Økologiske markforsøg - sædskiftesammenhænge som løfter økologien

Introduktion

Formålet er, gennem forsøg og med evidensbaseret viden, at økologiske landmænds planteproduktion fremtidssikres med højere udbytter, bedre ukrudtskontrol og højere produktkvalitet. Målet er, via intensivt økologisk forsøgsarbejde, at skabe dokumenteret viden, der fokuserer på fordelene ved et veltilrettelagt økologisk sædskifte, og som kan implementeres på økologiske landbrug. 

Aktiviteterne i projektet er forsøg som undersøger;

  • Om udbytte og proteinindhold i vinterhvede og efterårssået vårhvede kan øges ved optimal gødskning og anvendelse af mellemafgrøder.
  • Om man kan opnå bedre undersåede efterafgrøder ved optimering af artsvalg, etableringstidspunkt og etableringsmetode. Og om gødskning med fiberfraktion fra biogas kan give bedre efterafgrøder.
  • Om udbytte i bælgsæd kan øges ved optimal gødskning, og om der er behov for podning af lupiner.
  • Hvor stor eftervirkning er efter bælgsæd og betydningen af at bruge efterafgrøder for at sikre eftervirkning til en efterfølgende vårsæd.
  • Om udlæg i august med vintervikke eller anden bælgsæd som dækafgrøde kan sikre højere udbytte og proteinindhold i 1. slæt. Og fastlægge det optimale slættidspunkt for sådan en afgrøde.
  • Om eftervirkningen af kløvergræs i den efterfølgende afgrøde kan optimeres ved jordbearbejdning. Og jordbearbejdningens betydning afhængig af jordtype og kløverandel.
  • Hvordan det gennem sædskifte og mekanisk ukrudtsbekæmpelse er muligt at minimere problemer med besværligt frøukrudt (f. eks. gulurt og agersennep) i vinter og vårsæd. 

I forbindelse med forsøgene afholdes markvandringer, som giver alle interesserede mulighed for at få indsigt i den nye viden,, som skabes. Resultaterne formidles bredt. Der skrives samlende artikler om resultaterne for alle fire forsøgsår. I 2025 en særlig indsats for Økologiske Landsforsøg i forbindelse med Økologikongressen.

Effekterne inden for de enkelte indsatsområder: 1) Øget udbytte og proteinindhold i hvede egnet til brød; 1.800 – 2.250 kr. per ha. 2) Forbedrede efterafgrøder, 480 - 720 kr. per ha. 3) Højere gennemsnitligt udbytte i bælg-sæd 900 – 1.750 kr. per ha og eftervirkning i efterfølgende foderkorn ca. 600 kr. per ha. 4) Forbedret udbytte og proteinindhold i 1. slæt i førsteårsmarker ca. 1.500 kr. per ha og øget eftervirkning i vårsæd 240 - 360 kr. per ha. 5) Merudbytte for effektiv kontrol med besværligt frøukrudt 1.200 – 2.400 kr. per ha.

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Projektresultater 2025

Tilgår.