På forkant med fremtidens skadedyr
Introduktion
Projektets formål er at sikre, at økologiske landmænd kan opretholde en økonomisk rentabel produktion ved at være på forkant med de skadedyr, der følger med fremskredne klimaforandringer og ændringer i afgrødevalg.
Projektets aktiviteter er rettet mod at give landmændene de nødvendige værktøjer og den viden, der kræves for at håndtere både nuværende og fremtidige udfordringer med skadedyr.
Arbejdspakke 1: Håndtering af nuværende skadedyr.
Arbejdspakken adresserer udfordringer med skadedyr, der relativt nyligt er blevet et problem i Danmark. Her arbejdes der målrettet på at reducere skadedyrstrykket gennem en landsdækkende monitorering af eksisterende marker. De tiltag, der anvendes, inkluderer valg af afgrødesorter, optimering af såtidspunkter, udnyttelse af lokalitets- og vejrforhold, samdyrkning med andre afgrøder, anlægning af fangafgrøder i markkanten, samt plantning af striber med planter, der fremmer nytteinsekter, som naturligt bekæmper skadedyrene. Specifikt vil aktiviteterne fokusere på at minimere angreb af bygfluens larve i vårhvede, samt reducere bønnebillens skader i hestebønner. Resultaterne fra monitoreringen vil blive indarbejdet i Landsforsøgene i 2026 og 2027.
Arbejdespakke 2: Kortlægning af fremtidige skadedyr.
Arbejdspakken har fokus på at kortlægge og indsamle viden om potentielle nye skadedyr, som forventes at kunne etablere sig i Danmark inden for en tidshorisont på 10-20 år på grund af stigende temperaturer. Denne kortlægning og vidensindsamling vil blive udført i samarbejde med rådgivere og vidensinstitutioner i Nordtyskland, Holland, England og andre relevante regioner, samt gennem en omfattende gennemgang af litteratur om klimaforandringer og deres indvirkning på skadedyrsudvikling.
Arbejdspakke 3: Formidling og implementering.
Arbejdspakken fokuserer på formidling og implementering af projektets resultater. Det sikrer, at den opnåede viden bliver formidlet bredt til danske landmænd gennem landbrugsmedier, sociale medier, Landsforsøgene, markvandringer og andre relevante formidlingskanaler.
Projektet vil resultere i praktiske dyrkningsmæssige råd og vejledning til, hvordan den enkelte landmand kan reducere risikoen for angreb af bygfluer i vårhvede og bønnebiller i hestebønner. Desuden vil projektet give et overblik over de skadedyr, der forventes at ankomme til Danmark i nær fremtid, samt forslag til tiltag, der kan iværksættes for at minimere deres skadevirkning. Projektet forventes at medføre en økonomisk gevinst på 6 mio. kr. årligt i økologisk, forårssået vårhvede og 6,4 mio. kr. årligt i økologiske hestebønner til konsum.
Forventede resultater
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.
Projektresultater 2025
Tilgår