimaftryk.
Klimavirkemidler
Kulstoflagring
Emission

11.03.2025
Såning af bælgsæd - ram den rigtige jordtemperatur
Tjek jordtemperaturen, inden du sår
Afgrøder
Bælgsæd

07.03.2025
Potentiale for højere økologiske udbytter
Det er muligt at mindske gabet mellem økologiske og konventionelle udbytter med økologisk sortsforæding, bedre udnyttelse af næringsstofferne og samarbejde med biogasanlæg om afgasning af kløvergræs.
Næringsstoffer
Biogas gødning
Efterafgrøder

13.03.2025
Økologisk industrihamp til frø - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk industrihamp til frø
Afgrøder
Oliefrø

24.04.2025
Dyrkning af smalbladet lupin på kalkrige jorde
De arter af lupin, som er relevante at dyrke i Danmark, vokser dårligt på marker med høje reaktionstal.
Afgrøder
Bælgsæd
Jord- og jordbearbejdning

02.04.2025
Økologisk hestebønne - dyrkningsvejledning
Sådan dyrker du økologisk hestebønne.
Afgrøder
Bælgsæd

19.02.2025
Vurder overvintringen af din økologiske vinterraps
Sådan vurderer du overvintring af økologisk vinterraps
Afgrøder
Oliefrø

19.02.2025
Dokumentering af afgasset gødning til økologiske bedrifter
Som økologisk landmand skal du sikre dig, at du kun modtager afgasset gødning med øko-godkendte biomasser
Næringsstoffer
Biogas gødning
Husdyrgødning