Adding value in the organic pig production by improving quality of pig life, pork and environment (QUALIPORK)

Introduktion

QUALIPORKs mål er at forbedre konkurrenceevnen for dansk økologisk grisekød på nationale og globale høj-kvalitetsmarkeder ved at fremme flerdimensionel kvalitet fra 'jord til bord'.

I QUALIPORK vil vi opnå dette ved at udforske, udvikle og demonstrere et alternativ til den nuværende økologiske slagtegriseproduktion. Et centralt element er at tilbyde slagtegrise varierede og stimuli-rige frilandsmiljøer suppleret med sæsondifferentierede fourageringsafgrøder. Dette initiativ har til formål at stimulere grisenes funktionelle fourageringsadfærd og dermed fremme dyrevelfærd gennem positive oplevelser (QUALITY OF PIG LIFE). Samtidig vil vi designe frilandsarealerne med henblik på at maksimere foderforsyning på marken, fastholde næringsstoffer og reducere økologisk grisekøds klimaaftryk (QUALITY OF ENVIRONMENT). For at sikre, at den kvalitet der genereres i primærproduktionen bevares og overføres til forbrugerne, implementeres innovative strategier til forbedring af kødkvalitet, såsom aflivning på mark og modning af grisekød (QUALITY OF PORK). For at fremme en markedsdrevet udvikling af høj-kvalitet økologisk grisekød, undersøger QUALIPORK også muligheder og barrierer for at kommunikere og værdisætte de tre kvalitetsdimensioner i nationale og globale værdikæder. Med henblik på at dokumentere effekterne på tværs af forskellige kvalitetsdimensioner og markeder, involverer projektet forskere fra en række discipliner, herunder agronomi, miljø-, fødevare-, og dyrevidenskab samt human geografi.

I partnerskab med en erfaren økologisk kødgrossist, økologiske griseproducenter og forskere vil QUALIPORK facilitere diversificering af det danske marked for økologisk grisekød. Dette inkluderer f.eks. afprøvning af sæsondifferentieret slagtevægt for at imødekomme forbrugerpræferencer, såsom tungere slagtekroppe i grillsæsonen. Disse strategier vil blive vurderet i forhold til kødkvalitet, men også med fokus på deres økonomiske og miljømæssige bæredygtighed.

Projektet anerkender de praktiske udfordringer ved at håndtere slagtegrise i frilandssystemer. Vi imødegår disse udfordringer ved at engagere erfarne frilandsproducenter og et firma specialiseret i udstyr til frilandsgrise. For at fremme vidensdeling og innovation etablerer vi et netværk af landmænd, der allerede har implementeret, eller overvejer at implementere, frilandskoncepter til slagtegrise. Landmandsdrevne innovationer skabt i dette netværk vil blive demonstreret i projektet og tjene som værdifulde ’best-practice’ eksempler for andre griseproducenter. Endelig vil vi udvikle et beslutningsstøtteværktøj til at fremme producenternes sæsonafhængige valg af f.eks. fodringsstrategi, fourageringsafgrøde og foldstørrelse.

QUALIPORK's tilgang harmonerer med forbrugertrends, der forventes at omforme fremtidens økologiske kødproduktion.

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Projektresultater 2025

Tilgår.